Home>Auto huren italie>Auto huren italie tips

Waar moet je op letten als je een auto huurt in Italië?

De beste tips voor het huren van een auto in Italië

Leestijd:
9 minuten
Datum:
4 mei 2022

Een auto huren in Italië wordt zo veel gemakkelijker nadat je gelezen hebt over onze tips en ervaringen. Welke specifieke verkeersregels moet je rekening mee houden in Italië? Van hoeveel glazen Italiaanse wijn kun jij genieten tijdens een etentje, als je daarna nog moet rijden? Als je wilt kunnen genieten van een zorgeloze vakantie, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Hieronder geven we de antwoorden op onder andere deze vragen. Wij delen graag onze tips en ervaringen met het huren van een auto in Italië met jou. Zo ga jij goed voorbereid de weg op met de huurauto die het beste bij jou past.

Auto huren in Italië?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Waar moet je op letten als je een auto huurt in Italië?

In dit artikel geven we je tips waar je op moet letten als je een auto huurt in Italië. Natuurlijk zijn er ook een aantal belangrijke tips waar je altijd aan moet denken bij autohuur. Daarover heeft Reisauto.nl een apart artikel geschreven én een handige checklist voor je gemaakt.

Tip

De beste tip voor het huren van een auto in Italië is om een creditcard aan te schaffen als je er nog geen hebt. Op dit moment eisen namelijk alle verhuurbedrijven een creditcard voor de borg.

Welke auto kies je voor je vakantie in Italië?

Wanneer je een auto wilt huren voor een vakantie in Italië, hoef je je niet druk te maken over de kwaliteit van de wegen. Als je meer naar het zuiden gaat, dan wordt die kwaliteit wel wat minder. In Sardinië zullen de wegen ook minder goed zijn dan in noord en midden Italië.

Ben je alleen of met z’n tweeën en ben je een rustige rijder? Dan is iedere auto geschikt om ook af en toe dat bergje, een paar scherpe bochten en de weg naar het strand te bedwingen. Gaat jouw vakantie er anders uitzien? Dan spreekt een van deze auto’s je misschien aan:

  • Een busje voor als je met 6 of meer personen op vakantie gaat. Wanneer iedereen een eigen koffer meeneemt kan de beschikbare ruimte te klein zijn. Wij hebben op een van onze reizen een goede keuze kunnen maken door vooraf in Nederland de auto bij een garage te gaan bekijken;
  • Een SUV/4WD biedt je comfort als je een roadtrip gaat maken in Italië. Je kunt de mooie, wat minder toegankelijke strandjes en dorpjes met een SUV goed bereiken. En als je wilt zelfs de nacht in je auto doorbrengen;
  • Wil je twee weken een auto huren en in Italië de oogstrelende Amalfikust bezoeken? Een cabrio maakt jouw reis tot een unieke ervaring! Om het Italië gevoel compleet te maken, kies je dan natuurlijk voor een Fiat 500;
  • De meeste verhuurbedrijven in Italië bieden je een mooie keuze uit fraaie luxeauto’s. Je geeft jezelf een droomvakantie als je in stijl een rondreis maakt langs de mooie meren van Italië.

Tip

Een enkele verhuurder biedt de mogelijkheid om te kiezen voor een ‘model garantie’. Als je die mogelijkheid tijdens de boeking niet krijgt voorgelegd, dan boek je automatisch op ‘klasse’. Dat betekent dat je een ander model auto mee zou kunnen krijgen, dan dat je hebt geboekt. Dit is afhankelijk van hoe de verhuurder het wagenpark beheert.

Welke verkeersregels zijn goed om te weten als je in Italië een auto huurt

Verkeersregels in Italië

De verkeersregels in Italië zijn vrijwel hetzelfde als in de rest van Europa. Toch zijn er een aantal regels waarvan het goed is om ze te kennen, voordat je met een huurauto op pad gaat.

De maximumsnelheid voor personenauto’s

De maximumsnelheid voor personenauto’s op 6-baans wegen is in Italië 150 km per uur. Verder geldt voor binnen de bebouwde kom 50 km, buiten de bebouwde kom 90 km, op autowegen 110 km en op autosnelwegen 130 km per uur.

Bij slecht weer en regenval wordt op autosnelwegen de snelheid verlaagd naar 110 km per uur en op autowegen 90 km per uur.

Heb je minder dan drie jaar je rijbewijs? Dan mag je op autowegen maximaal 90 en op autosnelwegen maximaal 100 km per uur rijden.

Auto huren in Italië, snel en eenvoudig geregeld.

Ik wil een auto huren

Handsfree bellen

Net als in de meeste andere landen is het verboden om auto te rijden als je een telefoon vasthoudt. Handsfree bellen is wel toegestaan. Een headset mag je ook gebruiken mits je maar één oortje in hebt.

Rijden in de bergen

In bergwegen gaat stijgend verkeer vóór op dalend verkeer, dat kan dus inhouden dat je als dalend verkeer soms even achteruit moet rijden. Kom je een postauto tegen dan moet je die altijd ruimte geven om te passeren.

Tram op de weg

Sta je stil achter een tram dan mag je deze niet inhalen, behalve als er een vluchtheuvel is. Een rijdende tram mag je rechts inhalen als daar ruimte voor is en in een eenrichting straat ook links.

In de auto overnachten

Overnachten in de auto op de openbare weg is soms toegestaan in Italië, zolang het niet op kamperen lijkt en je geen overlast bezorgt.

Stoplicht op rood

Op gevaarlijke kruispunten kun je stoplichten tegenkomen die op rood blijven staan. Je mag daar alleen doorrijden als op hetzelfde moment ook het groene licht brandt.

Wie heeft er voorrang?

Trams en lijnbussen hebben altijd voorrang.

Verkeer dat zich op de rotonde bevindt heeft voorrang, behalve als er op de wegen die naar de rotonde leiden géén verkeerstekens op de weg of op borden staan. Dan heeft verkeer van rechts voorrang. Dit is niet altijd voor iedereen even duidelijk, dus wees voorzichtig.

Met een wijntje op achter het stuur?

In Italië is het verboden om een auto te besturen als je alcohol hebt gedronken en minder dan drie jaar je rijbewijs hebt. Voor de andere bestuurders geldt een maximum promillage van 0,5 gram per liter. Gemiddeld komt dat ongeveer neer op twee glazen bier/wijn of whisky. Rijden onder invloed van verdovende middelen is helemaal verboden.

Roken in de auto

Je kunt een hoge boete krijgen als je in de auto rookt terwijl er een zwangere vrouw of iemand jonger dan 18 jaar bij je in de auto zit.

Tips voor het huren van een auto op Sicilië of Sardinië

Parkeren

Het is soms erg onduidelijk of je ergens mag parkeren of niet. Om onzekerheid te vermijden en voor het gemak adviseren wij je om te parkeren in een parkeergarage of een zone voor betaald parkeren. Parkeren tegen de rijrichting in is verboden behalve in een eenrichtingsweg.

Toeteren toegestaan?

Een geluidssignaal mag binnen de bebouwde kom alleen gegeven worden als er gevaar voor een aanrijding bestaat.

Kinderen als passagier

Kinderen die minder wegen dan 36 kg of kleiner zijn dan 150 cm mogen alleen in een kinderzitje of op een zitverhoger in de auto vervoerd worden.

Pech onderweg

Als bestuurder en passagier draag je altijd een reflecterend veiligheidsvestje bij pech onderweg. En buiten de bebouwde kom plaats je een gevarendriehoek op 50 tot 100 meter (op autosnelwegen) afstand van de auto.

Toegangsverbod

Verkeersborden waar je mee te maken krijgt als je een auto huurt

Dit bord geeft aan dat alleen auto’s met een ontheffing het gebied mogen inrijden.

In Italië de grens over of eilandhoppen

Tijdens een roadtrip in Italië de grens over

Het noorden van Italië leent zich uitstekend voor een roadtrip waarbij je de aangrenzende landen bezoekt. Grensoverschrijding naar Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië wordt door de meeste verhuurders geaccepteerd.

In het noorden van Italië liggen een aantal mooie steden zoals Milaan, Genua, Turijn, Venetië en Bologna. De verhuurbedrijven hebben op de meeste luchthavens in deze steden een kantoor, zodat jouw roadtrip meteen kan beginnen.

Geef bij het boeken direct aan welke landen je wilt bezoeken zodat de verhuurder voor jou een auto kan reserveren die geschikt is voor grensoverschrijding.

Check ook voordat je de route gaat plannen of je de auto in een ander land mag inleveren. Vaak is dat namelijk niet mogelijk en moet de terugbrenglocatie dezelfde zijn als de ophaallocatie, of in ieder geval in hetzelfde land.

Met de huurauto eilandhoppen

Met de huurauto vanuit het vaste land naar Sardinië of Sicilië reizen of vice versa en de auto op die andere locatie achterlaten (=One-Way) is heel erg prijzig. Dat geldt ook als je van eiland naar eiland wilt.

De kosten kunnen al snel oplopen tot zo’n €500! Dus als je niet van plan bent om weer terug te reizen naar de ophaallocatie van de auto, is het goedkoper om op je volgende bestemming een andere auto te huren.

Met een huurauto een roadtrip maken in Italië

Waar huur je een auto in Italië en wat is de prijs?

One-Way huren

We hebben het hiervoor al genoemd, One-Way huren: je haalt de auto op de ene locatie op en levert hem op een andere locatie in. In Italië binnen het vasteland of binnen één eiland is dat bij de meeste verhuurders mogelijk. Altijd op aanvraag tijdens de boeking en de kosten liggen rond de €50 (voor bepaalde automodellen kan dit oplopen tot €150).

Zelfs een auto huren in Italië en inleveren in Nederland of andersom, behoort bij enkele verhuurders tot de mogelijkheden. Dit soort boekingen zijn altijd op aanvraag. Op dat moment kan de verhuurder ook aangeven wat de extra kosten zullen zijn.

Waar huur je een auto in Italië?

Italië staat voor Nederlanders in de top 5 van meest favoriete landen om een auto te huren. Dat is ook niet vreemd: vanuit Schiphol bereik je na 1,5 tot 2,5 uur vliegen een van de bijna 30 luchthavens in dit prachtige land. Op het vliegveld stap je in je huurauto en kan het grote genieten beginnen.

Op iedere luchthaven vind je de kantoren van autoverhuurders. Wil je er zeker van zijn dat een auto van jouw keuze beschikbaar is? En vind je het belangrijk dat je niet onder- of over-verzekerd een prijzige huurovereenkomst ondertekent?

In Italië is het in dat geval aan te raden om een auto online en ruim voordat je vakantie begint te boeken. De meeste grote verhuurbedrijven verhuren auto’s in Italië. Voor welke verhuurder je kiest, hangt af van wat voor soort auto je wilt huren en welke verzekeringen je belangrijk vindt.

Voor jouw gemak hebben wij onderzoek gedaan naar diverse verhuurbedrijven op punten die voor de meeste mensen belangrijk zijn. Met ons online platform kun je de resultaten van diverse verhuurbedrijven in Italië eenvoudig vergelijken.

Wat is de prijs van een huurauto in Italië?

Het liefst wil je een auto huren in Italië voor een voordelige prijs. Natuurlijk zijn de kosten van een huurauto afhankelijk van jouw wensen. Goedkoop huren is fijn, maar vaak zijn er verborgen kosten waardoor je uiteindelijk toch meer geld kwijt bent. Reisauto.nl heeft een breed onderzoek uitgevoerd naar de kosten en voorwaarden van verhuurders.

Bij ons onderzoek vergelijken we huurauto’s die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben. De huurtermijn was 14 dagen, de huurlocatie Milaan. Let op: onderstaande opsomming is een inschatting. Tijdens drukke periodes kunnen de kosten soms tot wel 55% hoger zijn. Ook een andere huurlocatie kan invloed op de prijs hebben.

De kosten, bij een huurtermijn van 14 dagen, van een huurauto in Milaan, Italië, bij de goedkoopste verhuurder met all-inclusive verzekering:

Tip

Let op! Onderstaande huurprijzen zijn gebaseerd op de periode vóór de verstoringen in de markt. Het is nog niet te zeggen of het prijsniveau zich gaat herstellen in de komende tijd. Momenteel zijn de prijzen flink hoger dan normaal. Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een huurauto.

  • €20 per dag voor een kleine auto, zoals een Toyota Aygo;
  • €35 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Alfa Romeo Giulietta;
  • €38 per dag voor een grote auto, zoals een Fiat Tipo Combi;
  • €86 per dag een luxeauto, zoals een Alfa Romeo Stelvio;

Bij een kortere huurperiode wordt de prijs per dag hoger dan bij een langere huurperiode. Kom je een aanbod tegen dat heel erg afwijkt van bovengenoemde prijzen wees dan op je hoede.

Waar kan ik een auto huren in Italië?

Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?

Nu je helemaal op de hoogte bent van het rijden en het huren van een auto in Italië wil je waarschijnlijk graag zo snel mogelijk de Italiaanse weg op met de perfecte huurauto! Bij Reisauto hebben we dit een stuk makkelijker voor je gemaakt.

Met onze online tool kun je een overzicht samenstellen van verhuurders waar je met jouw wensen een auto kunt huren. Na het invullen van jouw wensen heb je binnen enkele minuten de ideale verhuurder gevonden.

Auto huren in Italië?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
9 minuten
Datum
4 mei 2022

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Auto huren Italië

Een auto huren in Italië

Auto huren Italië leeftijd

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Italië

Auto huren zonder creditcard in Italië

Kun je een auto huren in Italië zonder creditcard

De beste verzekering van je huurauto in Italië

Hoe verzeker je een huurauto in Italië

De beste tips voor het huren van een auto in Italië

De beste tips voor het huren van een auto in Italië

Tips voor autohuur

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog