Home>Auto huren jordanie>Tips

De beste tips voor het huren van een auto in Jordanië

Leestijd:
15 minuten
Datum:
23 aug 2022

Je inlezen in tips en ervaringen over het huren van een auto in Jordanië helpt een goede keuze te maken. Ook bereidt het je voor op het rijden door dit Arabische land. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verkeersregels? Mag je een auto besturen als je alcohol gedronken hebt? En heb je een 4x4 nodig of kun je je prima redden met een gewone personenauto?

Hieronder geven we antwoord op déze en andere vragen. Zo kun jij goed voorbereid de weg op in Jordanië met de huurauto die het best bij jou past. En een waarschuwing vooraf; wees alert op de kamelen die langs de weg lopen. Soms steken ze uit het niets over!

Auto huren in Jordanië?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Welk type auto je het best kunt kiezen

Je hebt geen 4x4 auto nodig in Jordanië, ondanks dat je misschien denkt dat je roadtrip eruit zal zien als een Dakar rally. Er zijn goede geasfalteerde wegen door heel het land. De enkele plekken waar je komt waar de wegen slecht zijn, zul je toch met gidsen zijn.

Met een gewone personenauto kun je in Jordanië prima de weg op. Ben je met meer dan 2 personen en/of veel bagage dan biedt een SUV of een grote personenauto wel meer comfort. Zeker omdat de reistijden lang kunnen zijn.

Met een huurauto rijd je in Jordanië over geasfalteerde wegen

Een auto met chauffeur in Jordanië

Verreweg het grootste deel van Jordanië is uitstekend op eigen houtje te verkennen. De wegen zijn van prima kwaliteit en ook het navigeren is goed te doen. Wadi Rum vormt hier een uitzondering op. Om dit nationale park te verkennen, nemen de meeste bezoekers een chauffeur met auto én gids in de arm.

Je kunt dit van tevoren regelen, maar dat hoeft niet per se. Bij aankomst op de grote parkeerplaats in Wadi Rum Village staan genoeg aanbieders van 4x4 jeep tours op je te wachten. Je kunt kiezen uit groeps- en privé tours. Logischerwijs is dit laatste wat duurder.

Wadi Rum Village – dat beschouwd wordt als de toegangspoort tot het rode woestijnlandschap - zelf is goed te bereiken via een geasfalteerde weg. Vanaf Akaba is het dik een uur rijden naar het nationale park en vanuit Petra een kleine 2 uur.

Stopplek voor tours door Wadi Rum

Stopplek voor tours met auto met chauffeur en gids in Wadi Rum

De kosten van een huurauto in Jordanië

Hoeveel een huurauto in Jordanië kost is soms wat lastig inschatten. Sommige verhuurders hanteren namelijk verborgen kosten om goedkoper te lijken. Maar hoe weet je dan of je de juiste prijs voor een huurauto betaalt?

Om je een handje te helpen doen we periodiek onderzoek naar verhuurbedrijven in Jordanië. In ons meest recente onderzoek hebben we huurauto’s vergeleken die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben.

Let wel; onderstaande opsomming is een inschatting. Daadwerkelijke prijzen kunnen dus afwijken, vooral in drukke periodes. Let goed op als je een huurauto vindt die flink goedkoper is dan onderstaande prijzen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat in veel gevallen ook.

De kosten van een huurauto in Jordanië met all-inclusive verzekering:

 • € 68 per dag voor een kleine auto, zoals een Hyundai i10
 • € 52 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Hyundai accent
 • €159 per dag voor een grote auto, zoals een Hyundai sonata
 • €102 per dag voor een SUV, zoals een Mitsubishi Pajero

Benieuwd welke verzekeringsmogelijkheden er behalve all inclusive nog meer zijn? In dit artikel over huurauto’s verzekeren in Jordanië lees je alles over de verschillende soorten verzekeringen, welke dekkingen ze bieden en welke voorwaarden hier mogelijk aan hangen.

Auto huren in Jordanië, snel en eenvoudig geregeld.

Ik wil een auto huren

Hoe zijn de wegen?

De kwaliteit van de wegen in Jordanië is prima. Er ligt veel nieuw asfalt en er wordt druk gewerkt aan het verbeteren van het bestaande wegennet. Er is echter één gevaar op de Jordaanse wegen en dat zijn drempels. Drempels worden letterlijk overal neergelegd, in alle vormen en maten. Sommige drempels zijn lang en glooiend, andere zijn kort en zeer steil als een soort van stoeprand die over de weg is gelegd.

Sommige drempels worden geschilderd en zie je daarom aankomen, andere drempels hebben gewoon een asfaltkleur en zijn onzichtbaar tot je op een meter of 5 à 10 genaderd bent en vol in de ankers moet. Vaak worden drempels aangegeven met borden, maar het gebeurt geregeld dat een waarschuwingsbord een flinke afstand ná de drempel staat en je al lang met je hoofd tegen het dak bent geknald.

Goed voorbereid met je huurauto de weg op in Jordanië

Sommige drempels hebben een asfaltkleur en zijn nauwelijks zichtbaar

Het is onvermijdelijk dat je zo nu en dan een drempel met te veel snelheid meepakt. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je de meeste drempels kunt spotten:

 • Houd auto’s die een stukje voor je rijden in de gaten. Kijk waar ze remmen en hoe ze over drempels heen gaan.
 • Nader je een kruispunt of rotonde? Wees alert op de aanwezigheid van drempels, zowel bij het betreden als het verlaten.
 • Drempels in Jordanië komen zelden alleen. Heb je er net een gehad? Dan komen er vast nog een aantal aan.

Ook in de woonwijken van Jordanië komen veel drempels voor, met name op blinde punten of gevaarlijke plekken. Deze zijn klein, maar wel steil. Daarnaast kennen ook controlepunten meerdere drempels.

Het verkeer in Amman ervaren met de huurauto

Straat in Amman Jordanië

Navigatie

Mobiele data in Jordanië is goed betaalbaar. Veel reizigers kopen daarom bij aankomst op de luchthaven een simkaartje en laten deze direct installeren. Echt een aanrader, want dan kun je met Google Maps overal naartoe. Alternatief is Maps.me en ook deze navigatie app werkt prima. Zorg er wel voor dat een passagier meekijkt en je waarschuwt voor mogelijke vreemde of onverharde wegen die Maps.me je instuurt.

Reistijden zijn in Jordanië behoorlijk lang, ondanks dat de afstanden wel meevallen. Op de snelweg gaat het snel, maar op bijvoorbeeld King’s Highway is het gevaarlijk en praktisch onmogelijk om snel van A naar B te gaan. De mooie routes in Jordanië duren lang, maar voeren je langs fantastische uitzichten. Plan je reismomenten wel slim, in het donker over de bergwegen rijden is in Jordanië echt geen pretje!

Auto huren in Jordanië, snel en eenvoudig geregeld.

Ik wil een auto huren

 Bochtige wegen King's Highway

King's Highway in Jordanië

Kom je wegwerkzaamheden tegen? Ga er dan vanuit dat je navigatie hier niet van op de hoogte is. Je kunt het best de omleidingen volgen welke met borden staan aangegeven. Al een tijd geen bordje tegengekomen? Ga dan niet op eigen houtje de weg terugzoeken of naar je navigatie luisteren. Meestal leidt dat ertoe dat je midden in de wegwerkzaamheden terecht komt. Volg de bordjes of de doorgaande stroom auto’s en dan komt het goed.

Tip

Tip: download de kaart van Jordanië alvast thuis of via WiFi. Dit maakt het mogelijk om offline te navigeren en in gebieden zonder (stabiele) verbinding.

Verkeersregels en veilig autorijden

Het eerste wat opvalt als je in Jordanië achter het stuur kruipt, is dat de gewone regels van het autorijden er niet gelden. Er zijn geen rijvakken en wegbelijning heeft geen betekenis in het land. Kijk dus niet gek op als je auto’s met z’n vijven naast elkaar ziet rijden op de driebaanswegen in Amman.

Voor autorijden in Jordanië is go with the flow dan ook geen gek advies. Ook rijden andere mensen niet (bewust) asociaal, hoewel dit in onze ogen soms wel zo lijkt. Er wordt trouwens nauwelijks gespiegeld, maak je dus niet druk als een andere weggebruiker je niet heeft opgemerkt.

Handig om te weten: stap in Jordanië niet achter het stuur als je alcohol gedronken hebt. Het is daar namelijk verboden om als bestuurder deel te nemen aan het verkeer na het gebruiken van alcohol of drugs.

Geen rijvakken en toch veilig autorijden in Jordanië

Claxonneren

De bevolking van Jordanië gebruikt de claxon vaak en veel. Niet om andere weggebruikers te attenderen op gevaarlijke situaties, maar om elkaar op voorhand te waarschuwen dat ze eraan komen. Dit doen ze zowel naar andere weggebruikers als auto’s, motoren en voetgangers, maar ook naar kamelen. Naar iemand toeteren is dit dus de normaalste zaak in Jordanië. Waar wij zijn gewend om te spiegelen, geven ze elkaar in Jordanië dus gewoon een seintje door te claxonneren.

Verlichting

In Jordanië is nauwelijks verlichting en als er wél verlichting langs de weg staat, is deze vaak zwak. Hierdoor is het lastig bewegingen te zien. Gezien de vele drempels die het land kent, hebben bestuurders hun ogen veelal op de weg gericht. Houd echter voldoende focus op de bermen; mensen en dieren kunnen plotseling oversteken. Het wordt toeristen daarom afgeraden om ’s avonds of ’s nachts te rijden.

Het is lastig rijden in het donker in Jordanië

Voorrang

Op doorgaande wegen hebben bestuurders voorrang en die wordt ook verleend. Soms draaien auto’s alvast de weg op, zodat ze snelheid kunnen maken om in te voegen. Bij wegen waar voorrang niet duidelijk is geregeld, zoals in de stad, gaat het vaak om en om.

In Jordanië hebben voetgangers altijd voorrang. Bij ongevallen waarbij voetgangers betrokken zijn wordt de automobilist altijd als schuldige gezien.

Omkeren

Op de weg keren een veel voorkomend fenomeen in Jordanië. Er zijn speciale stroken ingericht om de keeractie te beginnen, zelfs op de snelwegen. Ook staan er speciale keer-stoplichten bij kruispunten, waarmee wordt aangegeven dat er mag worden gekeerd. Als je op een doorgaande weg rijdt, kunnen er dus zowel aan de linker- als de rechterkant auto’s invoegen.

Inhalen

Mensen halen elkaar links en rechts in, ook vrachtwagens. Soms sorteren mensen al extreem vroeg voor. Wij denken dan dat ze op een rare manier aan de linker- of rechterkant van de weg rijden. Ga dus niet zonder meer inhalen en houd hun knipperlicht in de gaten. Want je kunt zonder je ervan bewust te zijn een afslaand voertuig aan het inhalen zijn.

De Jordaniërs geven zelf de voorkeur om aan de linkerkant van de weg te rijden. Deels heeft het met de kwaliteit van de weg te maken. Links is die vaak beter dan rechts. Toch is het een verwarrend fenomeen, maar ga hier gewoon in mee. Het is niet erg om mensen rechts in te halen of om rechts ingehaald te worden.

Parkeren

Buiten de drukke stad is parkeren makkelijk: kies een mooi plekje uit en zet je auto neer. Zorg er uiteraard voor dat je niet op de rijbaan staat en het is in orde. Maar in de stad parkeren? Dat is een ander verhaal. Steden in Jordanië kunnen namelijk ontzettend druk zijn. Er zijn meestal geen parkeervakken en de meeste auto’s parkeren schuin richting de stoep of er wordt aan fileparkeren gedaan. Een combinatie van beide of kriskras door elkaar kom je ook vaak tegen. Ook parkeren op kruisingen en rotondes komt voor.

 Kriskras parkeren in Amman, Jordanië

Straatbeeld met geparkeerde auto's in Amman

Op de stoepranden wordt met kleur aangegeven of je er wel of niet mag parkeren, maar dit wordt in de praktijk niet gehandhaafd. Er kunnen ook borden op de stoeprand staan, die aangeven dat je er niet mag parkeren. Dit wordt wat beter gehandhaafd, dus let op als je een parkeerplek uitkiest. Mensen parkeren ook vaak op plekken waar je verkeer hindert, zoals bij bushaltes. De politie controleert hier wel op.

Bij veel toeristische plekken zijn ook betaalde parkeergelegenheden, waar je voor een 1-3 JOD kunt parkeren. Soms proberen mensen om een veld naast een toeristisch attractie uit te laten zien als zo’n betaalde parkeerplaats, terwijl dit helemaal niet zo is. Wees dus een beetje scherp als je zo’n betaalde plek uitkiest.

Ongeval of pech

Neem in het geval van autopech altijd contact op met de verhuurder. Dat geldt natuurlijk ook bij een ongeval. Zijn er gewonden dan ben je verplicht om eerst het landelijk alarmnummer 911 of 112 te bellen. Daarna neem je ook contact op met de verkeerspolitie op 190 of 191.

Politiecontroles

Met name in het zuiden van het land – rondom Akaba – zijn met regelmaat politiecontroles. Akaba is namelijk de enige havenstad van het land is en ook de grenzen met Egypte, Israël en Saudi-Arabië liggen hier in de buurt. Toch is het in de rest van het land ook zeer waarschijnlijk dat je politiecontroles tegenkomt.

Stop altijd bij zo’n controle en wees vriendelijk. De meeste agenten spreken (gebrekkig) Engels en zullen je vooral welkom heten. Het is verstandig om alvast de juiste papieren gereed te hebben voor het geval je een agent tegenkomt die geen Engels spreekt. Denk hierbij aan je paspoort en rijbewijs, maar ook aan de autopapieren.

Daarnaast wordt in Jordanië een speciaal formulier bij de huurauto gedaan, waar agenten eventuele boetes op kunnen noteren. Je kunt dit formulier – ook wel Traffic Violations Card genoemd – terugvinden in het handschoenenvak. Overhandig deze samen met de andere papieren aan de agent. Krijg je een boete? Vergeet niet om dit te melden bij de autoverhuurder wanneer je de auto weer inlevert.

Traffic Violations Card Jordanië

Een Traffic Violations Card

Soms moet je de achterklep van je auto openen, zodat de agenten ook de achterbak kunnen controleren. Aangezien je als toerist alleen een backpack of koffer meeneemt en verder geen rare dingen, is dit een formaliteit en kun je al snel weer doorrijden. Je hoeft niet uit te stappen, op het knopje duwen om de achterklep te openen is voldoende.

Dieren en andere obstakels op de weg

Zandhopen die de doorgaande weg blokkeren of vallende rotsblokken in de bergen: het verschilt per gebied welke obstakels je tegen kunt komen. Gaten in de weg komen echter door heel Jordanië voor. Op lange stukken weg zijn deze lastig te zien door de felle zon en het ontbreken van schaduw. Een gat in de weg is zelden alleen. Rem daarom af als je er eentje aan ziet komen en houd een gepaste snelheid aan.

Qua dieren vormen kamelen het grootste gevaar. In een groot deel van Jordanië lopen ze los rond. Ook maken ze graag in gezelschap een wandeling langs de weg. Van plan een groep kamelen in te halen? Pas dan goed op; kamelen zijn ontzettend grote en zware dieren die serieuze schade kunnen aanrichten.

Dieren en andere obstakels op de weg Jordaniê

Een van de vele typische geliefde foto-objecten in Jordanië

Tanken

De brandstofprijzen in Jordanië zijn gereguleerd. Dat wil zeggen dat je bij elk tankstation dezelfde prijs per liter betaalt. Ook de hoeveelheid stations maakt dat een onverhoopt lege tank niet snel voorkomt. Houd de brandstofmeter echter goed in de gaten. De wegen kunnen enorm bochtig en steil zijn, waardoor je meer brandstof verbruikt dan verwacht.

 • Er zijn diverse soorten brandstof in Jordanië, waaronder een goedkopere benzinevariant met octaangehalte 92. Deze kun je over het algemeen gewoon tanken met je huurauto. Vraag bij twijfel het altijd even na bij de verhuurder.
 • Zorg dat je cash bij je hebt om te kunnen betalen. Creditcards worden bij tankstations bijna nooit geaccepteerd.
 • Bij de tankstations zijn pompbedienden aanwezig. Over het algemeen spreken de pompmedewerkers genoeg Engels om je te helpen en te vragen of je het naar je zin hebt in Jordanië. En zoals alle anderen in het land, heten ze je altijd welkom!
 • Houd wel altijd een oogje in het zeil bij de tankbeurt. Jordanië is erg vriendelijk voor toeristen, maar toch is het verstandig om alert te zijn op scams.

Tip

Meer over scams bij het tanken lees je in De beste tips voor het zorgeloos huren van een auto.

Flitsers en verkeersborden

Jordanië staat vol met flitsers. Nieuwere flitspalen zien er bekend uit, als een doos op een ronde paal. Oudere flitspalen zien er anders uit, als een soort rechthoekige torentjes op een ronde paal. Flitspalen kunnen zowel langs de kant van de weg als in de middenberm staan.

Vooral Amman hangt vol met flitsers. Op sommige stukken staat zelfs elke paar honderd meter een flitspaal. De rest van het verkeer rijdt behoorlijk door, maar houd je aan de snelheid en voorkom boetes. Zeker in het begin zijn er veel nieuwe dingen te zien onderweg en zie je een flitspaal gemakkelijk over het hoofd.

De verkeersborden in Jordanië zijn zowel in het Arabisch als in het Engels. De route naar toeristische bezienswaardigheden word je gewezen door bruine borden.

Een laatste tip!

Tot slot: zo nu en dan kom je lastige weggebruikers tegen of mensen die jou als Westerse toerist erg interessant vinden. Het beste dat je dan kunt doen is ze negeren en de deuren op slot houden. Verder zijn de weggebruikers in Jordanië relaxed.

De documenten die je nodig hebt

Over het algemeen moet je in Jordanië minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om een auto te kunnen huren. Naast dit rijbewijs heb je ook het volgende nodig:

 • Een internationaal rijbewijs (in het Engels)
 • Een geldig paspoort
 • Een creditcard op naam van de hoofdbestuurder

Om Jordanië te bezoeken heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum is drie maanden geldig en verkrijgbaar op de luchthaven van aankomst.

Tip

Schaf voor vertrek online de Jordan Pass aan. Die pass geeft je vele voordelen én je hoeft niet voor je visum te betalen. Alle informatie hierover vind je op https://www.jordanpass.jo/

Wadi Rum bezoeken met of zonder huurauto

Wadi Rum is een nationaal park binnen Jordanië. Het is een imposant woestijnlandschap met reusachtige bergformaties en nauwelijks begroeiing. De geasfalteerde weg voert tot en met Wadi Rum Village, waar een grote parkeerplaats is. De meeste mensen parkeren daar de auto en reizen verder met gidsen. Dit wordt ook dringend geadviseerd.

Wadi Rum niet op eigen gelegenheid bezoeken

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om zelf te rijden in Wadi Rum, maar is niet aan te raden. Je raakt makkelijk de weg kwijt en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren, omdat je geen telefoonnetwerk bereik hebt. Daarnaast kun je het natuurgebied schade toebrengen door op stukken te rijden die je moet vermijden. Het is leuker en veiliger om met een gids de Wadi Rum te doorkruisen en je kunt op die manier ook genieten van het fantastische uitzicht.

 Met chauffeur off road in WadiRum

Geniet van dit soort off road uitzichten in Wadi Rum door gebruik te maken van een 4wd met chauffeur

Waar vind ik een huurauto in Jordanië?

Om zeker te zijn van een huurauto en de beste prijs huur je het beste vooraf online een auto. De meeste bezoekers van het land komen aan in Amman op Queen Alia international airport. Daar vind je in de terminal de balie van de verhuurder en de auto haal je op bij de ingang van de terminal.

Ook in Amman zelf vind je vestigingen van internationale en lokale verhuurders. Je zult dan eerst in Amman zelf moeten komen. Een taxirit duurt 30 tot 45 minuten.

Ook in het zuiden van het land, in Akaba landen Europese vluchten. Op deze luchthaven vind je ook balies van verhuurders.

Welke autoverhuurders zijn er?

In Jordanië zijn zowel lokale als internationale verhuurders actief. Jouw wensen bepalen bij welke verhuurder je het best een auto kunt huren. Het aanbod eenvoudig met elkaar vergelijken? Gebruik dan onze handig online tool. Hiermee zie je in een oogopslag de belangrijkste informatie van de beschikbare verhuurders.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de beste periode om naar Jordanië te gaan?

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Jordanië. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en de kans op wisselvallig weer het kleinst.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig voor Jordanië?

Ja, voor het huren van een auto is een internationaal rijbewijs (in het Engels) vereist.

Heb je navigatie nodig in Jordanië?

Het is altijd aan te raden om navigatie bij de hand te hebben. Dat kan een kaart zijn of een navigatie-app zoals google maps of maps.me op je telefoon. Bij wegomleidingen de borden en je voorgangers volgen is een beter en veiliger idee dan navigatie te gebruiken.

Hoe hoog zijn de brandstofkosten in Jordanië?

De brandstofprijzen in Jordanië zijn gereguleerd. Het maakt dus niet uit waar je tankt; de prijzen zijn overal hetzelfde. De meeste huurauto’s maken gebruik

Wat zijn de snelheidslimieten in Jordanië?

Over het algemeen mag je in de bebouwde kom tussen de 40 en 60 kilometer per uur rijden. Op hoofdwegen geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur en op open stukken weg wordt gemiddeld 100 tot 110 kilometer per uur gereden.

Kun je een auto huren in Jordanië en naar Israël rijden?

Het is niet toegestaan om met een huurauto vanuit Jordanië de grens over te steken.

Online of op locatie - hoe vind je de beste prijzen voor huurauto’s in Jordanië?

Om het vergelijken van verhuurders, huurauto’s en verzekeringen (met bijbehorende prijzen) zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft Reisauto een handige tool ontwikkeld. Dit maakt het vinden van de gewenste huurauto stukken eenvoudiger. Het is aan te raden de huurauto van tevoren online te boeken om gegarandeerd te zijn van verzekerd vervoer in Jordanië.

Auto huren in Jordanië?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
15 minuten
Datum
23 aug 2022

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Een auto huren in Jordanië

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Jordanië?

Zonder creditcard een auto huren in Jordanië?

Hoe verzeker je een huurauto in Jordanië?

De beste tips als je een auto wilt huren in Jordanië

Roadtrips door Jordanië

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog