Hoe verzeker je een huurauto in Costa Rica?

Je gaat een auto huren in Costa-Rica en wilt niet voor nare verrassingen komen te staan. Je zult niet de eerste zijn die de auto aan het strand lekker in de schaduw van een palmboom parkeert. Om vervolgens bij terugkomst een deuk in het dak te ontdekken, dankzij een gevallen kokosnoot. Voor de schade bij dit soort gebeurtenissen wil je misschien graag verzekerd zijn.

Hoe zijn de verzekeringen voor een huurauto in Costa-Rica geregeld?

Helaas hebben verhuurbedrijven het erg lastig gemaakt, door verschillende termen op een onduidelijke manier te gebruiken in hun voorwaarden. Mede hierdoor vinden veel mensen dat het kiezen van de juiste verzekering het meest lastige moment van huren is.

Auto huren en verzekeren in Costa-Rica

Het scheelt als je vooraf weet wat al die afkortingen en termen inhouden en waar je op moet letten. Het is mogelijk om zonder onzekerheid en gedoe je huurauto zonder eigen risico, all-risk, te verzekeren, wij vertellen je hoe. Verder geven we een duidelijk overzicht van de losse verzekeringsopties.

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Ben je op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Klik dan op de link in het overzicht hieronder om rechtstreeks naar dat onderwerp te gaan. Wil je alle informatie lezen op deze pagina, scroll er dan gewoon doorheen.

  1. Meest voorkomende losse verzekeringsopties in Costa-Rica
  2. Een huurauto all-risk verzekeren in Costa-Rica
  3. Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?
  4. Meer weten? Check ook deze pagina's

Meest voorkomende losse verzekeringsopties in Costa-Rica

De verzekeringen van huurauto’s in Costa-Rica zijn ondergebracht in drie niveaus. Een standaardcontract van een verhuurbedrijf in Costa Rica dekt nagenoeg niets. Vaak ben je verplicht om extra opties af te nemen die risico’s dekken. Vanzelfsprekend gelden de verzekeringen alleen wanneer je je houdt aan het huurcontract.

Hieronder lichten we de drie niveaus toe:

Standaard en wettelijk verplicht

Standaard huurcontract: Je bent verantwoordelijk voor alle schade aan het voertuig, zonder maximumbedrag. Je bent tot op een zekere hoogte verzekerd voor schade aan derden. Dit ligt meestal echter beneden het wettelijk minimum. Een auto huren met enkel een kaal huurcontract, is dus behoorlijk risicovol.

Party Liability: Dit is de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Deze is bijna altijd bij het standaard huurtarief inbegrepen. Het dekt de schade aan derden tot op zekere hoogte. Er geldt dan een eigen risico voor schade aan derden, meestal €500-€1000.

Extra dekking

Damage Waiver (LDW): De LDW (ook Collision Damage Waiver, CDW genoemd) beperkt het eigen risico voor schade aan de auto. De gedekte schade kan veroorzaakt worden door diefstal, vandalisme, ongelukken en overige oorzaken. Het maximumbedrag is afhankelijk van de auto, maar ligt over het algemeen rond de €700-€1400. Let op: soms dekt de LDW niet de misgelopen inkomsten van de verhuurder, wanneer zij door gemaakte schade de auto tijdelijk niet kunnen verhuren.

Personal Accident/Effects (PAE): Deze optie vergoedt schade aan de inzittenden en persoonlijke bezittingen.

Windows and Tires (W&T): Met de W&T ben je gedekt voor schade aan banden en ruiten, veroorzaakt door ongelukken en slechte wegomstandigheden. Diefstal is vaak uitgesloten.

Geen eigen risico

Supplemental Liability Coverage (SLC): Met deze optie wordt je eigen risico voor schade aan derden verlaagd naar €0. Let hier ook op: Sommige verhuurders verhogen met de SLC het bedrag voor gedekte schade aan derden, maar stellen je nog steeds aansprakelijk voor een percentage van de gemaakte schade.

€0.00 Deductible: Met de deductible wordt je eigen risico voor de afgenomen opties verlaagd tot €0. Let op: dit geldt alleen als je je aan het huurcontract houdt. Schade ontstaan tijdens het rijden onder invloed is uitgesloten. Vaak wordt rijden op zand of in water ook uitgesloten.

Tip

Check met je creditcardmaatschappij of autohuur op vakantie is inbegrepen in de verzekering via de creditcard. Als dat zo is, volstaat het misschien om minder verzekeringsopties af te nemen bij de verhuurder. Ga dit na bij de verhuurder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Huurauto all-risk verzekeren in Costa-Rica

Een huurauto all-risk verzekeren in Costa-Rica

Er zijn ook verhuurders waarbij het niet nodig is om afzonderlijke modules aan te vinken en zo tot een verzekering met volledige dekking en geen eigen risico te komen. Deze verhuurders bieden vaak een verzekeringsoptie, waarbij je volledig verzekerd bent voor alle schade. Toch kan ook tussen aanbieders van dit soort verzekeringen nog behoorlijk verschil zitten.

Wij hebben goede ervaringen met het huren van een 4x4 via Sunny Cars (meer onder het kopje "Welke verhuurders zijn er?"). Sunny Cars hanteert standaard all-risk verzekeringsvoorwaarden (oftewel all-inclusive), waardoor alle schade wordt gedekt.

Je bent wel verplicht om een bedrag als borg te laten blokkeren op je creditcard, wanneer je de auto ophaalt. Als deze borg door schade niet wordt terugbetaald door de verhuurder, dan betaalt Sunny Cars de borg aan jou terug.

Deze gunstige voorwaarden zitten standaard in het huurtarief van Sunny Cars. Omdat je via hen huurt bij de lokale verhuurbedrijven, heb je de keuze uit verschillende vierwiel aangedreven auto’s. Daarnaast is, afhankelijk van het huurpakket, ook een extra bestuurder bij de prijs inbegrepen.

Tip

Ben je jonger dan 26 jaar? Dan accepteren sommige verhuurders je niet voor een verzekering zonder eigen risico of alleen tegen hele hoge kosten. Check vóór het reserveren van de huurauto de (lokale) voorwaarden van het verhuurbedrijf óók goed op dit onderdeel om een teleurstelling ter plekke te voorkomen.

Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?

Je weet nu hoe het zit met het verzekeren van een huurauto in Costa-Rica. Ondertussen wil je waarschijnlijk graag zo snel mogelijk op avontuur met de perfecte verzekerde huurauto! Bij Reisauto hebben we dit een stuk makkelijker voor je gemaakt.

Met onze online tool kun je een overzicht samenstellen van verhuurders waar jij met jouw wensen een auto kunt huren. Binnen enkele minuten heb jij de ideale verhuurder gevonden.

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Zoek je meer informatie over autohuur in Costa Rica? Lees verder:

Auto huren Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica

Ben je van plan om een auto te huren en Costa Rica te ontdekken? Wij hebben een complete gids gemaakt met alle informatie over leeftijd, verzekeringen en meer.

4x4 huren Costa Rica

Een 4x4 of suv huren in Costa Rica

Costa Rica leent zich er uitstekend voor om een 4x4 auto te huren. Misschien wil jij zelfs een terreinwagen met daktent!

luxe accommodaties costa rica

De meest fabelachtige hotels in Costa Rica

Ontdek de beste en meest luxe hotels in Costa Rica om jouw roadtrip compleet te maken. Bekijk deze selectie van plekken waar jij absoluut wilt overnachten.

Auto huren in Costa Rica vanaf 18 jaar

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Costa-Rica?

We maken duidelijk welke mogelijkheden je hebt om een auto te huren in Costa-Rica, afhankelijk van je leeftijd. Van modellen en toeslagen tot rijbewijsvereisten.

Wil je een auto huren maar heb je geen creditcard? Geen nood, er zijn andere mogelijkheden

Zonder creditcard een auto huren in Costa Rica?

Wil je een auto huren maar heb je geen creditcard? Dan lees je hier wat er wel mogelijk is!

De beste verzekering voor je huurauto in Costa-Rica

Alles over verzekeringen van een huurauto in Costa-Rica

Het verzekeren van je huurauto is soms lastig, dankzij de onduidelijke voorwaarden. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe jij je auto moet verzekeren.

De beste tips voor het huren van een auto in Costa Rica

De beste tips voor het huren van een auto in Costa Rica

Waar huur ik een auto, wat is de prijs van een huurauto, wat zijn de belangrijkste verkeersregels om te weten…Met onze tips vergroot je de kans op een goede huurervaring!

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.

Omhoog