Een auto huren in IJsland

Hoe lang kijk jij er al naar uit om een auto te huren en een rondreis te maken door dat prachtige IJsland? De datum staat vast, het enige dat je nu nog moet doen is een geschikte auto vinden. En wij helpen jou daarbij!

Wij vertellen jou in dit artikel over wat voor auto je het beste kunt huren, belangrijke dingen om te weten voordat je in IJsland de weg op gaat, verzekeringen, creditcard, en geven je veel handige tips. En met het handige overzicht van verhuurders dat wij gemaakt hebben kun jij een keuze maken voor de beste auto.

Een auto huren in IJsland en rondreizen

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Navigeer op deze pagina:

 1. Wat voor auto huren in IJsland?
 2. Hoe zijn de wegen in IJsland?
 3. Heb ik navigatie nodig in IJsland?
 4. Op de ringweg blijven of het binnenland van IJsland in?
 5. Waar heb ik de meeste kans om het Noorderlicht te zien in IJsland?
 6. Waar huur ik een auto in IJsland?
 7. Wat is de prijs van een huurauto in IJsland?
 8. Verkeersregels voor autorijden in IJsland
 9. Tips voor autorijden in IJsland
 10. Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in IJsland?
 11. Welke documenten heb je nodig om een auto te huren in IJsland?
 12. Kun je zonder creditcard een auto huren in IJsland?
 13. Hoe verzeker ik het beste mijn huurauto in IJsland?
 14. Autoverhuurders en ervaringen
 15. Meer weten? Check ook deze pagina's

Wat voor auto huren in IJsland?

Wat voor een auto je het beste huurt voor je vakantie in IJsland is afhankelijk van een aantal punten. Hieronder lichten wij de belangrijkste toe:

 • Je blijft op de ringweg nr.1: het hele jaar door is in principe iedere auto geschikt;
 • Je bent een avonturier en wilt graag de binnenlanden in en bergwegen berijden: 4x4 is verplicht;
 • Je zoekt meer comfort vanwege de gravelwegen die op de ringweg voorkomen: je kunt beter voor een wat grotere auto of een suv kiezen;
 • Met vier of meer personen en evenzoveel koffers, IJsland verkennen: een busje/mpv zal jou dan veel reisplezier bieden.

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Voor de meeste automobilisten is rijden op de wegen in IJsland een totaal nieuwe ervaring. Het asfaltwegdek op de ringweg kan zomaar plaatsmaken voor een gravelweg en het weer kan onverwacht omslaan. Hierdoor veranderen de rij-omstandigheden erg plotseling.

IJsland heeft een aantal leuke animatievideo’s gemaakt voor bezoekers van dit bijzonder mooie land. Hieronder zie je een van de video’s die goed zijn om te bekijken als voorbereiding op je IJsland avontuur.

Tip

In de winter bij veel sneeuwval kan het zijn dat delen van de ringweg worden afgesloten.

Verkeersinformatie in IJsland

Vanwege de snel wisselende rijomstandigheden in IJsland is het goed om tijdens je reis op de hoogte te blijven van de situatie op de wegen. Op deze websites is de informatie up-to-date: http://www.road.is/ en https://safetravel.is/

Reserveer je huurauto online als je die in IJsland van de luchthaven wilt ophalen

Je hebt in IJsland geen navigatie nodig. Op de borden langs de weg staat alles heel goed aangegeven. Ga je het binnenland in of voel je je prettiger als je toch navigatie bij je hebt? Download dan de kaart van IJsland via de app maps.me op je telefoon. Daar kun je dan ook offline gebruik van maken.

Op de ringweg blijven of het binnenland van IJsland in?

Zoals we eerder hebben geschreven: de kans dat de wegen in het binnenland en de bergen in IJsland toegankelijk zijn, doet zich meestal voor in juli en augustus. Bovendien zijn op die wegen alleen 4x4 wagens toegestaan. Ben je een ervaren chauffeur, dan kan een trip door dit gebied een leuke uitdaging zijn.

Bekijk ons praktische overzicht van verhuurders om te ontdekken waar je een 4x4 kunt huren.

Om te kunnen genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft, hoef je de binnenlanden echt niet in! Praktisch alle bezienswaardigheden liggen aan de Ringweg nr.1. Soms moet je een stukje over een gravelweg rijden om ze te bereiken.

Ringweg nr. 1

Deze weg (in het IJslands: Þjóðvegur 1 of Hringvegur) die het hele eiland rondloopt, is ongeveer 1335 km lang. De weg is smal, enkele delen zijn niet geasfalteerd en er zijn bruggen en tunnels met éénrichtingverkeer. Daardoor ligt de gemiddelde snelheid lager dan de toegestane 90 km per uur op de ringweg. Onderweg kun je van betoverende uitzichten genieten en bezienswaardigheden bezoeken. Reken daarom op ongeveer 10 dagen als je de hele ringweg af wilt rijden.

Tip

Gedurende de wintermaanden, ongeveer vanaf half november tot half april, kan het zijn dat door de winterse omstandigheden delen van de ringweg zijn afgesloten voor verkeer.

De meeste bezienswaardigheden in IJsland liggen aan de ringweg. Soms moet je, om het punt te bereiken, een klein stukje het binnenland inrijden. Dat is toegestaan voor normale auto’s. In de voorwaarden van het verhuurbedrijf staan de wegnummers aangegeven waar je je niet op mag begeven. Check die nummers met de route die je gaat rijden.

Welke huurauto kun jij het beste kiezen in IJsland?

Een 4x4 auto is niet nodig wanneer je alleen over de ringweg reist.

De gouden cirkel of Golden Circle

Heb je geen tien dagen de tijd, of tijd over na het rijden van de ringweg? Dan raden we je de Gouden Cirkel aan. In het IJslands: Gullni hringurinn. Deze route, vanuit Reykjavik, is ongeveer 300 kilometer lang en wordt door velen de mooiste route van IJsland genoemd. De Gouden Cirkel is te rijden met een normale auto, ook in de winter. Het is te doen binnen één dag, maar wij kozen voor twee dagen. Dat gaf net wat meer ruimte om te genieten van al het moois onderweg.

De F-wegen

De wegen in het binnenland en in de bergen zijn een ander verhaal. De meeste van deze wegen worden aangeduid met een nummer en de letter F ervoor. Het grootste deel van het jaar zijn ze afgesloten behalve, als je geluk hebt, in juli en augustus.

Voor ervaren en avontuurlijke chauffeurs zijn dit uitdagende wegen om te rijden. Het is hier alleen toegestaan om met een 4x4 te rijden. In de voorwaarden van het bedrijf waar je de 4x4 huurt, staat beschreven of het rijden met die auto op de F-wegen onder de verzekering valt.

Waar heb ik de meeste kans om het Noorderlicht te zien in IJsland?

Jammer genoeg kunnen we niet voorspellen waar je de meeste kans hebt om het Noorderlicht te zien in IJsland. Wel is het zo dat je meer kans hebt om het te zien op een plek waar geen lichtvervuiling is. Hoe donkerder hoe beter. Wij hebben meer tips en informatie voor je verzamelt over waar en wanneer je in 2020 de meeste kans hebt om het Noorderlicht te zien.

Met een huurauto in IJsland het Noorderlicht opzoeken

Waar huur ik een auto in IJsland?

Het beste huur je een auto online, ruim voor je vakantie in IJsland. Het aantal huurauto’s is niet onbeperkt. In drukke periodes kan het dan zomaar zo zijn dat de auto van jouw keuze niet beschikbaar is. Niet fijn als jij nadat je geland bent, van plan was ter plekke een auto te huren.

Welke verhuurder je kiest hangt af van wat voor soort auto je wilt huren en welke verzekeringen je belangrijk vindt.

Voor jouw gemak hebben wij onderzoek gedaan naar diverse verhuurbedrijven op punten die voor de meeste mensen belangrijk zijn. Op het einde van dit artikel vind je de resultaten hiervan in een handig overzicht.

Besluit je toch om bij een lokaal verhuurbedrijf, die wij (nog) niet bij ons onderzoek betrokken hebben, te huren? Lees dan behalve de tips op deze pagina ook ons artikel over tips voor het zorgeloos huren van een auto. Als je de tips in onze artikelen goed leest en opvolgt, dan is de kans dat je een nare ervaring opdoet bij het huren van een auto stukken kleiner.

Goedkoop auto huren in IJsland

Wat is de prijs van een huurauto in IJsland?

De kosten van een huurauto in IJsland bij een huurtermijn van 10 dagen, bij de goedkoopste verhuurder met all-risk verzekering:

 • €56 per dag voor een kleine auto, zoals een Kia Picanto;
 • €70 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Hyundai i30;
 • €80 per dag voor een grote auto, zoals een Hyundai i30 estate;
 • €103 per dag voor een 4x4, zoals een Suzuki Jimny;
 • €190 per dag voor een busje/mpv, zoals een Ford Galaxy.

Het liefst wil je een auto huren in IJsland voor een voordelige prijs. Natuurlijk zijn de kosten van een huurauto afhankelijk van jouw wensen. Goedkoop huren is fijn, maar vaak zijn er verborgen kosten waardoor je uiteindelijk toch meer geld kwijt bent. Reisauto.nl heeft een breed onderzoek uitgevoerd naar de kosten en voorwaarden van verhuurders.

Bij ons onderzoek vergelijken we huurauto’s die all-risk verzekerd zijn. De meeste verhuurders in IJsland kennen geen volledige all-risk verzekering. Dit is belangrijk om te weten, maar wordt niet duidelijk gecommuniceerd! Later in dit artikel beschrijven wij hoe het nou precies zit met huurautoverzekeringen in IJsland. Voor uitsluitingen kunnen ter plekke aparte verzekeringen worden afgesloten. Het eigen risico is niet in alle gevallen af te kopen. Helaas hebben wij geen inzage in de kosten die alle lokale verhuurders voor de extra verzekeringen berekenen. Daarom kan je huurtarief duurder uitvallen dan bovenstaande inschatting.

De huurtermijn was 10 dagen in de zomer, de huurlocatie Reykjavik-Keflavik Airport. De verhuurders hebben een kantoor op het vliegveld of bieden een gratis shuttle van het vliegveld naar de verhuurlocatie en andersom.

Let op: bovenstaande opsomming is een inschatting. Drukkere of minder drukkere periodes beïnvloeden de prijs. Een auto huren in IJsland in de winterperiode kan soms de helft bedragen van de hierboven genoemde prijzen.

Bij een kortere huurperiode wordt de prijs per dag hoger dan bij een langere huurperiode. Kom je een aanbod tegen dat heel erg afwijkt van bovengenoemde prijzen wees dan op je hoede.

Een auto huren in IJsland zonder creditcard of waarborgsom

Verkeersregels voor autorijden in IJsland

De verkeersregels in IJsland zijn niet heel veel anders dan in Nederland. De rij-omstandigheden zijn dat zeker wél. Als je je daarop goed voorbereid kun je veilig in IJsland met een huurauto op pad. Hieronder schrijven we eerst iets over belangrijke verkeersregels. Daarna geven we nog extra tips waarmee je goed voorbereid de IJslandse wegen opgaat.

De maximumsnelheid voor personenauto’s

 • In de bebouwde kom geldt meestal een maximumsnelheid van 50 km per uur;
 • In de bebouwde kom in woonwijken 30 km per uur;
 • Buiten de bebouwde kom op geasfalteerde wegen 90 km per uur;
 • Buiten de bebouwde kom op gravel wegen 80 km per uur.

Verlichting

Het is in IJsland verplicht om dag en nacht het dimlicht van de auto aan te hebben.

Hoe is de voorrang geregeld?

 • Verkeer van rechts heeft voorrang op kruispunten, tenzij anders aangegeven;
 • Autobussen hebben altijd voorrang. Net zoals schoolbussen;
 • Bruggen zijn vaak eenbaansweg. Daar geldt dat de auto die de brug het dichtst genaderd is voorrang heeft;
 • Heeft een rotonde twee of meer rijstroken, let dan op: de auto die op de binnenste strook rijdt en wil afslaan, heeft voorrang op de auto die op de buitenste strook rijdt;

In de praktijk is niet iedere automobilist op de hoogte van de voorrangsregels, of houd zich er niet aan. Schat de situatie in en pas je snelheid en gedrag aan om aanrijdingen te voorkomen.

Inhalen

Er wordt rechts gereden en links ingehaald.

Off-road rijden

Het is in IJsland verboden om off-road te rijden. Dit verbod is er om de kwetsbare natuur te beschermen. Wordt je betrapt, dan staat je een torenhoge boete te wachten.

Ervaringen met huurauto in IJsland

Parkeren

 • Het is verboden om tegen de rijrichting in te parkeren;
 • Er mag niet geparkeerd worden bij een onderbroken gele streep;
 • Parkeren binnen 15 meter van een bushalte of een brandkraan is niet toegestaan;
 • Het is ook niet toegestaan om te parkeren binnen 5 meter van een kruising.

Kinderen in de auto

 • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen meereizen in een goedgekeurd en passend kinderzitje;
 • Kinderen tot een lengte van 1.50 meter moeten ook in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een zittingverhoger worden vervoerd;
 • Als kinderen kleiner dan 1.50 meter op de voorstoel meereizen dan moet de airbag van die stoel uitgeschakeld zijn.

Winterbanden

Het gebruik van winterbanden is verplicht tijdens de periode waarin winterse omstandigheden voorkomen. Deze periode loopt ongeveer van 1 november tot en met 15 april. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de exacte periode ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Bij extreme winterse omstandigheden worden in de hierboven genoemde periode ook spijkerbanden toegestaan.

Zijn de wegen bedekt met sneeuw, dan worden er ook sneeuwkettingen gebruikt.

Tip

Check bij het huren van een auto tijdens de winterperiode of de auto uitgerust is met winter- of spijkerbanden.

Op deze website kun je achterhalen van wanneer tot wanneer dit jaar de precieze winterperiode geldt: http://www.road.is/

Veiligheidsgordels

Op iedere zitplaats in de auto is het gebruik van de veiligheidsriem verplicht in IJsland.

Alcohol en drugs in het verkeer

In de zomer van 2019 heeft IJsland het toegestane maximumgehalte aan alcohol in het bloed verlaagt tot 0,2 gram per liter. In de praktijk betekent dit dat je na het drinken van een glaasje bier al boven de toegestane hoeveelheid kunt komen. Voor bestuurders is er een totaalverbod op drugsgebruik.

De boetes die staan op het overtreden van deze hoeveelheid zijn hoog. Behalve een stevige geldboete krijg je ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee maanden.

Mobiele telefoon

Het vasthouden van een mobiele telefoon is in IJsland verboden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Een auto huren IJsland met all-inclusive verzekering

Tips voor autorijden in IJsland

Autorijden in IJsland is veilig en goed te doen. De wegen zijn er niet druk, behalve in en om Reykjavik, en IJslanders zijn relaxte chauffeurs. Naast de hierboven genoemde verkeersregels delen we graag nog een aantal tips. Zo hopen we je te helpen om met nog meer plezier in het ruige IJsland op avontuur te gaan.

Schapen en koeien

Rijdend over de IJslandse wegen, zul je ook langs de weg grazende schapen en soms koeien tegenkomen. Houd er altijd rekening mee dat de dieren ineens de weg kunnen oversteken. Rijd je een dier aan, dan kan het zijn dat de eigenaar een schadevergoeding van je eist.

Parkeren langs de weg

Wil je onderweg ergens stoppen om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken? Parkeer dan alleen op de daartoe aangewezen plekken langs de weg. De wegen zijn erg smal en stilstaande auto’s zijn dan vaak aanleiding voor een ongeluk. Bovendien is de IJslandse natuur erg kwetsbaar en daarom wordt parkeren buiten de aangewezen plekken beboet.

Inleveren van de auto

Informeer bij het ophalen van de auto naar de conditie waarin de auto ingeleverd moet worden. Sommige verhuurbedrijven brengen een flink bedrag in rekening als je de auto onder de modder inlevert.

Tunnels in IJsland

Als je onderweg bent met je huurauto zul je regelmatig tunnels tegen komen. Vaak zijn die aangelegd om afstanden in te korten en om wegen die door winterse omstandigheden zijn afgesloten te kunnen vermijden.

Korte tunnels zijn meestal eenbaanswegen. Hierbij zul je in het geval van tegenliggers even moeten wachten tot de weg vrij is. Bij langere tunnels worden om de 300 meter passeerstroken ingericht. IJsland heeft lange tunnels, soms tot wel 9 kilometer.

Tips om een auto te huren in IJsland

Tolwegen in IJsland

In IJsland zijn er geen tolwegen, maar er is wel een toltunnel. De Vadlaheidi tunnel (Vaðlaheiðargöng) is 7,5 kilometer lang en ligt in het noordoosten van IJsland, in de buurt van de stad Akureyri. Voor een personenauto bedraagt de tol ongeveer €11 per enkele reis.

Ligt deze tunnel op jouw route? Registreer je dan met je huurauto op deze website. De tol wordt dan automatisch in rekening gebracht op jouw kaart als je door de tunnel gereden bent. Maak je geen gebruik van deze mogelijkheid en betaal je niet binnen drie uur na het passeren van de tunnel? Dan worden de tolkosten verhoogd met administratiekosten en door het verhuurbedrijf bij je in rekening gebracht.

Rijden in het binnenland en op bergwegen

In het binnenland en in de bergen worden de wegen meestal aangeduid als F-wegen. Enkele wegen hebben alleen een nummer als aanduiding. Deze wegen zijn het grootste deel van het jaar afgesloten voor verkeer en soms open in juli en augustus.

Je kunt ter plekke een goede kaart kopen voordat je het binnenland ingaat. Een goed alternatief is om in de app Maps.me de kaart van IJsland downloaden. Zo heb je altijd offline een kaart bij de hand.

Het is alleen toegestaan om met een 4x4 (4WD) op deze wegen te rijden. De binnenlanden zijn erg afgelegen. Daarom wordt het aangeraden om in een konvooi van minstens twee auto’s te rijden. Ook is het verstandig om de route door te geven aan iemand op het overnachtingsadres.

Hoewel je met een 4x4 op deze wegen mag rijden is de auto niet verzekerd als je door water rijdt. Wil je oversteken door water, check dan altijd even het waterpeil.

Tip

De condities van de wegen tijdens je reis kun je op deze website volgen: http://www.road.is/

Verkeersborden in IJsland

De verkeersborden in IJsland zijn merendeels hetzelfde als de Nederlandse verkeersborden. Je zult ook rechthoekige gele borden tegenkomen. Dat zijn speciale IJslandse waarschuwingsborden. De afbeeldingen die op die borden staan, spreken voor zich.

Het plannen van je route door IJsland

Bij het plannen van je route door IJsland is het goed om er rekening mee te houden dat de gemiddelde snelheid veel lager ligt dan de maximaal toegestane snelheid. Je zult regelmatig je snelheid moeten verlagen of moeten stoppen door de omstandigheden op de weg: zoals bruggen en tunnels met eenbaanswegen, asfaltwegen die ineens overgaan in gravel, smalle wegen met bermen die uit gravel bestaan en veranderende weersomstandigheden.

Tip

Voor hulp bij noodgevallen onderweg heeft IJsland een app beschikbaar: https://safetravel.is/112-iceland-app

Tanken in IJsland

Langs de ringweg nr.1 en andere hoofdwegen liggen er om de 40 tot 80 km tankstations. In het binnenland en in de berggebieden zul je veel minder tankstations vinden. Daar is het aan te raden om bij elk tankstation dat je tegenkomt te tanken.

Er is wat verschil tussen de openingstijden van tankstations in Reykjavik en omgeving en de rest van IJsland. In Reykjavik zijn ze geopend van 7:30 tot 20:00, op zondag vanaf 09:00 en in de winter vanaf 10:00 uur. In de rest van IJsland zijn ze meestal geopend van 07:00 tot 22:00 of 23:30 uur.

Bij bemande tankstations kun je behalve met een creditcard ook met contant geld betalen. De Nederlandse bankpassen worden vaak niet geaccepteerd.

De meeste tankstations zijn onbemand en hier kun je alleen betalen met een creditcard met pincode (mastercard en visa). Bij veel van deze automaten voer je eerst in voor hoeveel geld je wilt tanken. Tank je voor minder, dan wordt alleen dat lagere bedrag van je rekening afgeschreven.

Kies nooit voor de optie ‘vol tanken’, want dan wordt er een groot bedrag op je creditcard gereserveerd. Tank je voor minder dan dat gereserveerde bedrag, dan krijg je dat pas na een aantal dagen terug.

Met onze ervaring hebben we behalve de tips hierboven, ook een lijst van tips samengesteld om rekening mee te houden als je een auto gaat huren. Reisauto heeft een handige checklist opgesteld, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste punten naloopt wanneer je de huurauto ophaalt. Je kunt hem gratis downloaden via hetzelfde artikel!

Gave rondreis door IJsland met de auto

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in IJsland?

In IJsland kun je al vanaf de leeftijd van 18 jaar een auto huren. De keuze in modellen is dan beperkt. Vanaf 19 jaar moet je minimaal een jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

De meeste verhuurbedrijven verhuren vanaf de leeftijd van 20 jaar, meestal met een toeslag (vanaf €10 per dag) en een beperkte keuze in modellen. Vanaf 25 jaar zijn er geen beperkingen in modellen en geen toeslagen meer van toepassing.

Bekijk ons praktische overzicht van verhuurders om te ontdekken welke minimale leeftijden gehanteerd worden door de verschillende bedrijven.

Lees hieronder bij jouw leeftijdscategorie welke regels voor jou gelden.

Je bent 18 jaar

Bij de door ons onderzochte verhuurbedrijven kun je in IJsland huren bij CarDelMar, Auto Europe en Sunny Cars. Per dag betaal je een toeslag van ongeveer €10. Je hebt keuze uit een beperkt aantal automodellen, zoals de Hyundai i10, Hyundai i30 en de Volkswagen Polo.

Je bent 19 jaar

Als 19-jarige bestuurder kun je terecht bij het merendeel van de verhuurbedrijven in IJsland die wij hebben onderzocht. Net zoals de 18-jarige bestuurders betaal je een toeslag om een auto te huren in IJsland. Omdat je ouder bent, heb je een iets uitgebreidere keuze uit modellen. Nog niet alle modellen zullen tot jouw beschikking staan.

Je bent tussen de 20 en 24 jaar

Vanaf 20 tot en met 24 jaar kun je behalve bij SunnyCars, CarDelMar, AutoEurope en Europcar, ook bij Alamo terecht. De verhuurbedrijven hanteren een toeslag van ongeveer €10 per dag en je hebt keuze uit meer modellen. CarDelMar hanteert geen toeslag meer vanaf 23 jaar.

Je bent 25 jaar of ouder

Vanaf de leeftijd van 25 jaar staan bij iedere verhuurder alle modellen tot je beschikking, mits je minimaal één jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Voor zover wij hebben kunnen ontdekken geldt er geen maximale leeftijdsgrens. Neem voordat je een auto huurt de voorwaarden altijd door. Er bestaat de kans dat er voor sommige specifieke modellen wel een maximale leeftijdsgrens geldt.

Welke documenten heb je nodig om een auto te huren in IJsland

Wil je een auto huren in IJsland, dan geldt voor alle leeftijden dat je de volgende documenten nodig hebt:

 • Een geldig rijbewijs sinds minimaal 1 jaar;
 • Een geldig paspoort of identiteitskaart;
 • Een creditcard.

Woon je buiten de EU, dan heb je daarnaast ook een internationaal rijbewijs nodig.

Tip

In Nederland heeft de Rijksdienst voor identiteitsgegevens een app ontwikkeld: ‘KopieID’. Hiermee kun je een foto maken van je identiteitsbewijs en rijbewijs mét een watermerk. En ook bijvoorbeeld het BSN nummer onzichtbaar maken. Vervolgens kun je deze kopie veilig delen met het bedrijf dat er om vraagt.

4x4 huren in IJsland

Kun je zonder creditcard een auto huren in IJsland?

Net als in de meeste andere landen heb je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig om een auto te huren in IJsland. Afhankelijk van de verhuurder bij wie je boekt, kan de huurprijs ook betaald worden via iDeal of via een factuur. Bij het ophalen van de huurauto betaal je de borg met je creditcard.

Een enkele lokale verhuurder zal de mogelijkheid bieden om een auto zonder creditcard te huren. Er zal dan een contant bedrag als borg gevraagd worden. Check altijd vóórdat je een overeenkomst ondertekent de auto die je meekrijgt en let daarbij op de leeftijd van de auto en de staat van de banden.

Een auto huren zonder waarborg

Sommige verhuurders in IJsland vragen een hoge waarborg voor de huurauto’s. Afhankelijk van welke auto je huurt, kan de waarborgsom die je moet achterlaten oplopen tot soms wel €3000. Check voordat je boekt de hoogte van de borg van de auto én de bestedingsruimte op je creditcard. Voldoet de bestedingsruimte niet, dan kun je proberen om die tijdelijk te verhogen.

Is tijdelijke verhoging van de bestedingsruimte van de creditcard niet mogelijk? In IJsland biedt Sunny Cars de optie om te huren zonder, of met een lage waarborgsom. Bij het ophalen van de huurauto heb je dan wel nog altijd een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder.

Het voordeel van deze optie is dat je vrije bestedingsruimte op je creditcard houdt.

In de periode van ons onderzoek konden wij bij Sunny Cars kiezen uit 91 auto’s met creditcard. De optie ‘zonder waarborg’ gaf ons een keuzemogelijkheid uit 20 auto’s. De huurprijs zou dan gemiddeld €80 hoger liggen per huurperiode. De optie ‘lage waarborg (€0 - €300)’ bood een keuze uit 40 modellen, zonder prijsverschil.

Hoe verzeker ik het beste mijn huurauto in IJsland?

Je gaat een auto huren in IJsland en wilt niet voor nare verrassingen komen te staan. Het is dus handig om je huurauto goed te verzekeren. Daarbij zitten er ook wat addertjes onder het gras. Over de opvallendste vertellen wij je hier wat meer:

All-risk is niet altijd all-risk

Uit de door ons onderzochte verhuurbedrijven is er maar één gekomen die de verwachting van ‘all-risk’ waarmaakt. De prijs voor het huren van een auto bij dit bedrijf is in IJsland daarom wat hoger dan bij de meeste andere onderzochte bedrijven. We leggen we eerst uit wat de andere verhuurders niet bieden, verderop lees je welk bedrijf een volledige all-risk verzekering biedt.

As, grind en zand

De wegen in IJsland, óók de hoofdwegen, zijn niet helemaal geasfalteerd. Het asfalt kan ineens overgaan in een gravelweg met zand, grind, kuilen en hobbels. Ook de wegen vanaf de hoofdweg naar de bezienswaardigheden zijn meestal niet geasfalteerd. Als je op die plekken voorzichtig rijdt en de kuilen en hobbels vermijdt, kun je hier prima rijden met een ‘gewone’ auto. Dat is ook toegestaan.

Een 4x4 auto huren in IJsland is een avontuur

Zandstormen, as (vulkaan) en opspattend grind, kunnen schade veroorzaken aan de auto. Deze schade wordt door de meeste verzekeringen uitgesloten van de dekking. Verhuurbedrijven bieden dan een extra verzekering aan die deze schade wel dekt, maar er rest nog altijd een eigen risico van soms wel ruim boven de €900. In de meeste gevallen zal deze extra verzekering dus niet lonen.

Rijden door ‘doorwaadbare plaatsen’

Tijdens de zomermaanden is het mogelijk om met een daarvoor geschikte 4x4 de binnenlanden van IJsland te verkennen. Op je route kun je dan zogenaamde ‘doorwaadbare plaatsen’ tegenkomen. Veel verzekeringen sluiten schade door het rijden door water uit. De verhuurbedrijven bieden voor een dergelijke schade een aparte verzekering aan maar het eigen risico is niet te verzekeren.

LET OP:

Schade door het rijden door een rivier is bij geen enkele verzekering gedekt. Controleer dus altijd het waterpeil van een oversteekplaats vóórdat je het water inrijdt.

Windverzekering

Ja, je leest het goed: een windverzekering. In IJsland kan het soms zo hard waaien dat wanneer je de deur van de auto opent, de wind hem te pakken krijgt en meeneemt. Ook dit is een verzekering die verhuurbedrijven je extra kunnen aanbieden.

Huurauto all-risk verzekeren in IJsland

Besluit je, net als wij, om op zeker te gaan in IJsland? Er is dan één verhuurder in ons onderzoek die helemaal all-risk verzekerd: Sunny Cars. Ook schade zoals hierboven omschreven vergoeden zij (inclusief het eigen risico), mits je je aan de voorwaarden voor het gebruik van de huurauto hebt gehouden.

Vind je een lagere huurprijs belangrijker en neem je het verlies van het eigen risico bij bepaalde schades voor lief? Dan kun je ook bij de andere verhuurders uit het onderzoek terecht. Neem altijd vóór ondertekening van het huurcontract de voorwaarden door om te weten welke schades uitgesloten worden van dekking.

Tip

In geval van schade door een ongeval of verkeersovertreding eist de verzekering altijd een politierapport.

Wij hebben tijdens onze reizen tientallen auto’s gehuurd in verschillende landen op diverse continenten, zonder ook maar één probleem! Op deze pagina vind je onze beste tips bij het huren van een auto, zodat jij ook zorgeloos op roadtrip kunt. Reisauto heeft een handige checklist opgesteld, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste punten naloopt wanneer je de huurauto ophaalt. Je kunt hem gratis downloaden via hetzelfde artikel!

Vind uit wat de minimale leeftijd voor een huurauto in IJsland is

Autoverhuurders en ervaringen

Je maakt graag de beste keus voor een huurauto in IJsland. Reisauto.nl doet voortdurend onderzoek naar verhuurbedrijven en heeft daar onderstaand handig overzicht van gemaakt. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om een goede huurauto te vinden. We selecteren bedrijven die in IJsland verhuren op onder andere ervaringen en score, prijzen, mogelijkheden en voorwaarden.

Bij sommige verhuurbedrijven lezen we vaker over slechte ervaringen van klanten dan bij andere bedrijven. Laat je hier in eerste instantie niet door afschrikken. Mensen zijn al snel geneigd om slechte reviews te plaatsen, terwijl het probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Soms zijn er verhuurbedrijven waarbij er een bijzonder groot aantal negatieve recensies is. Wij adviseren om niet bij dergelijke bedrijven een auto te huren. Doe je dat wel, dan raden we aan om extra goed op te letten en alle tips in acht te nemen.

Informatie per verhuurder vind je op onze verhuurders pagina. Zo kun jij in één oogopslag kiezen bij welk bedrijf je een auto wilt huren in IJsland.

Verhuurder Prijs1 Prijs2 Min. leeftijd Eilanden Oneway Hotel drop 4x4 Creditcard Brandstof Score
Alamo (link)
Auto Europe (link)
CarDelMar (link)
Europcar (link)
Sunny Cars (link)
Tui Cars (link)
Verhuurder Alamo (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Eilanden bezoeken met de auto?
Oneway?
Hotel drop?
4x4?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Auto Europe (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Eilanden bezoeken met de auto?
Oneway?
Hotel drop?
4x4?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder CarDelMar (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Eilanden bezoeken met de auto?
Oneway?
Hotel drop?
4x4?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Europcar (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Eilanden bezoeken met de auto?
Oneway?
Hotel drop?
4x4?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Sunny Cars (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Eilanden bezoeken met de auto?
Oneway?
Hotel drop?
4x4?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Tui Cars (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Eilanden bezoeken met de auto?
Oneway?
Hotel drop?
4x4?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
 • "Prijs" weergeeft het prijsniveau van de verhuurder. Prijs1 is de prijs van autohuur zonder optionele verzekeringsopties, Prijs2 is de prijs van all-inclusive (full-risk verzekering) autohuur. Reisauto doet diverse keren per jaar onderzoek naar de kosten van de verhuurders, door gelijke zoekopdrachten onderling te vergelijken.
 • * "Min. leeftijd" weergeeft de minimale leeftijd die die verhuurder hanteert voor een bestuurder of huurder. De minimale leeftijd is voor de verschillende verhuurders als volgt: Alamo De minimumleeftijd is 25 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 20 jaar voor een toeslag. Deze keuze uit modellen is dan beperkter. Auto Europe De minimumleeftijd is 25 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 18 jaar voor een toeslag. CarDelMar De minimumleeftijd is 23 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 18 jaar voor een toeslag van ongeveer €80 over de huurperiode. Per leeftijdsjaar boven de 18 komen er extra modellen beschikbaar. Europcar De minimumleeftijd is 25 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 19 jaar voor een toeslag van ongeveer €10/dag. Sunny Cars De minimumleeftijd is 25 jaar. Bij jongere leeftijden wordt de keuze uit modellen beperkt. Tui Cars De minimumleeftijd is 25 jaar. Bij jongere leeftijden wordt de keuze uit modellen beperkt.
 • ** Bij Auto Europe wordt er ongeveer €440 gereserveerd op de creditcard in verband met eigen risico. Dit is dus flink minder dan bij andere verhuurders.

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Haal het meeste uit jouw roadtrips!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve tips en kortingsacties.

Zoek je meer informatie over autohuur in IJsland? Lees verder:

Auto huren IJsland

Een auto huren in IJsland

Ga jij een onvergetelijke rondreis maken in IJsland met een auto? Met onze complete gids huur jij zonder zorgen de juiste auto.

Noorderlicht IJsland

Het Noorderlicht zien in IJsland

Niemand kan de garantie geven dat je het Noorderlicht echt gaat zien. Wij vertellen hoe je je kansen kunt vergroten.

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.