Home>Auto huren costa rica>4x4 huren costa rica

4x4 huren in Costa Rica

Een 4x4 huren in Costa Rica

Leestijd:
12 minuten
Datum:
4 mei 2022

Costa Rica is een perfect land om een 4x4 auto te huren en een fantastische roadtrip te maken. Wanneer je tijdens jouw reis over de onverharde wegen door de jungle naar het strand rijdt, voel je je net een ontdekkingsreiziger. In dit artikel leggen we je uit hoe je een 4x4 kunt huren in Costa Rica en wat daarbij belangrijk is.

Een 4x4 of een 4wd is een auto waarbij alle vier de wielen kunnen worden aangedreven door de motor. Als we in dit artikel praten over 4x4 of 4wd, dan bedoelen we vierwiel aangedreven, hogere auto’s. Extra ruimte tussen de grond en de onderkant van de auto is in Costa Rica geen overbodige luxe.

Auto huren in Costa Rica?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Verzekering huurauto in Costa Rica

Een goede verzekering van je huurauto is in Costa Rica onmisbaar voor een fijne roadtrip. Schade is eenvoudig op te lopen. Veel wegen zijn onverhard, grote gaten in de wegen zijn eerder regel dan uitzondering, auto’s moeten elkaar soms op nauwe wegen passeren, noem maar op.

Met een gehuurde 4wd offroad in de jungle van Costa Rica.
Huur een 4x4 en rijd naar het strand van Costa Rica.

Je zult niet de eerste zijn die de auto aan het strand lekker in de schaduw van een palmboom parkeert. Om vervolgens bij terugkomst een deuk in het dak te ontdekken, dankzij een gevallen kokosnoot.

Een standaardcontract van een verhuurbedrijf in Costa Rica dekt nagenoeg niets. Vaak ben je verplicht om extra opties af te nemen die risico’s dekken. Vanzelfsprekend gelden de verzekeringen alleen wanneer je je houdt aan het huurcontract.

Verzekeringen van huurauto’s in Costa Rica zijn over het algemeen als het ware in drie niveaus opgebouwd:

Standaard en wettelijk verplicht

Standaard huurcontract: Je bent verantwoordelijk voor alle schade aan het voertuig, zonder maximumbedrag. Je bent tot op een zekere hoogte verzekerd voor schade aan derden. Dit ligt meestal echter beneden het wettelijk minimum. Een auto huren met enkel een kaal huurcontract, is dus behoorlijk risicovol.

Third Party Liability: Dit is de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Deze is bijna altijd bij het standaard huurtarief inbegrepen. Het dekt de schade aan derden tot op zekere hoogte. Er geldt dan een eigen risico voor schade aan derden, meestal €500-€1000.

Extra dekking

Loss Damage Waiver (LDW): De LDW (ook Collision Damage Waiver, CDW genoemd) beperkt het eigen risico voor schade aan de auto. De gedekte schade kan veroorzaakt worden door diefstal, vandalisme, ongelukken en overige oorzaken. Het maximumbedrag is afhankelijk van de auto, maar ligt over het algemeen rond de €700-€1400. Let op: soms dekt de LDW niet de misgelopen inkomsten van de verhuurder, wanneer zij door gemaakte schade de auto tijdelijk niet kunnen verhuren.

Personal Accident/Effects (PAE): Deze optie vergoedt schade aan de inzittenden en persoonlijke bezittingen.

Windows and Tires (W&T): Met de W&T ben je gedekt voor schade aan banden en ruiten, veroorzaakt door ongelukken en slechte wegomstandigheden. Diefstal is vaak uitgesloten.

Supplemental Liability Coverage (SLC): Met deze optie wordt je eigen risico voor schade aan derden verlaagd naar €0. Let hier ook op: Sommige verhuurders verhogen met de SLC het bedrag voor gedekte schade aan derden, maar stellen je nog steeds aansprakelijk voor een percentage van de gemaakte schade.

€0.00 Deductible: Met de deductible wordt je eigen risico voor de afgenomen opties verlaagd tot €0. Let op: dit geldt alleen als je je aan het huurcontract houdt. Schade ontstaan tijdens het rijden onder invloed is uitgesloten. Vaak wordt rijden op zand of in water ook uitgesloten.

Tip

Check met je creditcardmaatschappij of autohuur op vakantie is inbegrepen in de verzekering via de creditcard. Als dat zo is, volstaat het misschien om minder verzekeringsopties af te nemen bij de verhuurder. Ga dit na bij de verhuurder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

All-risk verzekering

Er zijn ook verhuurders waarbij het niet nodig is om afzonderlijke modules aan te vinken en zo tot een verzekering met volledige dekking en geen eigen risico te komen. Deze verhuurders bieden vaak een verzekeringsopties, waarbij je volledig verzekerd bent voor alle schade. Toch kan ook tussen aanbieders van dit soort verzekeringen nog behoorlijk verschil zitten.

Wij hebben goede ervaringen met het huren van een 4x4 via de all-inclusive verhuurders die op ons platform staan (zie ons online autoverhuur platform om snel en compleet te vergelijken). Dergelijke verhuurders hanteren standaard all-risk verzekeringsvoorwaarden (oftewel all-inclusive), waardoor alle schade wordt gedekt. Je bent wel verplicht om een bedrag als borg te laten blokkeren op je creditcard, wanneer je de auto ophaalt. Als deze borg door schade niet wordt terugbetaald door het lokale verhuurkantoor, dan betaalt de verhuurder de borg aan jou terug.

Deze gunstige voorwaarden zitten standaard in het huurtarief van de all-inclusive verhuurders. Omdat je via hen huurt bij de lokale verhuurbedrijven, heb je de keuze uit verschillende vierwielaangedreven auto’s. Daarnaast is, afhankelijk van het huurpakket, ook een extra bestuurder bij de prijs inbegrepen.

Rijd met een 4x4 door de Costa Ricaanse jungle.

Rijbewijs en leeftijd autoverhuur Costa Rica

In Costa Rica vereisen de verhuurbedrijven over het algemeen dat je minstens 1 jaar in het bezit bent van je rijbewijs en minimaal een leeftijd van 21 jaar hebt. Deze eis geldt voor alle leeftijdsgroepen, dus ook als je ouder dan 25 bent.

De mogelijkheid om een auto te huren in Costa Rica is grofweg in te delen in de volgende drie leeftijdscategorieën:

Leeftijd van onder de 21 jaar

Onder de 21 jaar zijn je mogelijkheden voor het huren van een auto zeer beperkt. Je kunt niet bij veel verhuurders terecht en hebt geen volledige keuze uit de selectie van huurauto’s. De prijzen liggen een stuk hoger. Vaak wordt bijvoorbeeld de LDW dubbel in rekening gebracht. Daarnaast is volledige afkoop van het eigen risico niet mogelijk.

Gelukkig zijn er ook voor jou 4x4 modellen beschikbaar. Via het huurauto platform op onze website kun je zien bij welke verhuurders je terecht kunt.

Leeftijd van 21 jaar tot 25 jaar

De meeste verhuurders in Costa Rica rekenen met een minimumleeftijd van 21 jaar. Je kunt dus op veel plekken terecht om een auto te huren. Reken erop dat de keuze beperkt wordt tot een aantal categorieën. Daar komen extra kosten van ongeveer €10 per dag bij, omdat je als jonge chauffeur wordt gezien.

Er zijn voldoende 4x4 modellen te kiezen. Zo kun je vanaf deze leeftijd bij diverse verhuurders op ons platform terecht, waar alleen de hoogste klassen zijn uitgesloten.

Leeftijd vanaf 25 jaar

Als je ouder bent dan 25 jaar heb je geen beperkingen bij het huren van een auto in Costa Rica. Vaak geldt wel nog de eis dat je langer dan één jaar in bezit bent van een rijbewijs.

Leeftijd boven de 75 jaar

Er zijn verhuurbedrijven die vanaf een leeftijd van rond de 75 jaar extra kosten in rekening brengen. Meestal is dit een bedrag van €5 per dag. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van de betreffende verhuurder.

4wd of 4x4 met daktent huren in Costa Rica

Je roadtrip is compleet wanneer je ’s avonds in de daktent van de gehuurde 4x4 kunt slapen. Je mag in Costa Rica wildkamperen en er zijn verschillende campings waar je kunt overnachten. Er gaat niets boven ’s ochtends wakker worden op het strand door de roepende brulapen, om vervolgens een verfrissende duik in de oceaan te nemen.

Als zo’n avontuur jou wel wat lijkt, dan kun je een 4x4 auto huren bij Nomad America. Zij verhuren volledig geprepareerde terreinwagens met daktent. Om het plaatje compleet te maken heb je beschikking over een dakdouche (opgewarmd door de zon overdag), campinglichten, eetgerei, EHBO-kit, hangmat en een autolader. Daarnaast kun je extra’s huren, zoals koelers, surfplanken en meer.

Ondanks dat zo’n wagen van Nomad America er ontzettend tof uitziet, kun je er niet als een rally-coureur mee door Costa Rica scheuren. Als huurder ben je verantwoordelijk voor waterschade en schade ontstaan door rijden op slechte wegen of op het strand.

Ook goed om te weten is dat Nomad America bij huurders tussen de 21 en 24 jaar een dubbele borg hanteert. Aan huurders onder de 21 jaar worden geen wagens verhuurd.

Auto huren in Costa Rica, snel en eenvoudig geregeld.

Huur nu een auto

Kamperen of niet?

Kamperen met de 4x4 in een daktent klinkt geweldig en je krijgt gelijk een romantisch beeld van je roadtrip. Bovendien hoef je geen geld uit te geven aan overnachtingen als je wildkampeert, toch?

In de praktijk pakt het vaak toch iets anders uit. De meeste mensen voelen zich niet op hun gemak wanneer ze wildkamperen, met name op het strand. Je bent dan namelijk kwetsbaar en ook de Costa Ricaanse stranden zijn (’s nachts) niet volledig vrij van ongure types.

Het alternatief is kamperen op een camping. Daar heb je meer voorzieningen en het is veiliger, maar je bent dan wel wat geld kwijt aan overnachtingen.

Omdat zo’n 4x4 van Nomad America duurder is dan normale 4x4 huurauto’s, kun je toch overwegen om voor de 4x4 zonder daktent te gaan. Dan kun je je budget besteden aan overnachtingen. Er zijn in Costa Rica namelijk ontzettend gave plekken middenin de natuur om te overnachten!

Op zoek naar zo'n unieke accommodatie? Zie onze lijst met de meest fabelachtige hotels en verblijven in Costa Rica.

De kosten van het huren van een 4x4

De kosten van een 4x4 huren zijn hoger dan bij het huren van een normale auto. Die meerkosten ben je echter gauw vergeten, wanneer je met een glimlach op je gezicht over de onverharde wegen door de natuur rijdt. Al helemaal als je daarbij iemand inhaalt waarbij z’n vullingen uit z’n kiezen trillen, omdat diegene wél voor een gewone personenwagen heeft gekozen.

Met een SUV door het oerwoud van Costa Rica rijden.

Dit is een kosteninschatting voor het huren van een 4x4 wagen met volledige dekking.

Let op! Onderstaande huurprijzen zijn gebaseerd op de periode vóór de verstoringen in de markt. Het is nog niet te zeggen of het prijsniveau zich gaat herstellen in de komende tijd. Momenteel zijn de prijzen flink hoger dan normaal. Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een huurauto.

 • Kleine SUV, €25-€50 per dag. Een kleine SUV, zoals een Suzuki Jimny, is geschikt voor twee personen. Met het meenemen van bagage kan dit echter aan de krappe kant zijn;
 • Middelgrote SUV, €30-€60 per dag. Een middelgrote SUV is prima geschikt om met twee of drie personen mee door Costa Rica te reizen;
 • Grote SUV, €75-€90 per dag. Een grote SUV zoals een Toyota Fortuner als je met vier personen of meer reist.

Wij hebben onderzoek uitgevoerd naar verschillende verhuurmaatschapijen in Costa Rica en hun prijzen, zodat jij makkelijker kunt kiezen voor een verhuurder. Gebruik het huurauto platform op onze website om verhuurders inhoudelijk te vergelijken.

Als je een geprepareerde terreinwagen huurt via Nomad America, dan gelden deze vanaf-prijzen:

 • €60/dag voor een kleine 4x4 wagen, geschikt voor twee personen;
 • €75/dag voor een middelgrote 4x4 wagen, dit is de meest comfortabele optie;
 • €100/dag voor een grote 4x4 wagen, met eventueel een extra daktent.

Vliegveld belasting/toeslag

Vliegveld belasting, airport tax, is een term die we in Costa Rica regelmatig tegenkomen bij het huren van een auto. Er zijn verhuurbedrijven die standaard ongeveer 13% van het totale huurbedrag in rekening brengen onder deze noemer.

Tijdens het onderzoek dat wij gedaan hebben naar ‘airport tax’ , hebben wij niet kunnen achterhalen wat de oorsprong er van is. Het is in ieder geval geen wettelijke belasting en er is ook geen vaste regel omtrent het heffen ervan.

Wil je een poging wagen om onder deze kosten uit te komen, dan kun je de auto laten afleveren bij je hotel in plaats van hem af te halen op de luchthaven. Vermeld dan niet je vluchtnummer en check in de voorwaarden van de verhuurder of afleveren bij het hotel kosteloos is.

Auto op een andere locatie inleveren

Bij veel verhuurbedrijven is het mogelijk om de auto op een andere locatie in te leveren. Hier betaal je dan wel een extra bedrag voor, namelijk zo’n €50. Vraag na bij de betreffende verhuurder wat het exacte bedrag is.

Wegen in Costa Rica

Een roadtrip door Costa Rica is een waar avontuur. Er zijn een aantal prachtige, geasfalteerde doorgaande wegen. De rest van de wegen zijn avontuurlijk en onverhard. Belangrijke doorgaande wegen in de buurt van steden zijn meestal onverhard, een 4x4 is daarom echt een verademing in het land!

Costa Rica is geen groot land, dus de afstanden vallen mee. Als je rijtijden probeert in te schatten, dan denk je het hele land in een paar uurtjes te kunnen doorkruisen. Dit klopt niet, want de gemiddelde snelheid ligt ontzettend laag. Vaak doe je minimaal 2 keer zo lang over een route, dan wat de navigatie aangeeft. Houd daar dus rekening mee in je planning.

‘Pura vida’ is het nationaal motto van Costa Rica, vrij vertaald puur leven. In de praktijk betekent het dat iedereen een stuk relaxter is. Doe daaraan mee in het verkeer en ga je niet haasten. Er is geweldige natuur om te zien en door rustig te rijden voorkom je ongelukken.

Een korte opsomming van wat je tegenkomt als je over het Costa Ricaanse wegennet rijdt:

 • De hoofdwegen zijn enkelbaans met een snelheid van rond de 80 km/u. Dit zul je in de praktijk niet vaak rijden, doordat er veel langzame vrachtwagens rijden;
 • Er zitten veel gaten in het wegdek. Pas vooral op met schaduwen op de weg door bomen, daardoor zie je de gaten pas later;
 • Je rijdt vaak tientallen kilometers over onverharde wegen door de stofwolken;
 • In het donker rijden is een avontuur en niet aan te raden: wegverlichting vind je bijna nergens, net zoals bewegwijzering;
 • Op de meeste routes zul je een of meerdere rivieren moeten doorkruisen;
 • Er schieten constant leguanen over de weg, die soms groter zijn dan een kat.

Sommige rivieren zijn wel erg diep om doorheen te rijden.

Navigatie in Costa Rica

Er zijn maar enkele hoofdwegen in Costa Rica. Je zou dus verwachten de weg niet zo snel kwijt te raken. Niets is minder waar. Om op de plek van bestemming aan te komen, moet je vaak kleine weggetjes door de natuur nemen. Navigatie is dan ook onmisbaar. Het handigste is om een app op je telefoon te zetten waarmee je van tevoren de kaart van het gebied kunt downloaden.

Maps.me is een goede app die geheel offline werkt. Ga je deze app gebruiken, houd dan goed je gedachten erbij. De app besluit soms om een kortere/alternatieve route te kiezen, waarbij het niet duidelijk is wat voor weg het is. Zo zijn wij weleens op kleine, doodlopende weggetjes in de natuur terechtgekomen. Laat je bijrijder geregeld uitzoomen en de kaart goed bekijken.

Google Maps heeft ook de mogelijkheid om gebieden te downloaden, zodat je offline de navigatie en kaart kunt gebruiken.

In verband met alle onverharde wegen in Costa Rica, komt een 4x4 goed van pas.

Waze heeft ook een optie om van tevoren de geplande route te downloaden. Mocht je onderweg onverwachts moeten uitwijken naar een andere route of bestemming, dan heb je niet meer veel aan deze app. Je hebt namelijk niet overal internet en je kunt zonder internet niet de route aanpassen. Houd dus altijd een mogelijkheid bij de hand om offline een kaart te kunnen bekijken.

Met de auto naar Nicaragua of Panama?

Costa Rica is een hartstikke mooi land, omringd door minstens zo mooie buurlanden. Om je roadtrip uit te breiden wil je misschien met de auto naar Panama of Nicaragua. Het hangt van de specifieke verhuurder af of dit is toegestaan. Op de website van de verhuurder kun je in de voorwaarden lezen of je de grens over mag met de auto.

Het is voor lokale bewoners al een gedoe om met een auto de grens over te gaan. Voor een toerist met een huurauto is het al helemaal een rompslomp. De kosten voor het achterlaten van de auto in een ander land zijn vaak enkele honderden dollars.

Wij raden daarom aan om de huurauto in Costa Rica af te leveren en met een ander vervoermiddel over de grens te reizen. Eenmaal daar kun je in het betreffende land weer een auto huren.

Autoverhuurders en ervaringen

Je maakt graag de beste keus voor een huurauto in Costa Rica. Reisauto.nl doet voortdurend onderzoek naar verhuurbedrijven en heeft daar onderstaand handig overzicht van gemaakt. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om een goede huurauto te vinden. We selecteren bedrijven die in Costa Rica verhuren op onder andere ervaringen en score, prijzen, mogelijkheden en voorwaarden.

Bij sommige verhuurbedrijven lezen we vaker over slechte ervaringen van klanten dan bij andere bedrijven. Laat je hier in eerste instantie niet door afschrikken. Mensen zijn al snel geneigd om slechte reviews te plaatsen, terwijl het probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Soms zijn er verhuurbedrijven waarbij er een bijzonder groot aantal negatieve recensies is. Wij adviseren om niet bij dergelijke bedrijven een auto te huren. Doe je dat wel, dan raden we aan om extra goed op te letten en alle tips in acht te nemen.

Ons artikel over de belangrijkste tips voor het zorgeloos huren van een auto inclusief checklist helpt je om de kans op een vervelende ervaring te minimaliseren.

Informatie per verhuurder vind je op ons huurauto platform. Zo kun jij in één oogopslag kiezen bij welk bedrijf je een auto wilt huren in Costa Rica.

Praktische tips 4x4 huren

 • Zorg ervoor dat je een creditcard hebt. Het vergemakkelijkt het huren van een auto enorm en kan goed van pas komen als je in Costa Rica bent. Check voor vertrek of je de limiet van je creditcard moet verhogen.
 • Lees onze tips bij het huren van een auto, zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan.
 • De gemiddelde snelheid in Costa Rica ligt laag en je zult behoorlijk lang doen over korte afstanden. Neem een koeler mee uit de winkel of vraag deze aan je verhuurder. Je zult er ontzettend blij mee zijn!
 • Je kunt niet blindelings op één enkel navigatiesysteem vertrouwen. Gebruik verschillende navigatiesystemen, zoals bijvoorbeeld Maps.me en Google Maps of een kaart.
 • Bij een roadtrip kan goede muziek niet ontbreken! Neem een AUX-kabel of een USB-stick met je muziek mee. Een oplader voor in de auto zul je ook hard nodig hebben.
 • Een telefoonhouder voor in de auto is handig om mee te nemen. Bij de meeste verhuurbedrijven krijg je zo'n houder namelijk niet standaard bij de auto.
 • Zoals je op de foto’s kunt zien, kan het zijn dat je een auto krijgt zonder kenteken. Dit is bij nieuwe auto’s in Costa Rica normaal. Vraag wel altijd na of alle papieren aanwezig zijn, wanneer je de auto ophaalt.

Auto huren in Costa Rica?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
12 minuten
Datum
4 mei 2022

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Pagina met meer informatie over auto huren in Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica

Pagina met meer informatie over 4x4 of SUV huren in Costa Rica

Een 4x4 of SUV huren in Costa Rica

Pagina met meer informatie over luxe hotels in Costa Rica

De meest fabelachtige hotels in Costa Rica

Pagina met meer informatie over leeftijd autohuur in Costa Rica

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Costa Rica?

Pagina met meer informatie over autohuur in Costa Rica zonder creditcard

Zonder creditcard een auto huren in Costa Rica?

Pagina met meer informatie over verzekeringen autohuur in Costa Rica

Hoe verzeker je een huurauto in Costa Rica?

Pagina met meer tips voor huurauto's in Costa Rica

De beste tips als je een auto wilt huren in Costa Rica

Pagina met de beste huurauto tips

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog