Autorijden in IJsland

Wanneer je goed bent voorbereid is het een prachtig avontuur om auto te rijden in IJsland. Wij hebben de belangrijkste verkeersregels en tips voor je verzameld en er dit artikel over geschreven.

Of je nu de weg op gaat in je eigen auto of in een huurauto, jij kunt na het lezen van dit artikel goed voorbereid de weg op in IJsland.

Met een huurauto vertrek je in IJsland meestal vanuit Reykjavik

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Ben je op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Klik dan op de link in het overzicht hieronder om rechtstreeks naar dat onderwerp te gaan. Wil je alle informatie lezen op deze pagina, scroll er dan gewoon doorheen.

 1. Verkeersregels voor autorijden in IJsland
 2. Tips voor autorijden in IJsland
 3. Meer weten? Check ook deze pagina's

Verkeersregels voor autorijden in IJsland

De verkeersregels in IJsland zijn niet heel veel anders dan in Nederland. De rij-omstandigheden zijn dat zeker wél. Als je je daarop goed voorbereid kun je veilig in IJsland met een huurauto op pad. Hieronder schrijven we eerst iets over belangrijke verkeersregels. Daarna geven we nog extra tips waarmee je goed voorbereid de IJslandse wegen opgaat.

De maximumsnelheid voor personenauto’s

 • In de bebouwde kom geldt meestal een maximumsnelheid van 50 km per uur;
 • In de bebouwde kom in woonwijken 30 km per uur;
 • Buiten de bebouwde kom op geasfalteerde wegen 90 km per uur;
 • Buiten de bebouwde kom op gravel wegen 80 km per uur.

Verlichting

Het is in IJsland verplicht om dag en nacht het dimlicht van de auto aan te hebben.

Hoe is de voorrang geregeld?

 • Verkeer van rechts heeft voorrang op kruispunten, tenzij anders aangegeven;
 • Autobussen hebben altijd voorrang. Net zoals schoolbussen;
 • Bruggen zijn vaak eenbaansweg. Daar geldt dat de auto die de brug het dichtst genaderd is voorrang heeft;
 • Heeft een rotonde twee of meer rijstroken, let dan op: de auto die op de binnenste strook rijdt en wil afslaan, heeft voorrang op de auto die op de buitenste strook rijdt;

In de praktijk is niet iedere automobilist op de hoogte van de voorrangsregels, of houd zich er niet aan. Schat de situatie in en pas je snelheid en gedrag aan om aanrijdingen te voorkomen.

Inhalen

Er wordt rechts gereden en links ingehaald.

Off-road rijden

Het is in IJsland verboden om off-road te rijden. Dit verbod is er om de kwetsbare natuur te beschermen. Word je betrapt, dan staat je een torenhoge boete te wachten.

Gladde binnenwegen in IJsland in de zomer

Parkeren

 • Het is verboden om tegen de rijrichting in te parkeren;
 • Er mag niet geparkeerd worden bij een onderbroken gele streep;
 • Parkeren binnen 15 meter van een bushalte of een brandkraan is niet toegestaan;
 • Het is ook niet toegestaan om te parkeren binnen 5 meter van een kruising.

Kinderen in de auto

 • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen meereizen in een goedgekeurd en passend kinderzitje;
 • Kinderen tot een lengte van 1.50 meter moeten ook in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een zittingverhoger worden vervoerd;
 • Als kinderen kleiner dan 1.50 meter op de voorstoel meereizen dan moet de airbag van die stoel uitgeschakeld zijn.

Winterbanden

Het gebruik van winterbanden is verplicht tijdens de periode waarin winterse omstandigheden voorkomen. Deze periode loopt ongeveer van 1 november tot en met 15 april. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de exacte periode ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Bij extreme winterse omstandigheden worden in de hierboven genoemde periode ook spijkerbanden toegestaan.

Zijn de wegen bedekt met sneeuw, dan worden er ook sneeuwkettingen gebruikt.

Tip

Check bij het huren van een auto tijdens de winterperiode of de auto uitgerust is met winter- of spijkerbanden.

Op deze website kun je achterhalen van wanneer tot wanneer dit jaar de precieze winterperiode geldt: http://www.road.is/

Veiligheidsgordels

Op iedere zitplaats in de auto is het gebruik van de veiligheidsriem verplicht in IJsland.

Alcohol en drugs in het verkeer

In de zomer van 2019 heeft IJsland het toegestane maximumgehalte aan alcohol in het bloed verlaagt tot 0,2 gram per liter. In de praktijk betekent dit dat je na het drinken van een glaasje bier al boven de toegestane hoeveelheid kunt komen. Voor bestuurders is er een totaalverbod op drugsgebruik.

De boetes die staan op het overtreden van deze hoeveelheid zijn hoog. Behalve een stevige geldboete krijg je ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee maanden.

Mobiele telefoon

Het vasthouden van een mobiele telefoon is in IJsland verboden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Tips voor het rijden op IJslandse wegen

Tips voor autorijden in IJsland

Autorijden in IJsland is veilig en goed te doen. De wegen zijn er niet druk, behalve in en om Reykjavik, en IJslanders zijn relaxte chauffeurs. Naast de hierboven genoemde verkeersregels delen we graag nog een aantal tips. Zo hopen we je te helpen om met nog meer plezier in het ruige IJsland op avontuur te gaan.

Schapen en koeien

Rijdend over de IJslandse wegen, zul je ook langs de weg grazende schapen en soms koeien tegenkomen. Houd er altijd rekening mee dat de dieren ineens de weg kunnen oversteken. Rijd je een dier aan, dan kan het zijn dat de eigenaar een schadevergoeding van je eist.

Grazende dieren langs de weg in IJsland kunnen zomaar oversteken

Parkeren langs de weg

Wil je onderweg ergens stoppen om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken? Parkeer dan alleen op de daartoe aangewezen plekken langs de weg. De wegen zijn erg smal en stilstaande auto’s zijn dan vaak aanleiding voor een ongeluk. Bovendien is de IJslandse natuur erg kwetsbaar en daarom wordt parkeren buiten de aangewezen plekken beboet.

Parkeren langs de weg is in IJsland alleen toegestaan op aangewezen plekken

Inleveren van de auto

Informeer bij het ophalen van de auto naar de conditie waarin de auto ingeleverd moet worden. Sommige verhuurbedrijven brengen een flink bedrag in rekening als je de auto onder de modder inlevert.

Tunnels in IJsland

Als je onderweg bent met je huurauto zul je regelmatig tunnels tegen komen. Vaak zijn die aangelegd om afstanden in te korten en om wegen die door winterse omstandigheden zijn afgesloten te kunnen vermijden.

Korte tunnels zijn meestal eenbaanswegen. Hierbij zul je in het geval van tegenliggers even moeten wachten tot de weg vrij is. Bij langere tunnels worden om de 300 meter passeerstroken ingericht. IJsland heeft lange tunnels, soms tot wel 9 kilometer.

Tolwegen in IJsland

In IJsland zijn er geen tolwegen, maar er is wel een toltunnel. De Vadlaheidi tunnel (Vaðlaheiðargöng) is 7,5 kilometer lang en ligt in het noordoosten van IJsland, in de buurt van de stad Akureyri. Voor een personenauto bedraagt de tol ongeveer €11 per enkele reis.

Ligt deze tunnel op jouw route? Registreer je dan met je huurauto op deze website. De tol wordt dan automatisch in rekening gebracht op jouw kaart als je door de tunnel gereden bent. Maak je geen gebruik van deze mogelijkheid en betaal je niet binnen drie uur na het passeren van de tunnel? Dan worden de tolkosten verhoogd met administratiekosten en door het verhuurbedrijf bij je in rekening gebracht.

Rijden in het binnenland en op bergwegen

In het binnenland en in de bergen worden de wegen meestal aangeduid als F-wegen. Enkele wegen hebben alleen een nummer als aanduiding. Deze wegen zijn het grootste deel van het jaar afgesloten voor verkeer en soms open in juli en augustus.

Je kunt ter plekke een goede kaart kopen voordat je het binnenland ingaat. Een goed alternatief is om in de app Maps.me de kaart van IJsland downloaden. Zo heb je altijd offline een kaart bij de hand.

Het is alleen toegestaan om met een 4x4 (4WD) op deze wegen te rijden. De binnenlanden zijn erg afgelegen. Daarom wordt het aangeraden om in een konvooi van minstens twee auto’s te rijden. Ook is het verstandig om de route door te geven aan iemand op het overnachtingsadres.

Hoewel je met een 4x4 op deze wegen mag rijden is de auto niet verzekerd als je door water rijdt. Wil je oversteken door water, check dan altijd even het waterpeil.

Tip

De condities van de wegen tijdens je reis kun je op deze website volgen: http://www.road.is/

Wij hebben in een ander artikel belangrijke informatie voor jou verzameld over het verzekeren van je huurauto in IJsland.

Verkeersborden in IJsland

De verkeersborden in IJsland zijn merendeels hetzelfde als de Nederlandse verkeersborden. Je zult ook rechthoekige gele borden tegenkomen. Dat zijn speciale IJslandse waarschuwingsborden. De afbeeldingen die op die borden staan, spreken voor zich.

Het plannen van je route door IJsland

Bij het plannen van je route door IJsland is het goed om er rekening mee te houden dat de gemiddelde snelheid veel lager ligt dan de maximaal toegestane snelheid. Je zult regelmatig je snelheid moeten verlagen of moeten stoppen door de omstandigheden op de weg: zoals bruggen en tunnels met eenbaanswegen, asfaltwegen die ineens overgaan in gravel, smalle wegen met bermen die uit gravel bestaan en veranderende weersomstandigheden.

Tip

Voor hulp bij noodgevallen onderweg heeft IJsland een app beschikbaar: https://safetravel.is/112-iceland-app

Tanken in IJsland

Langs de ringweg nr.1 en andere hoofdwegen liggen er om de 40 tot 80 km tankstations. In het binnenland en in de berggebieden zul je veel minder tankstations vinden. Daar is het aan te raden om bij elk tankstation dat je tegenkomt te tanken.

Er is wat verschil tussen de openingstijden van tankstations in Reykjavik en omgeving en de rest van IJsland. In Reykjavik zijn ze geopend van 7:30 tot 20:00, op zondag vanaf 09:00 en in de winter vanaf 10:00 uur. In de rest van IJsland zijn ze meestal geopend van 07:00 tot 22:00 of 23:30 uur.

Bij bemande tankstations kun je behalve met een creditcard ook met contant geld betalen. De Nederlandse bankpassen worden vaak niet geaccepteerd.

De meeste tankstations zijn onbemand en hier kun je alleen betalen met een creditcard met pincode (mastercard en visa). Bij veel van deze automaten voer je eerst in voor hoeveel geld je wilt tanken. Tank je voor minder, dan wordt alleen dat lagere bedrag van je rekening afgeschreven.

Kies nooit voor de optie ‘vol tanken’, want dan wordt er een groot bedrag op je creditcard gereserveerd. Tank je voor minder dan dat gereserveerde bedrag, dan krijg je dat pas na een aantal dagen terug.

Met onze ervaring hebben we behalve de tips hierboven, ook een lijst van tips samengesteld om rekening mee te houden als je een auto gaat huren. Reisauto heeft een handige checklist opgesteld, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste punten naloopt wanneer je de huurauto ophaalt. Je kunt hem gratis downloaden via hetzelfde artikel!

Tijdens een roadtrip door IJsland kom je bruggen en tunnels tegen

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Zoek je meer informatie over autohuur in IJsland? Lees verder:

Auto huren IJsland

Een auto huren in IJsland

Ga jij een onvergetelijke rondreis maken in IJsland met een auto? Met onze complete gids huur jij zonder zorgen de juiste auto.

Noorderlicht IJsland

Het Noorderlicht zien in IJsland

Niemand kan de garantie geven dat je het Noorderlicht echt gaat zien. Wij vertellen hoe je je kansen kunt vergroten.

Autorijden in IJsland

Tips voor autorijden in IJsland

Verkeersregels, rijden op bergwegen, parkeren in het binnenland. Veel tips over autorijden in IJsland hebben wij hier voor jou verzameld.

Vanaf 18 jaar autohuren in IJsland

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in IJsland?

We maken duidelijk welke mogelijkheden jij hebt om een auto te huren in IJsland, afhankelijk van je leeftijd. Van modellen en toeslagen tot rijbewijs vereisten.

Auto huren zonder creditcard in IJsland

Zonder creditcard een auto huren in IJsland?

Wil je een auto huren maar heb je geen creditcard? Geen nood, er zijn andere mogelijkheden!

De beste verzekering van je huurauto in IJsland

Alles over verzekeringen van een IJslandse huurauto

Het verzekeren van je huurauto is soms lastig, dankzij de onduidelijke voorwaarden. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe jij je auto moet verzekeren.

In IJsland begint je rondreis de Gouden Cirkel met de huurauto op vliegveld Keflavik

De 6 beste tips voor het huren van een auto in IJsland

4x4 of niet, waar huur ik een auto, wat is de prijs van een huurauto en meer…Met onze tips vergroot je je kans op een goede huurervaring.

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.

Omhoog