Auto huren in Costa Rica

Met een huurauto in Costa Rica rijden is een geweldig avontuur. De auto wordt jouw trouwe metgezel tijdens je roadtrip, dus je wilt je goed voorbereiden. We schrijven in dit artikel wat voor een auto je nodig hebt, welke verzekering, leeftijd en rijbewijs, wat de kosten van een huurauto zijn en geven meer handige informatie en tips.

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Een auto huren in Costa Rica is perfect voor een roadtrip

4x4 of gewone personenauto huren in Costa Rica

Veel mensen vragen zich af of het nodig is om een 4x4 te huren in Costa Rica. Het merendeel van de wegen is onverhard, er zijn veel gaten in het wegdek en soms moet je door water rijden. Met een 4x4 wordt jouw roadtrip comfortabeler, veiliger en avontuurlijker.

Als je in de buurt blijft van de grote steden zoals San José of Liberia, dan volstaat een gewone auto. De wegen zijn daar namelijk geasfalteerd. Maar de meeste mensen zullen tijdens hun reis naar plekken als Monteverde, Drake Bay en Santa Teresa willen. In dat geval zul je een 4x4 nodig hebben.

Wij hebben een apart artikel geschreven met uitgebreide informatie over het huren van een 4x4. Er bestaan zelfs 4x4 auto’s met daktent, waarmee je avontuur compleet wordt!

Veel wegen in Costa Rica zijn onverhard, een 4x4 auto komt goed van pas.

Verzekering van een huurauto in Costa Rica

Voor een huurauto wil je een goede verzekering kiezen, maar hoe zit dat in Costa Rica? Verhuurbedrijven in Costa Rica hanteren hun eigen voorwaarden en moeten voldoen aan de lokale wetgeving. Om duidelijkheid te scheppen, hebben we onderstaand overzicht gemaakt.

Je zult niet de eerste zijn die de auto aan het strand lekker in de schaduw van een palmboom parkeert. Om vervolgens bij terugkomst een deuk in het dak te ontdekken, dankzij een gevallen kokosnoot.

Een standaardcontract van een verhuurbedrijf in Costa Rica dekt nagenoeg niets. Vaak ben je verplicht om extra opties af te nemen die risico’s dekken. Vanzelfsprekend gelden de verzekeringen alleen wanneer je je houdt aan het huurcontract.

Verzekeringen van huurauto’s in Costa Rica zijn over het algemeen als het ware in drie niveaus opgebouwd:

Standaard en wettelijk verplicht

Standaard huurcontract: Je bent verantwoordelijk voor alle schade aan het voertuig, zonder maximumbedrag. Je bent tot op een zekere hoogte verzekerd voor schade aan derden. Dit ligt meestal echter beneden het wettelijk minimum. Een auto huren met enkel een kaal huurcontract, is dus behoorlijk risicovol.

Third Party Liability: Dit is de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Deze is bijna altijd bij het standaard huurtarief inbegrepen. Het dekt de schade aan derden tot op zekere hoogte. Er geldt dan een eigen risico voor schade aan derden, meestal €500-€1000.

Extra dekking

Loss Damage Waiver (LDW): De LDW (ook Collision Damage Waiver, CDW genoemd) beperkt het eigen risico voor schade aan de auto. De gedekte schade kan veroorzaakt worden door diefstal, vandalisme, ongelukken en overige oorzaken. Het maximumbedrag is afhankelijk van de auto, maar ligt over het algemeen rond de €700-€1400. Let op: soms dekt de LDW niet de misgelopen inkomsten van de verhuurder, wanneer zij door gemaakte schade de auto tijdelijk niet kunnen verhuren.

Personal Accident/Effects (PAE): Deze optie vergoedt schade aan de inzittenden en persoonlijke bezittingen.

Windows and Tires (W&T): Met de W&T ben je gedekt voor schade aan banden en ruiten, veroorzaakt door ongelukken en slechte wegomstandigheden. Diefstal is vaak uitgesloten.

Geen eigen risico

Supplemental Liability Coverage (SLC): Met deze optie wordt je eigen risico voor schade aan derden verlaagd naar €0. Let hier ook op: Sommige verhuurders verhogen met de SLC het bedrag voor gedekte schade aan derden, maar stellen je nog steeds aansprakelijk voor een percentage van de gemaakte schade.

€0.00 Deductible: Met de deductible wordt je eigen risico voor de afgenomen opties verlaagd tot €0. Let op: dit geldt alleen als je je aan het huurcontract houdt. Schade ontstaan tijdens het rijden onder invloed is uitgesloten. Vaak wordt rijden op zand of in water ook uitgesloten.

Tip

Check met je creditcardmaatschappij of autohuur op vakantie is inbegrepen in de verzekering via de creditcard. Als dat zo is, volstaat het misschien om minder verzekeringsopties af te nemen bij de verhuurder. Ga dit na bij de verhuurder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

All-risk verzekering

Er zijn ook verhuurders waarbij het niet nodig is om afzonderlijke modules aan te vinken en zo tot een verzekering met volledige dekking en geen eigen risico te komen. Deze verhuurders bieden vaak een verzekeringsopties, waarbij je volledig verzekerd bent voor alle schade. Toch kan ook tussen aanbieders van dit soort verzekeringen nog behoorlijk verschil zitten.

Wij hebben goede ervaringen met het huren van een 4x4 via Sunny Cars (meer onder het kopje "Welke verhuurders zijn er?"). Sunny Cars hanteert standaard all-risk verzekeringsvoorwaarden (oftewel all-inclusive), waardoor alle schade wordt gedekt. Je bent wel verplicht om een bedrag als borg te laten blokkeren op je creditcard, wanneer je de auto ophaalt. Als deze borg door schade niet wordt terugbetaald door de verhuurder, dan betaalt Sunnycars de borg aan jou terug.

Deze gunstige voorwaarden zitten standaard in het huurtarief van Sunnycars. Omdat je via hen huurt bij de lokale verhuurbedrijven, heb je de keuze uit verschillende vierwiel aangedreven auto’s. Daarnaast is, afhankelijk van het huurpakket, ook een extra bestuurder bij de prijs inbegrepen.

Auto huren zonder creditcard?

Wil je in Costa Rica een auto huren zonder creditcard? Dat beperkt je keuzemogelijkheden enorm. Verhuurders vragen om borg via een creditcard, zodat zij er zeker van zijn dat boetes of schade betaald worden door de huurder.

De enige mogelijkheid om in Costa Rica een auto te huren zonder creditcard, is met de zogenaamde ‘debit card’. Zo’n debit card wordt ook wel een prepaid creditcard genoemd. Dit is dus niet de Nederlandse betaalpas of pinpas. Het nadeel van het huren met een debit card, is dat het veel langer duurt voordat je je borg terugkrijgt. Daarnaast heb je minder keuze uit verhuurbedrijven en huurauto’s.

Met een creditcard een auto huren in Costa Rica geeft het meeste gemak.

Rijbewijs en leeftijd autoverhuur Costa Rica

Over het algemeen moet je in Costa Rica minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om te kunnen huren. Een normaal Nederlands rijbewijs volstaat, een internationaal rijbewijs is dus niet nodig.

Bij de meeste verhuurbedrijven in Costa Rica mag je een auto huren vanaf 21 jaar. Voor de jonge rijders onder ons zijn er gelukkig uitzonderingen. De volgende leeftijdscategorieën worden gehanteerd:

 • Leeftijd van 18 tot 21 jaar: voor deze leeftijdscategorie is het aantal verhuurders en mogelijke huurauto’s zeer beperkt. Er gelden hogere huurtarieven en eigen risico’s. Zie onderaan deze pagina bij welke verhuurders jij terecht kunt;
 • Leeftijd van 21 tot 25 jaar: je mag huren bij de meeste verhuurders, maar de auto’s waaruit je kunt kiezen zijn beperkt. Je kunt het aanbod uitbreiden door extra te betalen, waarmee de minimumleeftijd voor de betreffende auto wordt verlaagd. Omdat je als jonge chauffeur wordt gezien, gelden hogere huurtarieven;
 • Leeftijd vanaf 25 jaar: je kunt overal terecht om een auto te huren. Let wel op of je langer dan één jaar in bezit moet zijn van een geldig rijbewijs;
 • Senioren: afhankelijk van de verhuurder kan er een maximumleeftijd gelden. Deze is meestal rond de 75 jaar. Daarboven betaal je een extra tarief van ongeveer €5 per dag.
Een 4x4 huren in Costa Rica kan met iedere leeftijd.

In meerdere landen rijden

Wil je je roadtrip uitbreiden en ook Panama of Nicaragua bezoeken? Controleer dan bij het reserveren van de huurauto de voorwaarden. Daarin staat geschreven of je met de huurauto buiten Costa Rica mag rijden. Dit is niet bij alle verhuurders het geval.

Auto op andere locatie inleveren

Komt het voor jouw reis beter uit om de auto op een andere locatie in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald? Dit is meestal geen probleem. Zelfs tijdens je roadtrip kun je dit wijzigen, neem dan contact op met de verhuurder.

De meerkosten voor het inleveren van de huurauto op een andere locatie zijn meestal rond de €50.

Kosten van een huurauto in Costa Rica

De kosten van het huren van een auto in Costa Rica zijn lastig te vinden. Dit komt doordat verhuurmaatschappijen de goedkoopste proberen te lijken, maar er allerlei verborgen kosten zijn. Om jou een duidelijke inschatting van de kosten te kunnen geven, hebben we onderzoek gedaan.

Bij ons onderzoek vergelijken we huurauto’s die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben. De huurtermijn was 14 dagen. Onderstaande opsomming is slechts een inschatting, vooral in drukke periodes zullen de kosten hoger zijn. Kijk in de tabel op de pagina autoverhuurders in Costa Rica om te zien welke het goedkoopst is en meer belangrijke informatie.

Wat het kost om een auto te huren in Costa Rica, bij de goedkoopste verhuurder met all-inclusive verzekering:

 • €30 per dag voor een kleine auto, zoals een Toyota Yaris;
 • €40 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Suzuki Vitara;
 • €50 per dag voor een grote auto, zoals een Suzuki Grand Vitara;
 • €65 per dag voor een minibusje of grote SUV, zoals een Toyota Fortuner.

Vliegveld belasting/toeslag

Vliegveld belasting, airport tax, is een term die we in Costa Rica regelmatig tegenkomen bij het huren van een auto. Er zijn verhuurbedrijven die standaard ongeveer 13% van het totale huurbedrag in rekening brengen onder deze noemer.

Tijdens het onderzoek dat wij gedaan hebben naar ‘airport tax’ , hebben wij niet kunnen achterhalen wat de oorsprong er van is. Het is in ieder geval geen wettelijke belasting en er is ook geen vaste regel omtrent het heffen ervan.

Wil je een poging wagen om onder deze kosten uit te komen, dan kun je de auto laten afleveren bij je hotel in plaats van hem af te halen op de luchthaven. Vermeld dan niet je vluchtnummer en check in de voorwaarden van de verhuurder of afleveren bij het hotel kosteloos is.

Auto huren in San José

Gedurende een groot deel van het jaar komen de enige rechtstreekse vluchten vanuit Nederland aan in San José. Voor velen is San José dan ook het beginpunt van de roadtrip. Er zijn mooie plekken in de buurt om te bezoeken, zoals Poas Volcano National Park en de vulkaan Arenal.

Je hoeft niet direct bij aankomst een auto te huren in San José. Misschien wil je bijvoorbeeld eerst de stad zelf bezoeken, voordat je de wilde natuur van Costa Rica inrijdt. Het is dan sneller en vaak goedkoper om de huurauto direct bij de kantoren van de verhuurders op te halen. De adressen daarvan vind je op je boekingsbevestiging of via internet.

Auto huren in Liberia

Vanwege de overstap in de VS kiezen reizigers vanuit Nederland er niet zo snel voor om te vliegen op Liberia. Liberia is echter een geweldige locatie om je roadtrip vanuit te beginnen. De provincie Guanacaste waar Liberia in ligt, heeft veel moois te bieden. De kust van het schiereiland zit vol met geweldige surfplekken en mooie stranden. Er zijn leuke hippiedorpjes om te verblijven en omdat het een toeristisch gebied is, kun je er veel beleven.

In Liberia kun je de huurauto ophalen vanaf het vliegveld. De verhuurders zelf zitten niet in de terminal. Vaak is er een medewerker van de verhuurders aanwezig die je kunt aanspreken. Je wordt dan opgehaald en naar het kantoor gebracht.

Je kunt ook zelf direct naar de verhuurmaatschappijen gaan. Zie de kaart hieronder met de locatie van de verhuurders:

Een auto huren in Liberia in Costa Rica kan op deze locatie.

Wegen in Costa Rica

Het is onvergetelijk om door Costa Rica te rijden! Er zijn een aantal prachtige, geasfalteerde doorgaande wegen. De rest van de wegen zijn avontuurlijk en onverhard. Belangrijke doorgaande wegen in de buurt van steden zijn meestal onverhard. Een 4x4 in plaats van een normale auto is dus het overwegen waard.

Als je op de kaart kijkt, valt op dat de afstanden best kort zijn. Het lijkt mogelijk om binnen een aantal uur van noord naar zuid of van oost naar west te kunnen rijden. Schijn bedriegt echter, want de gemiddelde snelheid ligt erg laag. Dit kan komen door de kwaliteit van de wegen, maar bijvoorbeeld ook doordat je achter een vrachtwagen vast kunt komen te zitten. Houd rekening met langere rijtijden, dan heb je minder haast en kun je genieten van de mooie uitzichten.

‘Pura vida’ is het nationaal motto van Costa Rica, vrij vertaald puur leven. Het betekent dat iedereen relaxt in het leven staat. Geniet van dit culturele verschil met Nederland en ga erin mee door je niet te haasten. Er is geweldige natuur om te zien en door rustig te rijden voorkom je ongelukken.

Een korte opsomming van wat je tegenkomt als je over het Costa Ricaanse wegennet rijdt:

 • De hoofdwegen zijn enkelbaans met een snelheid van rond de 80 km/u. Dit zul je in de praktijk niet vaak rijden, doordat er veel langzame vrachtwagens rijden;
 • Er zitten veel gaten in het wegdek. Pas vooral op met schaduwen op de weg door bomen, daardoor zie je de gaten pas later;
 • Je rijdt vaak tientallen kilometers over onverharde wegen door de stofwolken;
 • In het donker rijden is een avontuur en niet aan te raden: wegverlichting vind je bijna nergens, net zoals bewegwijzering;
 • Op de meeste routes zul je een of meerdere rivieren moeten doorkruisen;
 • Er schieten constant leguanen over de weg, die soms groter zijn dan een kat.
Wat kost een auto huren in Costa Rica

Navigatie in Costa Rica

Het is lastig om de weg te vinden in Costa Rica zonder navigatie, doordat er bijna geen bewegwijzering is. Ondanks dat er niet veel wegen zijn, raak je makkelijk de weg kwijt. Vaak moet je over kleine weggetjes door de natuur rijden om op je bestemming aan te komen. Er zijn een aantal opties voor navigatie:

 • Apps, zoals Maps.me of Google Maps;
 • Een ouderwetse kaart.

Maps.me is een goede navigatie-app voor Costa Rica. Door de kaart van het land te downloaden, kun je de app offline gebruiken. Houd wel goed je aandacht erbij. Het gebeurde ons meermaals dat Maps.me een ‘kortere route’ voorstelde, maar we op een onbegaanbare weg door de rimboe terechtkwamen. Laat je bijrijder de route in de app dus regelmatig controleren.

Je kunt met Google Maps ook kaarten downloaden en de app offline gebruiken.

Waze download de geplande route op het moment dat je internet hebt. Mocht je onderweg onverwachts moeten uitwijken naar een andere route of bestemming, dan heb je niet meer veel aan deze app. Je hebt namelijk niet overal internet en kunt zonder internet niet de route aanpassen. Houd dus altijd een mogelijkheid bij de hand om offline een kaart te kunnen bekijken.

Met een huurauto kun je in Costa Rica in de jungle rijden.

Autoverhuurders en ervaringen

Je maakt graag de beste keus voor een huurauto in Costa Rica. Reisauto.nl doet voortdurend onderzoek naar verhuurbedrijven en heeft daar onderstaand handig overzicht van gemaakt. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om een goede huurauto te vinden. We selecteren bedrijven die in Costa Rica verhuren op onder andere ervaringen en score, prijzen, mogelijkheden en voorwaarden.

Bij sommige verhuurbedrijven lezen we vaker over slechte ervaringen van klanten dan bij andere bedrijven. Laat je hier in eerste instantie niet door afschrikken. Mensen zijn al snel geneigd om slechte reviews te plaatsen, terwijl het probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Soms zijn er verhuurbedrijven waarbij er een bijzonder groot aantal negatieve recensies is. Wij adviseren om niet bij dergelijke bedrijven een auto te huren. Doe je dat wel, dan raden we aan om extra goed op te letten en alle tips in acht te nemen.

Ons artikel over de belangrijkste tips voor het zorgeloos huren van een auto inclusief checklist helpt je om de kans op een vervelende ervaring te minimaliseren.

Informatie per verhuurder vind je op onze verhuurders pagina. Zo kun jij in één oogopslag kiezen bij welk bedrijf je een auto wilt huren in Costa Rica.

Verhuurder Prijs1 Prijs2 Min. leeftijd Grens over? 4x4 mogelijk? Creditcard Beoordeling
CarDelMar (link) €€ 18 jaar* Sommige auto's Ja Verplicht
Sunny Cars (link) n.v.t. €€ 21 jaar* Nee Ja Verplicht
Verhuurder CarDelMar (link)
Prijs1 / Prijs2 €€ / €
Min. leeftijd 18 jaar*
Grens over? Sommige auto's
4x4 mogelijk? Ja
Creditcard Verplicht
Beoordeling
Verhuurder Sunny Cars (link)
Prijs1 / Prijs2 n.v.t. / €
Min. leeftijd 21 jaar*
Grens over? Nee
4x4 mogelijk? Ja
Creditcard Verplicht
Beoordeling
 • "Prijs" weergeeft het prijsniveau van de verhuurder. Prijs1 is de prijs van autohuur zonder optionele verzekeringsopties, Prijs2 is de prijs van all-inclusive (full-risk verzekering) autohuur. Reisauto doet diverse keren per jaar onderzoek naar de kosten van de verhuurders, door gelijke zoekopdrachten onderling te vergelijken.
 • * "Min. leeftijd" weergeeft de minimale leeftijd die die verhuurder hanteert voor een bestuurder of huurder. De minimale leeftijd is voor de verschillende verhuurders alsvolgt: - CarDelMar De minimumleeftijd is over het algemeen 25 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 18 jaar voor een toeslag van €10-€20/dag. - Sunny Cars De minimumleeftijd is 25 jaar. Dit minimum is te verlagen naar 21 jaar door een toeslag van ongeveer €10/dag te betalen.
 • "Grens over" betekent of de auto de grens naar een ander land mag overschrijden.

Praktische tips bij het huren van een auto

 • Een creditcard maakt het huren van een auto stukken makkelijker. Check voor je op reis gaat of je de limiet van je creditcard moet verhogen. Het bedrag van de borg wordt namelijk op je creditcard geblokkeerd, dus daar moet voldoende ruimte voor zijn. Dit geldt ook bij een debitcard.
 • Lees onze tips bij het huren van een auto, zodat je ter plekke niet voor verassingen komt te staan.
 • Wij hebben de meest betoverende plekken uitgezocht om te overnachten in Costa Rica. Zie onze lijst met de meest fabelachtige hotels en verblijven in Costa Rica.
 • De gemiddelde snelheid in Costa Rica ligt laag en je zult behoorlijk lang doen over korte afstanden. Neem een koeler mee uit de winkel of vraag deze aan je verhuurder. Je zult er ontzettend blij mee zijn!
 • Je kunt niet blindelings op één enkel navigatiesysteem vertrouwen. Gebruik verschillende navigatiesystemen, zoals bijvoorbeeld Maps.me en Google Maps of een kaart.
 • Bij een roadtrip kan goede muziek niet ontbreken! Neem een AUX-kabel of een USB-stick met je muziek mee. Een oplader voor in de auto zul je ook hard nodig hebben.
 • Een telefoonhouder voor in de auto is handig om mee te nemen. Bij de meeste verhuurbedrijven krijg je zo'n houder namelijk niet standaard bij de auto.
 • Zoals je op de foto’s kunt zien, kan het zijn dat je een auto krijgt zonder kenteken. Dit is bij nieuwe auto’s in Costa Rica normaal. Vraag wel altijd na of alle papieren aanwezig zijn, wanneer je de auto ophaalt.

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Zoek je meer informatie over autohuur in Costa Rica? Lees verder:

Auto huren Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica

Ben je van plan om een auto te huren en Costa Rica te ontdekken? Wij hebben een complete gids gemaakt met alle informatie over leeftijd, verzekeringen en meer.

4x4 huren Costa Rica

Een 4x4 of suv huren in Costa Rica

Costa Rica leent zich er uitstekend voor om een 4x4 auto te huren. Misschien wil jij zelfs een terreinwagen met daktent!

luxe accommodaties costa rica

De meest fabelachtige hotels in Costa Rica

Ontdek de beste en meest luxe hotels in Costa Rica om jouw roadtrip compleet te maken. Bekijk deze selectie van plekken waar jij absoluut wilt overnachten.

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.

Omhoog