Home>Auto huren costa rica>Tips huren auto costa rica

De beste tips voor het huren van een auto in Costa Rica

De beste tips als je een auto wilt huren in Costa Rica

Leestijd:
10 minuten
Datum:
30 apr 2022

De juiste auto vinden en huren wordt zo veel gemakkelijker nadat je gelezen hebt over onze tips en ervaringen. Met welke specifieke verkeersregels moet je rekening houden in Costa Rica? Is een 4x4 of een gewone personenauto het meest geschikt voor jouw reis? Hoeveel glaasjes Cacique Guaro mag jij achteroverslaan, als je daarna nog moet rijden? Als je wilt kunnen genieten van een zorgeloze vakantie, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Hieronder geven we de antwoorden op onder andere deze vragen. Wij delen graag onze tips en ervaringen met het huren van een auto in Costa Rica met jou. Zo ga jij goed voorbereid de weg op met de huurauto die het beste bij jou past.

Auto huren in Costa Rica?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Heb je een 4x4 nodig in Costa Rica?

Veel mensen vragen zich af of het nodig is om een 4x4 te huren in Costa Rica. Het merendeel van de wegen is onverhard, er zijn veel gaten in het wegdek en soms moet je door water rijden. Met een 4x4 wordt jouw roadtrip comfortabeler, veiliger en avontuurlijker.

Als je in de buurt blijft van de grote steden zoals San José of Liberia, dan volstaat een gewone auto. De wegen zijn daar namelijk geasfalteerd. Maar veel mensen zullen tijdens hun reis naar plekken als Monteverde, Drake Bay en Santa Teresa willen. In dat geval zul je een 4x4 nodig hebben.

Wij hebben een apart artikel geschreven met uitgebreide informatie over het huren van een 4x4. Er bestaan zelfs 4x4 auto’s met daktent, waarmee je avontuur compleet wordt!

Tip

Welke auto je ook huurt, controleer voor vertrek of de bagageruimte niet zichtbaar is vanaf buiten. Dit kan een auto-inbraak voorkomen.

Hoe zijn de wegen in Costa Rica?

Het is onvergetelijk om door Costa Rica te rijden! Er zijn een aantal prachtige, geasfalteerde doorgaande wegen. De rest van de wegen zijn avontuurlijk en onverhard. Belangrijke doorgaande wegen in de buurt van steden zijn meestal onverhard. Een 4x4 in plaats van een normale auto is dus het overwegen waard.

Als je op de kaart kijkt, valt op dat de afstanden best kort zijn. Het lijkt mogelijk om binnen een aantal uur van noord naar zuid of van oost naar west te kunnen rijden. Schijn bedriegt echter, want de gemiddelde snelheid ligt erg laag. Dit kan komen door de kwaliteit van de wegen, maar bijvoorbeeld ook doordat je achter een vrachtwagen vast kunt komen te zitten. Houd rekening met langere rijtijden, dan heb je minder haast en kun je genieten van de mooie uitzichten.

‘Pura vida’ is het nationaal motto van Costa Rica, vrij vertaald puur leven. Het betekent dat iedereen relaxt in het leven staat. Geniet van dit culturele verschil met Nederland en ga erin mee door je niet te haasten. Er is geweldige natuur om te zien en door rustig te rijden voorkom je ongelukken.

Een opsomming van wat je zoal kunt tegenkomen als je over het Costa Ricaanse wegennet rijdt:

 • De hoofdwegen zijn enkelbaans met een snelheid van rond de 80 km/u. Dit zul je in de praktijk niet vaak rijden, doordat er veel langzame vrachtwagens rijden;
 • Bestuurders in Costa Rica gebruiken nauwelijks de richtingaanwijzer, negeren verkeersregels en maximumsnelheden en halen voor ons soms onverwachte manoeuvres uit wat tot spannende situaties op de weg kan leiden;
 • Er zitten veel gaten in het wegdek. Pas vooral op met schaduwen op de weg door bomen, daardoor zie je de gaten pas later;
 • Je rijdt vaak tientallen kilometers over onverharde wegen door de stofwolken;
 • In het regenseizoen komt het vaak voor dat wegen overstromen. Steek dit soort wegen niet over, door de sterke stroming kan je auto namelijk meegesleurd worden;
 • In het donker rijden is een avontuur en niet aan te raden: wegverlichting vind je bijna nergens, net zoals bewegwijzering;
 • Op de meeste routes zul je een of meerdere rivieren moeten doorkruisen;
 • Er schieten constant leguanen over de weg, die soms groter zijn dan een kat;
 • Voetgangers krijgen hier geen voorrang.
Zijn de wegen in Costa Rica veilig om te rijden?

Navigatie in Costa Rica

Het is lastig om de weg te vinden in Costa Rica zonder navigatie, doordat er bijna geen bewegwijzering is. Ondanks dat er niet veel wegen zijn, raak je makkelijk de weg kwijt. Vaak moet je over kleine weggetjes door de natuur rijden om op je bestemming aan te komen. Er zijn een aantal opties voor navigatie:

 • Apps, zoals Maps.me of Google Maps;
 • Een ouderwetse kaart.

Maps.me is een goede navigatie-app voor Costa Rica. Door de kaart van het land te downloaden, kun je de app offline gebruiken. Houd wel goed je aandacht erbij. Het gebeurde ons meermaals dat Maps.me een ‘kortere route’ voorstelde, maar we op een onbegaanbare weg door de rimboe terechtkwamen. Laat je bijrijder de route in de app dus regelmatig controleren.

Je kunt met Google Maps ook kaarten downloaden en de app offline gebruiken.

Waze download de geplande route op het moment dat je internet hebt. Mocht je onderweg onverwachts moeten uitwijken naar een andere route of bestemming, dan heb je niet meer veel aan deze app. Je hebt namelijk niet overal internet en kunt zonder internet niet de route aanpassen. Houd dus altijd een mogelijkheid bij de hand om offline een kaart te kunnen bekijken.

Auto huren in Costa Rica, snel en eenvoudig geregeld.

Ik wil een auto huren

Verkeersregels en veilig autorijden in Costa Rica

De verkeersregels in Costa Rica zijn niet heel veel anders dan in Europa. De belangrijkste regels om rekening mee te houden beschrijven we hieronder. Ook geven we je nog wat tips die jou zekerder zullen maken op de wegen in Costa Rica.

Inhalen

In Costa Rica wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijd je in de bergen dan geldt dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer.

Geluidssignalen

Geluidsignalen zijn alleen toegestaan bij gevaar.

Parkeren

Een bord waarop staat: ‘No estacionar’ of een E met een rode balk erdoorheen, betekent dat je daar niet mag parkeren.

Rijd je met een minibus of een camper door Costa Rica dan is het goed om te weten dat je alleen mag parkeren daar waar dat door een bord wordt aangegeven.

Kinderen

Kinderen onder de twaalf jaar mogen alleen op de achterbank vervoerd worden en afhankelijk van lengte en gewicht in een goedgekeurd en passend kinderzitje cq stoelverhoger.

Maximum snelheden

In Costa Rica gelden de volgende maximumsnelheden:

 • Binnen de bebouwde kom 40 km/u;
 • Buiten de bebouwde kom 60-80 km/u;
 • Op autosnelwegen 80-100 km/u.

Op deze regels zijn een aantal uitzonderingen. Deze worden aangegeven op het wegdek en/of borden langs de kant van de weg. Ben daar alert op.

Verkeerslichten

Bij een kruispunt met een rood verkeerslicht is het toegestaan om rechtsaf te slaan als het verkeer dat van links komt niet gehinderd wordt, tenzij borden aangeven dat dit niet mag.

Tip

Handig om te weten: Alto betekent: Stop.

Alcohol in het verkeer

In Costa Rica kun je beter niet meer dan een a twee glazen alcohol drinken als je nog wilt gaan rijden. Het maximaal toegestane gehalte is namelijk 0,5 promille. Heb je korter dan drie jaar je rijbewijs dan is alcohol en rijden helemaal verboden.

Ook rijden onder invloed van drug is niet toegestaan.

Tanken in Costa Rica

In Costa Rica vind je voldoende tankstations in bebouwde gebieden maar in landelijke gebieden een stuk minder. Velen zijn 24 uur per dag open en de prijzen zijn overal ongeveer hetzelfde.

Er kan contant of met een creditcard betaald worden.

Meestal zul je een medewerker aantreffen die voor je tankt. Een kleine fooi is deze service zeker waard.

Pech of schade aan de huurauto

Neem in het geval van pech of schade aan de huurauto altijd contact op met de verhuurder.

Wat zijn de kosten van een huurauto in Costa Rica?

Kosten van een huurauto in Costa Rica

Het kan lastig zijn om een duidelijke kosteninschatting te vinden van een huurauto in Costa Rica. Er zijn verhuurders die verborgen kosten hanteren, om zo te proberen om goedkoper te lijken. Daarnaast is het een klus om bij alle verhuurbedrijven een prijs op te vragen.

Hoe weet je of je de juiste prijs voor de huurauto betaalt?

Om jou een duidelijke kosteninschatting te kunnen geven, doet Reisauto periodiek onderzoek naar verhuurbedrijven. Voor onderstaande inschatting vergeleken we huurauto’s, die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben. De huurtermijn was 14 dagen.

Onderstaande opsomming is een inschatting. Daadwerkelijke prijzen kunnen afwijken, vooral in drukke periodes. Let goed op als je een huurauto vindt, die flink goedkoper is dan onderstaande prijzen.

Wat het kost om een auto te huren in Costa Rica, bij de goedkoopste verhuurder met all-inclusive verzekering:

Tip

Let op! Onderstaande huurprijzen zijn gebaseerd op de periode vóór de verstoringen in de markt. Het is nog niet te zeggen of het prijsniveau zich gaat herstellen in de komende tijd. Momenteel zijn de prijzen flink hoger dan normaal. Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een huurauto.

 • €30 per dag voor een kleine auto, zoals een Toyota Yaris;
 • €40 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Suzuki Vitara;
 • €50 per dag voor een grote auto, zoals een Suzuki Grand Vitara;
 • €65 per dag voor een minibusje of grote SUV, zoals een Toyota Fortuner.

Vliegveld belasting/toeslag

Vliegveld belasting, airport tax, is een term die we in Costa Rica regelmatig tegenkomen bij het huren van een auto. Er zijn verhuurbedrijven die standaard ongeveer 13% van het totale huurbedrag in rekening brengen onder deze noemer.

Tijdens het onderzoek dat wij gedaan hebben naar ‘airport tax’, hebben wij niet kunnen achterhalen wat de oorsprong ervan is. Het is in ieder geval geen wettelijke belasting en er is ook geen vaste regel voor het heffen ervan.

Wil je een poging wagen om onder deze kosten uit te komen, dan kun je de auto laten afleveren bij je hotel in plaats van hem af te halen op de luchthaven. Vermeld dan niet je vluchtnummer en check in de voorwaarden van de verhuurder of afleveren bij het hotel kosteloos is.

Met de auto buurlanden van Costa Rica bezoeken

Wil je je roadtrip uitbreiden en ook Panama of Nicaragua bezoeken? Controleer dan bij het reserveren van de huurauto de voorwaarden. Daarin staat geschreven of je met de huurauto buiten Costa Rica mag rijden. Dit is niet bij alle verhuurders het geval.

One-way huren in Costa Rica

Komt het voor jouw reis beter uit om de auto op een andere locatie in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald? Dit is meestal geen probleem. Zelfs tijdens je roadtrip kun je dit wijzigen, neem dan contact op met de verhuurder.

De meerkosten voor het inleveren van de huurauto op een andere locatie zijn meestal rond de €50.

In Costa Rica een auto huren in San Jose of Liberia?

Locaties met huurauto's

Auto huren in San José

Gedurende een groot deel van het jaar komen de enige rechtstreekse vluchten vanuit Nederland aan in San José. Voor velen is San José dan ook het beginpunt van de roadtrip. Er zijn mooie plekken in de buurt om te bezoeken, zoals Poas Volcano National Park en de vulkaan Arenal.

Je hoeft niet direct bij aankomst een auto te huren in San José. Misschien wil je bijvoorbeeld eerst de stad zelf bezoeken, voordat je de wilde natuur van Costa Rica inrijdt. Het is dan sneller en vaak goedkoper om de huurauto direct bij de kantoren van de verhuurders op te halen. De adressen daarvan vind je op je boekingsbevestiging of via internet.

Auto huren in Liberia

Vanwege de overstap in de VS kiezen reizigers vanuit Nederland er niet zo snel voor om te vliegen op Liberia. Liberia is echter een geweldige locatie om je roadtrip vanuit te beginnen.

De provincie Guanacaste waar Liberia in ligt, heeft veel moois te bieden. De kust van het schiereiland zit vol met geweldige surfplekken en mooie stranden. Er zijn leuke hippiedorpjes om te verblijven en omdat het een toeristisch gebied is, kun je er veel beleven.

In Liberia kun je de huurauto ophalen vanaf het vliegveld. De verhuurders zelf zitten niet in de terminal. Vaak is er een medewerker van de verhuurders aanwezig die je kunt aanspreken. Je wordt dan opgehaald en naar het kantoor gebracht.

Je kunt ook zelf direct naar de verhuurmaatschappijen gaan. Zie de kaart hieronder met de locatie van de verhuurders:

Een auto huren in Liberia in Costa Rica kan op deze locatie.

Extra tips uit ervaring

Op basis van onze reiservaring in Costa Rica willen we deze tips ook nog graag met je delen:

 • De gemiddelde snelheid in Costa Rica ligt laag en je zult behoorlijk lang doen over korte afstanden. Neem een koeler mee uit de winkel of vraag deze aan je verhuurder. Je zult er ontzettend blij mee zijn!
 • Bij een roadtrip kan goede muziek niet ontbreken! Neem een AUX-kabel of een USB-stick met je muziek mee. Een oplader voor in de auto zul je ook hard nodig hebben.
 • Een telefoonhouder voor in de auto is handig om mee te nemen. Bij de meeste verhuurbedrijven krijg je zo'n houder namelijk niet standaard bij de auto.
 • Zoals je op sommige foto’s kunt zien, kan het zijn dat je een auto krijgt zonder kenteken. Dit is bij nieuwe auto’s in Costa Rica normaal. Vraag wel altijd na of alle papieren aanwezig zijn, wanneer je de auto ophaalt.

Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?

Je maakt graag de beste keus voor een huurauto in Costa Rica. Reisauto.nl doet voortdurend onderzoek naar verhuurbedrijven. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om een goede huurauto te vinden. We selecteren bedrijven die in Costa Rica verhuren op onder andere ervaringen en score, prijzen, mogelijkheden en voorwaarden.

Bij sommige verhuurbedrijven lezen we vaker over slechte ervaringen van klanten dan bij andere bedrijven. Laat je hier in eerste instantie niet door afschrikken. Mensen zijn al snel geneigd om slechte reviews te plaatsen, terwijl het probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Soms zijn er verhuurbedrijven waarbij er een bijzonder groot aantal negatieve recensies is. Wij adviseren om niet bij dergelijke bedrijven een auto te huren. Doe je dat wel, dan raden we aan om extra goed op te letten en alle tips in acht te nemen.

Ons artikel over de belangrijkste tips voor het zorgeloos huren van een auto inclusief checklist helpt je om de kans op een vervelende ervaring te minimaliseren.

Met onze online tool kun je een overzicht samenstellen van verhuurders waar je met jouw wensen een auto kunt huren. Binnen enkele minuten heb jij de ideale verhuurder gevonden.

Auto huren in Costa Rica?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
10 minuten
Datum
30 apr 2022

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Pagina met meer informatie over auto huren in Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica

Pagina met meer informatie over 4x4 of SUV huren in Costa Rica

Een 4x4 of SUV huren in Costa Rica

Pagina met meer informatie over luxe hotels in Costa Rica

De meest fabelachtige hotels in Costa Rica

Pagina met meer informatie over leeftijd autohuur in Costa Rica

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Costa Rica?

Pagina met meer informatie over autohuur in Costa Rica zonder creditcard

Zonder creditcard een auto huren in Costa Rica?

Pagina met meer informatie over verzekeringen autohuur in Costa Rica

Hoe verzeker je een huurauto in Costa Rica?

Pagina met meer tips voor huurauto's in Costa Rica

De beste tips als je een auto wilt huren in Costa Rica

Pagina met de beste huurauto tips

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog