Een auto huren in Italië

Italië is een ideaal land om op een comfortabele manier met een huurauto te verkennen. Ontdek de prachtige meren, de historische steden en adembenemende natuurgebieden in de ‘laars van Europa’. Wij vertellen jou in dit artikel over leeftijd en rijbewijs, verzekering, creditcard, en geven je handige tips om een auto te huren in Italië. Via onze overzichtelijke tool vind je de juiste huurauto voor elk type vakantie en reis.

Een auto huren in Italië en rondreizen.

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Ben je op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Klik dan op de link in het overzicht hieronder om rechtstreeks naar dat onderwerp te gaan. Wil je alle informatie lezen op deze pagina, scroll er dan gewoon doorheen.

 1. Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Italië?
 2. Wat heb je nodig om een auto te huren in Italië?
 3. Zonder creditcard een auto huren in Italië?
 4. Verzekeringsopties voor je huurauto in Italië
 5. Waar je op moet letten als je een auto huurt in Italië?
 6. Welke auto kies je voor je vakantie in Italië?
 7. Waar huur je een auto in Italië?
 8. Wat is de prijs van een huurauto in Italië?
 9. Autoverhuurders en ervaringen
 10. Meer weten? Check ook deze pagina's

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Italië?

Heb je minimaal één jaar een geldig rijbewijs, dan mag je in Italië een auto huren vanaf de leeftijd van 18 jaar. Wat voor auto je kunt huren en hoeveel je daarvoor betaalt is afhankelijk van je leeftijd. Welke voorwaarden gelden er tot je 26ste en ná je 70ste?

Leeftijd van 18 tot 21 jaar

Zelfs als je nog geen jaar je rijbewijs hebt zijn er autoverhuurbedrijven in Italië waar je een auto kunt huren. Je betaalt dan wel een leeftijdstoeslag en je kunt kiezen uit een beperkt aantal modellen.

Dit zijn voorbeelden van auto’s die jij kunt huren:

In Italië kun je een auto huren als je jonger dan 21 jaar bent.

Opel Corsa

In Italië kun je een auto huren als je 18 jaar bent.

Smart Fortwo

Leeftijd van 21 tot 26 jaar

Bij vrijwel alle verhuurbedrijven in Italië kun je vanaf de leeftijd van 21 jaar een auto huren. Hoewel je nog niet alle modellen kunt huren, komen er door het betalen van een toeslag meer modellen tot je beschikking. Ook betaal je nog steeds een jonge-bestuurderstoeslag.

Goed om te weten: niet alle verhuurbedrijven hanteren dezelfde regels. Dus neem voordat je boekt altijd de voorwaarden goed door.

Leeftijd van 26 jaar en ouder

Je kunt overal in Italië een auto huren met een geldig rijbewijs vanaf de leeftijd van 26 jaar. Enkele verhuurders verhuren geen auto aan personen ouder dan 80 jaar.

Wij hebben een apart artikel geschreven met alle informatie over vanaf welke leeftijd je een auto kunt huren in Spanje.

Rijbewijs en creditcard bij autohuur in Italië.

Wat heb je nodig om een auto te huren in Italië?

Wil je een auto huren in Italië dan geldt voor alle leeftijden dat je de volgende documenten nodig hebt:

 • Een geldig rijbewijs sinds minimaal 1 jaar;
 • Een geldig paspoort of identiteitskaart;
 • Een creditcard.

Woon je buiten de EU, dan heb je daarnaast ook een internationaal rijbewijs nodig.

In de praktijk leggen verzekeraars de autoverhuurbedrijven verplichte voorwaarden op. Daardoor komt het voor dat je bij sommige verhuurders uit minder modellen kunt kiezen als je korter dan 2, en soms zelfs korter dan 3 jaar, je rijbewijs hebt.

All-inclusive verzekering van huurauto in Italië

Zonder creditcard een auto huren in Italië?

Bij de verhuurbedrijven die wij hebben onderzocht is het niet mogelijk om zonder creditcard een auto te huren. Sommige lokale verhuurders bieden je die mogelijkheid wel.

Wij willen je hier graag wat meer over de mogelijkheden en onmogelijkheden met betrekking tot het huren van een auto in Italië zonder creditcard uitleggen.

Auto huren met creditcard op naam van iemand anders

Een auto huren met een creditcard op naam van iemand anders is geen optie. Je krijgt de auto niet mee. Is de creditcardhouder de tweede bestuurder? Dan kun je vragen om de boeking aan te passen. De tweede bestuurder wordt dan eerste bestuurder. Vaak worden er dan extra kosten in rekening gebracht.

Kun je zonder borg te betalen een auto huren in Italië?

Een auto huren in Italië zonder borg of tegen contante borg zal bij een enkele lokale verhuurder mogelijk zijn. Meer gebruikelijk is het dat verhuurbedrijven een creditcard eisen waarop een bedrag als waarborg kan worden geblokkeerd.

Een auto huren en borg betalen in Italië met een pinpas

Met de ‘pinpas’ zoals die wij in Nederland kennen, kan het lastig zijn om online een auto te huren in Italië. Op een pinpas kan een verhuurder namelijk geen borg reserveren.

Kosten van het huren van een auto in Italië

Auto huren en borg betalen in Italië met een prepaid creditcard

Verhuurbedrijven accepteren de prepaid creditcard niet altijd. Vind je een verhuurbedrijf dat deze kaart wél accepteert als betaling én voor de borg, neem dan voordat je tekent de voorwaarden goed door.

Toch met creditcard een auto huren in Italië?

Met een creditcard een auto huren in Italië maakt het huren een stuk eenvoudiger. Houdt er rekening mee dat de waarborgsom (eigen risico) afgaat van de bestedingsruimte op je creditcard.

Wij hebben op onze website uitgebreider beschreven hoe het werkt om met of zonder creditcard een auto te huren in Italië.

Verzekering van een Italiaanse huurauto.

Verzekeringsopties voor je huurauto in Italië

Voor veel mensen is het kiezen van de verzekering het meest lastige gedeelte bij het huren van een auto. Om duidelijkheid te scheppen, lichten wij een aantal losse verzekeringen en een all-inclusive verzekering hieronder toe.

CDW (Collision Damage Waiver)

Deze schadeverzekering beperkt het maximumbedrag waarvoor je aansprakelijk bent bij schade aan de auto door aanrijdingen en ongelukken.

LDW (Loss Damage Waiver)

Dit is de CDW aangevuld met dekking van schade door diefstal en/of vandalisme.

TPI (Third Party Insurance)

Deze ook in Italië verplichte verzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid (WA).

ALI (Additional Liability Insurance)

Als de TPI niet voldoende dekking biedt dan kan deze extra verzekering afgesloten worden.

TP (Theft Protection), ook wel THW (Theft waiver)

Een verzekering voor dekking van schade door diefstal.

PAI (Personal Accident Insurance)

Dit is een inzittenden verzekering die uitkeert bij letsel of overlijden.

All inclusive verzekering

Een all-inclusive verzekering biedt een goede dekking zonder aansprakelijk te zijn voor schades en diefstal. De geboden dekking is niet bij ieder verhuurbedrijf hetzelfde. Lees voordat je deze optie accepteert goed de voorwaarden door.

De hierboven omschreven verzekeringen zijn de meest voorkomende. Vaak is er sprake van uitsluitingen op verzekeringen waar verhuurbedrijven je dan aanbiedingen voor doen om je hier ook voor te verzekeren.

Wil je meer weten over de juiste opties die je kunt kiezen voor jouw reis? Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over verzekeringen wanneer je een auto gaat huren in Italië.

Waar je op moet letten als je een auto huurt in Italië?

De beste tip voor het huren van een auto in Italië is om een creditcard aan te schaffen als je er nog geen hebt. Op dit moment eisen namelijk alle verhuurbedrijven een creditcard voor de borg.

Welke specifieke verkeersregels moet je rekening mee houden in Italië? Van hoeveel glazen Italiaanse wijn kun jij genieten tijdens een etentje, als je daarna nog moet rijden? Als je wilt kunnen genieten van een zorgeloze vakantie, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Tips voor het huren van een auto in Italië, verkeersregels en meer.

Hieronder geven we de antwoorden op onder andere deze vragen. En nog beter: met onze ervaring hebben we een lijst van tips samengesteld om rekening mee te houden als je een auto gaat huren. Reisauto heeft een handige checklist opgesteld, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste punten naloopt wanneer je de huurauto ophaalt. Je kunt hem gratis downloaden via hetzelfde artikel!

Verkeersregels in Italië

De verkeersregels in Italië verschillen niet veel met die in Europa. Voordat je in je huurauto springt is het wel goed om de volgende regels te kennen:

De maximumsnelheid voor personenauto’s

Onder normale weersomstandigheden én als je langer dan twee jaar je rijbewijs hebt is de maximumsnelheid voor personenauto’s op 6-baans wegen is in Italië 150 km per uur. Verder geldt voor binnen de bebouwde kom 50 km, buiten de bebouwde kom 90 km, op autowegen 110 km en op autosnelwegen 130 km per uur.

Handsfree bellen

Handsfree bellen is toegestaan.

Rijden in de bergen

In bergwegen gaat stijgend verkeer vóór op dalend verkeer.

Tram op de weg

Sta je stil achter een tram dan mag je deze niet inhalen, behalve als er een vluchtheuvel is.

In de auto overnachten

Overnachten in de auto op de openbare weg is soms toegestaan in Italië.

Stoplicht op rood

Op gevaarlijke kruispunten mag je doorrijden als op hetzelfde moment het rode én groene licht branden.

Wie heeft er voorrang?

Trams en lijnbussen hebben altijd voorrang.

Met een wijntje op achter het stuur?

Voor de bestuurders die langer dan twee jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximum promillage van 0,5 gram per liter. Minder dan drie jaar in het bezit van een rijbewijs? Dan is rijden met alcohol op verboden. Rijden onder invloed van verdovende middelen is helemaal verboden.

Auto huren in Italië? Vergelijk verhuurbedrijven bij Reisauto.nl

Parkeren

Vanwege de vaak onduidelijke regels adviseren wij je om te parkeren in een parkeergarage of een zone voor betaald parkeren. Parkeren tegen de rijrichting in is verboden.

Pech onderweg

Als bestuurder en passagier draag je altijd een reflecterend veiligheidsvestje bij pech onderweg. En buiten de bebouwde kom plaats je een gevarendriehoek.

Tijdens een roadtrip in Italië de grens over

De meeste verhuurders accepteren grensoverschrijding vanuit Italië naar Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië.

Geef bij het boeken direct aan welke landen je wilt bezoeken zodat de verhuurder voor jou een auto kan reserveren die geschikt is voor grensoverschrijding.

Met de huurauto eilandhoppen

De kosten kunnen erg oplopen als je van plan bent om met de huurauto over te varen en de auto op die bestemming achter te laten (= One-way). Als je niet van plan bent om terug te reizen naar de ophaallocatie van de auto, dan is het goedkoper om op je volgende bestemming een andere auto te huren.

Eilandhoppen met een huurauto in Italië

One-Way huren

In Italië is het bij de meeste verhuurders mogelijk om binnen het vaste land of binnen één eiland je huurauto op een andere plaats in te leveren als waar je hem opgehaald hebt. Altijd op aanvraag tijdens de boeking en de kosten liggen rond de €50 (voor bepaalde automodellen kan dit oplopen tot €150).

Welke auto kies je voor je vakantie in Italië?

 • Een busje voor als je met 6 of meer personen op vakantie gaat;
 • Een SUV/4WD biedt je comfort als je een roadtrip gaat maken in Italië;
 • Een cabrio maakt jouw reis tot een unieke ervaring;
 • Je geeft jezelf een droomvakantie met een luxeauto.
Ervaringen en recencies bij het huren van een auto in Italië.

Waar huur je een auto in Italië?

In Italië is het aan te raden om een auto online en ruim voordat je vakantie begint te boeken.Voor welke verhuurder je kiest, hangt af van wat voor soort auto je wilt huren en welke verzekeringen je belangrijk vindt.

Voor jouw gemak hebben wij onderzoek gedaan naar diverse verhuurbedrijven op punten die voor de meeste mensen belangrijk zijn. Op deze pagina vind je de resultaten van diverse verhuurbedrijven in Italië.

Wat is de prijs van een huurauto in Italië?

De kosten van een huurauto zijn afhankelijk van jouw wensen. Goedkoop huren is fijn, maar vaak zijn er verborgen kosten waardoor je uiteindelijk toch meer geld kwijt bent. Reisauto.nl heeft een breed onderzoek uitgevoerd naar de kosten en voorwaarden van verhuurders.

Bij ons onderzoek vergelijken we huurauto’s die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben. De huurtermijn was 14 dagen, de huurlocatie Milaan. Let op: onderstaande opsomming is een inschatting.

De kosten, bij een huurtermijn van 14 dagen, van een huurauto in Milaan, Italië, bij de goedkoopste verhuurder met all-inclusive verzekering:

 • €20 per dag voor een kleine auto, zoals een Toyota Aygo;
 • €35 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Alfa Romeo Giulietta;
 • €38 per dag voor een grote auto, zoals een Fiat Tipo Combi;
 • €86 per dag voor een luxeauto, zoals een Alfa Romeo Stelvio.

Kom je een aanbod tegen dat heel erg afwijkt van bovengenoemde prijzen wees dan op je hoede.

Welke leeftijd om een auto te huren in Italië

Wil je meer over onze tips lezen? Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven waarin we alle tips voor het huren van een auto in Italië hebben verzameld.

Welke verhuurders en ervaringen

Je maakt graag de beste keus voor een huurauto in Italië. Reisauto.nl doet voortdurend onderzoek naar verhuurbedrijven.

Bij sommige verhuurbedrijven lezen we vaker over slechte ervaringen van klanten dan bij andere bedrijven. Laat je hier in eerste instantie niet door afschrikken. Mensen zijn al snel geneigd om slechte reviews te plaatsen, terwijl het probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Ons artikel over de belangrijkste tips voor het zorgeloos huren van een auto inclusief checklist helpt je om de kans op een vervelende ervaring te minimaliseren.

Informatie per verhuurder vind je op onze verhuurders pagina. Zo kun jij in één oogopslag kiezen bij welk bedrijf je een auto wilt huren in Italië.

Verhuurder Prijs1 Prijs2 Min. leeftijd Grens over? Cabrio's? Luxeauto's? Creditcard Brandstof Score
Alamo (link)
Europcar (link)
Sunny Cars (link)
Tui Cars (link)
Verhuurder Alamo (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Grens over?
Cabrio's?
Luxeauto's?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Europcar (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Grens over?
Cabrio's?
Luxeauto's?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Sunny Cars (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Grens over?
Cabrio's?
Luxeauto's?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
Verhuurder Tui Cars (link)
Prijs1 / Prijs2 /
Min. leeftijd
Grens over?
Cabrio's?
Luxeauto's?
Creditcard
Brandstof
Beoordeling
 • "Prijs" weergeeft het prijsniveau van de verhuurder. Prijs1 is de prijs van autohuur zonder optionele verzekeringsopties, Prijs2 is de prijs van all-inclusive (full-risk verzekering) autohuur. Reisauto doet diverse keren per jaar onderzoek naar de kosten van de verhuurders, door gelijke zoekopdrachten onderling te vergelijken.
 • * "Min. leeftijd" weergeeft de minimale leeftijd die die verhuurder hanteert voor een bestuurder of huurder. De minimale leeftijd is voor de verschillende verhuurders als volgt: - Alamo De minimumleeftijd is over het algemeen 25 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 19 jaar voor een toeslag. - Europcar De minimumleeftijd is over het algemeen 25 jaar. Voor sommige auto's is dit minimum te verlagen tot 18 jaar voor een toeslag. - Tui Cars De minimumleeftijd is 25 jaar. Dit minimum is te verlagen naar 19 jaar door een toeslag te betalen.
 • ** "Grens over" betekent of de auto de grens naar een ander land mag overschrijden. Bij Europcar is grensoverschrijding toegestaan na telefonisch overleg met het reserveringskantoor.
 • *** Bij Europcar kan via het reserveringskantoor worden aangegeven voor welke categorieën sprake kan zijn van een cash betaling voor de borg.

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Zoek je meer informatie over autohuur in Italië? Lees verder:

Auto huren Italië

Een auto huren in Italië

Ben jij van plan om het prachtige Italiaanse landschap en cultuur te ontdekken met een huurauto? In deze complete gids lees je alles over verzekeringen, prijzen, regels en meer.

Auto huren Italië leeftijd

Vanaf welke leeftijd een auto huren in Italië

Je wilt graag een auto huren in Italië, maar vraagt je misschien af of dat wel kan met jouw leeftijd. Wij hebben het voor je uitgezocht en alles op een rijtje gezet, inclusief verhuurders.

Auto huren zonder creditcard in Italië

Zonder creditcard een auto huren in Italië?

Wil je een auto huren maar heb je geen creditcard? Geen nood, er zijn andere mogelijkheden!

De beste verzekering van je huurauto in Italië

Alles over verzekeringen van een Italiaanse huurauto

Het verzekeren van je huurauto is soms lastig, dankzij de onduidelijke voorwaarden. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe jij je auto moet verzekeren.

De beste verzekering van je huurauto in Italië

De beste tips voor het huren van een auto in Italië

Waar huur ik een auto, wat is de prijs van een huurauto, wat zijn de belangrijkste verkeersregels om te weten…Met onze tips vergroot je de kans op een goede huurervaring!

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.

Omhoog