Home>Auto huren ijsland>Tips huren auto ijsland

Haal je online gereserveerde auto meteen op bij Reykjavik International Airport

De 6 beste tips als je een auto wilt huren in IJsland

Leestijd:
6 minuten
Datum:
4 mei 2022

Een auto huren in IJsland wordt zo veel gemakkelijker nadat je gelezen hebt over onze tips en ervaringen. Welke specifieke verkeersregels moet je rekening mee houden in IJsland? Hoeveel glaasjes Brennivín mag jij achteroverslaan, als je daarna nog moet rijden? Als je wilt kunnen genieten van een zorgeloze vakantie, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Hieronder geven we de antwoorden op onder andere deze vragen. Wij delen graag onze tips en ervaringen met het huren van een auto in IJsland met jou. Zo ga jij goed voorbereid de weg op met de huurauto die het beste bij jou past.

Auto huren in IJsland?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Wat voor auto huren in IJsland?

Wat voor een auto je het beste huurt voor je vakantie in IJsland is afhankelijk van een aantal punten. Hieronder lichten wij de belangrijkste toe:

  • Je blijft op de ringweg nr.1: het hele jaar door is in principe iedere auto geschikt;
  • Je bent een avonturier en wilt graag de binnenlanden in en bergwegen berijden: 4x4 is verplicht;
  • Je zoekt meer comfort vanwege de gravelwegen die op de ringweg voorkomen: je kunt beter voor een wat grotere auto of een suv kiezen;
  • Met vier of meer personen en evenzoveel koffers, IJsland verkennen: een busje/mpv zal jou dan veel reisplezier bieden.

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Voor de meeste automobilisten is rijden op de wegen in IJsland een totaal nieuwe ervaring. Het asfaltwegdek op de ringweg kan zomaar plaatsmaken voor een gravelweg en het weer kan onverwacht omslaan. Hierdoor veranderen de rij-omstandigheden erg plotseling.

IJsland heeft een aantal leuke animatievideo’s gemaakt voor bezoekers van dit bijzonder mooie land. Hieronder zie je een van de video’s die goed zijn om te bekijken als voorbereiding op je IJsland avontuur.

Tip

Tip

In de winter bij veel sneeuwval kan het zijn dat delen van de ringweg worden afgesloten.

Verkeersinformatie in IJsland

Vanwege de snel wisselende rijomstandigheden in IJsland is het goed om tijdens je reis op de hoogte te blijven van de situatie op de wegen. Op deze websites is de informatie up-to-date: http://www.road.is/ en https://safetravel.is/

In IJsland begint je roadtrip De Gouden Cirkel  met de huurauto op vliegveld Keflavik

Heb ik navigatie nodig in IJsland?

Je hebt in IJsland geen navigatie nodig. Op de borden langs de weg staat alles heel goed aangegeven. Ga je het binnenland in of voel je je prettiger als je toch navigatie bij je hebt? Download dan de kaart van IJsland via de app maps.me op je telefoon. Daar kun je dan ook offline gebruik van maken.

Auto huren in IJsland, snel en eenvoudig geregeld.

Ik zoek een huurauto

Op de ringweg blijven of het binnenland van IJsland in?

Zoals we eerder hebben geschreven: de kans dat de wegen in het binnenland en de bergen in IJsland toegankelijk zijn, doet zich meestal voor in juli en augustus. Bovendien zijn op die wegen alleen 4x4 wagens toegestaan. Ben je een ervaren chauffeur, dan kan een trip door dit gebied een leuke uitdaging zijn.

Bekijk ons praktische online autoverhuur platform om te ontdekken waar je een 4x4 kunt huren.

Om te kunnen genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft, hoef je de binnenlanden echt niet in! Praktisch alle bezienswaardigheden liggen aan de Ringweg nr.1. Soms moet je een stukje over een gravelweg rijden om ze te bereiken.

Ringweg nr. 1

Deze weg (in het IJslands: Þjóðvegur 1 of Hringvegur) die het hele eiland rondloopt, is ongeveer 1335 km lang. De weg is smal, enkele delen zijn niet geasfalteerd en er zijn bruggen en tunnels met éénrichtingverkeer. Daardoor ligt de gemiddelde snelheid lager dan de toegestane 90 km per uur op de ringweg. Onderweg kun je van betoverende uitzichten genieten en bezienswaardigheden bezoeken. Reken daarom op ongeveer 10 dagen als je de hele ringweg af wilt rijden.

Tip

Tip:

Gedurende de wintermaanden, ongeveer vanaf half november tot half april, kan het zijn dat door de winterse omstandigheden delen van de ringweg zijn afgesloten voor verkeer.

De meeste bezienswaardigheden in IJsland liggen aan de ringweg. Soms moet je, om het punt te bereiken, een klein stukje het binnenland inrijden. Dat is toegestaan voor normale auto’s. In de voorwaarden van het verhuurbedrijf staan de wegnummers aangegeven waar je je niet op mag begeven. Check die nummers met de route die je gaat rijden.

Welke huurauto kun je het beste kiezen in IJsland?

Een 4x4 auto is niet nodig wanneer je alleen over de ringweg reist.

De gouden cirkel of Golden Circle

Heb je geen tien dagen de tijd, of tijd over na het rijden van de ringweg? Dan raden we je de Gouden Cirkel aan. In het IJslands: Gullni hringurinn. Deze route, vanuit Reykjavik, is ongeveer 300 kilometer lang en wordt door velen de mooiste route van IJsland genoemd. De Gouden Cirkel is te rijden met een normale auto, ook in de winter. Het is te doen binnen één dag, maar wij kozen voor twee dagen. Dat gaf net wat meer ruimte om te genieten van al het moois onderweg.

De F-wegen

De wegen in het binnenland en in de bergen zijn een ander verhaal. De meeste van deze wegen worden aangeduid met een nummer en de letter F ervoor. Het grootste deel van het jaar zijn ze afgesloten behalve, als je geluk hebt, in juli en augustus.

Voor ervaren en avontuurlijke chauffeurs zijn dit uitdagende wegen om te rijden. Het is hier alleen toegestaan om met een 4x4 te rijden. In de voorwaarden van het bedrijf waar je de 4x4 huurt, staat beschreven of het rijden met die auto op de F-wegen onder de verzekering valt.

Waar huur ik een auto in IJsland?

Het beste huur je een auto online, ruim voor je vakantie in IJsland. Het aantal huurauto’s is niet onbeperkt. In drukke periodes kan het dan zomaar zo zijn dat de auto van jouw keuze niet beschikbaar is. Niet fijn als jij nadat je geland bent, van plan was ter plekke een auto te huren.

Welke verhuurder je kiest hangt af van wat voor soort auto je wilt huren en welke verzekeringen je belangrijk vindt.

Voor jouw gemak hebben wij onderzoek gedaan naar diverse verhuurbedrijven op punten die voor de meeste mensen belangrijk zijn. In dit handige overzicht vind je de resultaten van ons onderzoek naar diverse verhuurbedrijven.

Besluit je toch om bij een lokaal verhuurbedrijf, die wij (nog) niet bij ons onderzoek betrokken hebben, te huren? Lees dan behalve de tips op deze pagina ook ons artikel over tips voor het zorgeloos huren van een auto. Als je de tips in onze artikelen goed leest en opvolgt, dan is de kans dat je een nare ervaring opdoet bij het huren van een auto stukken kleiner.

Goedkoop auto huren in IJsland

Wat is de prijs van een huurauto in IJsland?

Tip

Let op! Onderstaande huurprijzen zijn gebaseerd op de periode vóór de verstoringen in de markt. Het is nog niet te zeggen of het prijsniveau zich gaat herstellen in de komende tijd. Momenteel zijn de prijzen flink hoger dan normaal. Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een huurauto.

De kosten van een huurauto in IJsland bij een huurtermijn van 10 dagen, bij de goedkoopste verhuurder met all-risk verzekering:

  • €56 per dag voor een kleine auto, zoals een Kia Picanto;
  • €70 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Hyundai i30;
  • €80 per dag voor een grote auto, zoals een Hyundai i30 estate;
  • €103 per dag voor een 4x4, zoals een Suzuki Jimny;
  • €190 per dag voor een busje/mpv, zoals een Ford Galaxy.

Het liefst wil je een auto huren in IJsland voor een voordelige prijs. Natuurlijk zijn de kosten van een huurauto afhankelijk van jouw wensen. Goedkoop huren is fijn, maar vaak zijn er verborgen kosten waardoor je uiteindelijk toch meer geld kwijt bent.

Reisauto.nl heeft een breed onderzoek uitgevoerd naar de kosten en voorwaarden van verhuurders.

Bij ons onderzoek vergelijken we huurauto’s die all-risk verzekerd zijn. De meeste verhuurders in IJsland kennen geen volledige all-risk verzekering. Dit is belangrijk om te weten, maar wordt niet duidelijk gecommuniceerd!

De huurtermijn was 10 dagen in de zomer, de huurlocatie Reykjavik-Keflavik Airport. De verhuurders hebben een kantoor op het vliegveld of bieden een gratis shuttle van het vliegveld naar de verhuurlocatie en andersom.

Let op: bovenstaande opsomming is een inschatting. Drukkere of minder drukkere periodes beïnvloeden de prijs. Een auto huren in IJsland in de winterperiode kan soms de helft bedragen van de hierboven genoemde prijzen.

Bij een kortere huurperiode wordt de prijs per dag hoger dan bij een langere huurperiode. Kom je een aanbod tegen dat heel erg afwijkt van bovengenoemde prijzen wees dan op je hoede.

Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?

Nu je op de hoogte bent van onze tips wil je waarschijnlijk graag zo snel mogelijk de IJslandse wegen op met de perfecte huurauto. Bij Reisauto hebben we dit een stuk makkelijker voor je gemaakt.

Met onze online tool kun je een overzicht samenstellen van verhuurders waar je met jouw wensen een auto kunt huren. Binnen enkele minuten heb jij de ideale verhuurder gevonden.

Auto huren in IJsland?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
6 minuten
Datum
4 mei 2022

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Een auto huren in IJsland

Het Noorderlicht zien in IJsland

Tips voor autorijden in IJsland

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in IJsland?

Zonder creditcard een auto huren in IJsland

Alles over verzekeringen van een IJslandse huurauto

De 6 beste tips voor het huren van een auto in IJsland

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog