Home>Auto huren costa rica

Een auto huren in Costa Rica is perfect voor een roadtrip

Auto huren Costa Rica

Leestijd:
7 minuten
Datum:
12 jun 2023

Met een huurauto in Costa Rica rijden is een geweldig avontuur. De auto wordt jouw trouwe metgezel tijdens je roadtrip, dus je wilt je goed voorbereiden. We schrijven in dit artikel wat voor een auto je nodig hebt, welke verzekering, leeftijd en rijbewijs, wat de kosten van een huurauto zijn en geven meer handige informatie en tips.

Auto huren in Costa Rica?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Een gewone personenauto of een 4x4 huren in Costa Rica

Veel mensen vragen zich af of het nodig is om een 4x4 te huren in Costa Rica.

Als je in de buurt blijft van de grote steden zoals San José of Liberia, dan volstaat een gewone auto. De wegen zijn daar namelijk geasfalteerd. Maar de meeste mensen zullen tijdens hun reis naar plekken als Monteverde, Drake Bay en Santa Teresa willen. In dat geval zul je een 4x4 nodig hebben.

Wij hebben een apart artikel geschreven met uitgebreide informatie over het huren van een 4x4. Er bestaan zelfs 4x4 auto’s met daktent, waarmee je avontuur compleet wordt!

Veel wegen in Costa Rica zijn onverhard, een 4x4 auto komt goed van pas.

Verzekering van een huurauto in Costa Rica

Voor een huurauto wil je een goede verzekering kiezen, maar hoe zit dat in Costa Rica? Verhuurbedrijven in Costa Rica hanteren hun eigen voorwaarden en moeten voldoen aan de lokale wetgeving. Om duidelijkheid te scheppen, hebben we onderstaand overzicht gemaakt.

Verzekeringen van huurauto’s in Costa Rica zijn over het algemeen als het ware in drie niveaus opgebouwd:

Standaard en wettelijk verplicht

Standaard huurcontract: Je bent verantwoordelijk voor alle schade aan het voertuig, zonder maximumbedrag. Een auto huren met enkel een kaal huurcontract is dus behoorlijk risicovol.

Third Party Liability: Dit is de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Deze is bijna altijd bij het standaard huurtarief inbegrepen.

Extra dekking

Loss Damage Waiver (LDW): De LDW beperkt het eigen risico voor schade aan de auto.

Personal Accident/Effects (PAE): Deze optie vergoedt schade aan de inzittenden en persoonlijke bezittingen.

Windows and Tires (W&T): Met de W&T ben je gedekt voor schade aan banden en ruiten.

Geen eigen risico

Supplemental Liability Coverage (SLC): Met deze optie wordt je eigen risico voor schade aan derden verlaagd naar €0.

€0.00 Deductible: Met de deductible wordt je eigen risico voor de afgenomen opties verlaagd tot €0.

All-risk verzekering

Er zijn ook verhuurders waarbij het niet nodig is om afzonderlijke modules aan te vinken en zo tot een verzekering met volledige dekking en geen eigen risico te komen. Deze verhuurders bieden vaak een verzekeringsopties, waarbij je volledig verzekerd bent voor alle schade. Toch kan ook tussen aanbieders van dit soort verzekeringen nog behoorlijk verschil zitten.

Meer lezen over het verzekeren van een huurauto? In dit artikel hebben we uitgebreidere informatie staan over het verzekeren van je huurauto in Costa Rica.

Auto huren zonder creditcard?

Wil je in Costa Rica een auto huren zonder creditcard? Dat beperkt je keuzemogelijkheden enorm. Verhuurders vragen om borg via een creditcard, zodat zij er zeker van zijn dat boetes of schade betaald worden door de huurder.

De enige mogelijkheid om in Costa Rica een auto te huren zonder creditcard, is met de zogenaamde ‘debit card’. Zo’n debit card wordt ook wel een prepaid creditcard genoemd. Dit is dus niet de Nederlandse betaalpas of pinpas. Het nadeel van het huren met een debit card, is dat het veel langer duurt voordat je je borg terugkrijgt. Daarnaast heb je minder keuze uit verhuurbedrijven en huurauto’s.

Met een creditcard een auto huren in Costa Rica geeft het meeste gemak.

Wij hebben op een andere pagina in onze website uitgebreider beschreven hoe je zonder creditcard een auto kunt huren in Costa Rica.

Auto huren in Costa Rica, snel en eenvoudig geregeld.

Check het aanbod

Rijbewijs en leeftijd autoverhuur

Over het algemeen moet je in Costa Rica minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om te kunnen huren.

Bij de meeste verhuurbedrijven in Costa Rica mag je een auto huren vanaf 25 jaar. Voor de jonge rijders onder ons zijn er gelukkig uitzonderingen:

 • Leeftijd van 18 tot 21 jaar: voor deze leeftijdscategorie is het aantal verhuurders en mogelijke huurauto’s zeer beperkt. Er gelden hogere huurtarieven en eigen risico’s;
 • Leeftijd van 21 tot 25 jaar: je mag huren bij de meeste verhuurders, maar de auto’s waaruit je kunt kiezen zijn beperkt. Je kunt het aanbod uitbreiden door extra te betalen, waarmee de minimumleeftijd voor de betreffende auto wordt verlaagd. Omdat je als jonge chauffeur wordt gezien, gelden hogere huurtarieven;
 • Leeftijd vanaf 25 jaar: je kunt overal terecht om een auto te huren. Let wel op of je langer dan één jaar in bezit moet zijn van een geldig rijbewijs;
 • Leeftijd vanaf 65 jaar: afhankelijk van de verhuurder kan er een maximumleeftijd gelden.

Wil je meer weten over het huren van een auto op jouw leeftijd? Lees dan alle informatie over vanaf welke leeftijd je een auto kunt huren in Costa Rica op deze pagina.

Een 4x4 huren in Costa Rica kan met iedere leeftijd.

Buurlanden bezoeken met de huurauto

In meerdere landen rijden

Wil je je roadtrip uitbreiden en ook Panama of Nicaragua bezoeken? Controleer dan bij het reserveren van de huurauto de voorwaarden. Daarin staat geschreven of je met de huurauto buiten Costa Rica mag rijden. Dit is niet bij alle verhuurders het geval.

Huurauto op andere locatie inleveren

Komt het voor jouw reis beter uit om de auto op een andere locatie in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald? Dit is meestal geen probleem. Zelfs tijdens je roadtrip kun je dit wijzigen, neem dan contact op met de verhuurder.

De meerkosten voor het inleveren van de huurauto op een andere locatie zijn meestal rond de €50.

Kosten van een huurauto in Costa Rica

Om je een inschatting van de kosten te kunnen geven, hebben we onderzoek gedaan naar de kosten van een huurauto in Costa Rica.

Wij vergelijken daarbij huurauto’s die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben. De huurtermijn was 14 dagen. Onderstaande opsomming is slechts een inschatting, vooral in drukke periodes zullen de kosten hoger zijn.

Wat het kost om een auto te huren in Costa Rica, bij de goedkoopste verhuurder met all-inclusive verzekering:

Tip

Let op! Onderstaande huurprijzen zijn gebaseerd op de periode vóór de verstoringen in de markt. Het is nog niet te zeggen of het prijsniveau zich gaat herstellen in de komende tijd. Momenteel zijn de prijzen flink hoger dan normaal. Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een huurauto.

 • €30 per dag voor een kleine auto, zoals een Toyota Yaris;
 • €40 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Suzuki Vitara;
 • €50 per dag voor een grote auto, zoals een Suzuki Grand Vitara;
 • €65 per dag voor een minibusje of grote SUV, zoals een Toyota Fortuner.

Locaties van verhuurders

Huurauto's in San José

Voor velen is San Jose het begin van een roadtrip. Je hoeft niet direct bij aankomst een auto te huren. Misschien wil je bijvoorbeeld eerst de stad zelf bezoeken. Het is dan sneller en vaak goedkoper om de huurauto direct bij de kantoren van de verhuurders op te halen.

Huurauto's in Liberia

Liberia is een geweldige locatie om je roadtrip vanuit te beginnen. De provincie Guanacaste waar Liberia in ligt, heeft veel moois te bieden. De kust van het schiereiland zit vol met geweldige surfplekken en mooie stranden.

In Liberia kun je de huurauto ophalen vanaf het vliegveld. De verhuurders zelf zitten niet in de terminal. Vaak is er een medewerker van de verhuurders aanwezig die je kunt aanspreken.

Rijden in Costa Rica

Kwaliteit wegen

Het is onvergetelijk om door Costa Rica te rijden! Er zijn een aantal prachtige, geasfalteerde doorgaande wegen. De rest van de wegen zijn avontuurlijk en onverhard.

Als je op de kaart kijkt, valt op dat de afstanden best kort zijn. Door de situatie op de wegen en het verkeer is het goed om met langere rijtijden rekening te houden, dan heb je minder haast en kun je genieten van de mooie uitzichten. Er is geweldige natuur om te zien en door rustig te rijden voorkom je ongelukken.

Een korte opsomming van wat je tegenkomt als je over het Costa Ricaanse wegennet rijdt:

 • De hoofdwegen zijn enkelbaans met een snelheid van rond de 80 km/u. Dit zul je in de praktijk niet vaak rijden, doordat er veel langzame vrachtwagens rijden;
 • Er zitten veel gaten in het wegdek. Pas vooral op met schaduwen op de weg door bomen, daardoor zie je de gaten pas later;
 • Je rijdt vaak tientallen kilometers over onverharde wegen door de stofwolken;
 • In het donker rijden is een avontuur en niet aan te raden: wegverlichting vind je bijna nergens, net zoals bewegwijzering;
 • Op de meeste routes zul je een of meerdere rivieren moeten doorkruisen;
 • Er schieten constant leguanen over de weg, die soms groter zijn dan een kat.
Wat kost een auto huren in Costa Rica

Navigatie

Het is lastig om de weg te vinden in Costa Rica zonder navigatie. Er zijn een aantal opties voor navigatie:

 • Apps, zoals Maps.me of Google Maps;
 • Een ouderwetse kaart.

Maps.me is een goede navigatie-app voor Costa Rica. Door de kaart van het land te downloaden, kun je de app offline gebruiken.

Je kunt met Google Maps ook kaarten downloaden en de app offline gebruiken.

Een ouderwetse kaart bij de hand hebben is een goede aanvulling.

Bovenstaande is een greep uit alle informatie over bijvoorbeeld de wegen, navigatie en kosten. Op een andere pagina op deze website geven wij je meer tips over deze onderwerpen, verkeersregels en meer.

Met een huurauto kun je in Costa Rica in de jungle rijden.

Autoverhuurders en ervaringen

Je maakt graag de beste keus voor een huurauto in Costa Rica. Reisauto.nl doet voortdurend onderzoek naar verhuurbedrijven en heeft daar onderstaand handig overzicht van gemaakt. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om een goede huurauto te vinden. We selecteren bedrijven die in Costa Rica verhuren op onder andere ervaringen en score, prijzen, mogelijkheden en voorwaarden.

Bij sommige verhuurbedrijven lezen we vaker over slechte ervaringen van klanten dan bij andere bedrijven. Laat je hier in eerste instantie niet door afschrikken. Mensen zijn al snel geneigd om slechte reviews te plaatsen, terwijl het probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Soms zijn er verhuurbedrijven waarbij er een bijzonder groot aantal negatieve recensies is. Wij adviseren om niet bij dergelijke bedrijven een auto te huren. Doe je dat wel, dan raden we aan om extra goed op te letten en alle tips in acht te nemen.

Ons artikel over de belangrijkste tips voor het zorgeloos huren van een auto inclusief checklist helpt je om de kans op een vervelende ervaring te minimaliseren.

Informatie per verhuurder vind je op ons huurauto platform. Zo kun jij in één oogopslag kiezen bij welk bedrijf je een auto wilt huren in Costa Rica.

Auto huren in Costa Rica?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
7 minuten
Datum
12 jun 2023

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Pagina met meer informatie over auto huren in Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica

Pagina met meer informatie over 4x4 of SUV huren in Costa Rica

Een 4x4 of SUV huren in Costa Rica

Pagina met meer informatie over luxe hotels in Costa Rica

De meest fabelachtige hotels in Costa Rica

Pagina met meer informatie over leeftijd autohuur in Costa Rica

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Costa Rica?

Pagina met meer informatie over autohuur in Costa Rica zonder creditcard

Zonder creditcard een auto huren in Costa Rica?

Pagina met meer informatie over verzekeringen autohuur in Costa Rica

Hoe verzeker je een huurauto in Costa Rica?

Pagina met meer tips voor huurauto's in Costa Rica

De beste tips als je een auto wilt huren in Costa Rica

Pagina met de beste huurauto tips

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog