Home>Auto huren mexico>Aanhouding corruptie

Aanhouding met huurauto door corrupte agent in Mexico

Wat te doen bij aanhouding door corrupte agent in Mexico?

Leestijd:
5 minuten
Datum:
18 jan 2023

Er doen veel wilde verhalen de ronde over mensen die met hun huurauto worden aangehouden door corrupte agenten in Mexico. Helaas gebeurt dit geregeld en het is ons ook één keer overkomen. Lees dit artikel om te weten wat je moet doen als je in Mexico wordt aangehouden, ook als de politieagent corrupt blijkt te zijn.

Auto huren in Mexico?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Als toerist ben je in Mexico van mijlenver herkenbaar. Je valt op door je lichte huid en eventueel blonde haar. Ook een huurauto pik je er zo tussenuit: ze hebben aparte kentekens en vaak een sticker van het verhuurbedrijf. Voor een agent die een centje wil bijverdienen, ben je dus een makkelijk doelwit.

Je doet al snel iets verkeerd wanneer je met een huurauto in Mexico rondrijdt, aangezien de geschreven en ongeschreven verkeersregels niet hetzelfde zijn als in Nederland. Het kan dus gebeuren dat je wordt aangehouden door een agent. Blijf kalm en vriendelijk als je staande wordt gehouden, ook al kan de politie nogal intimiderend overkomen.

De politie zal vragen naar je documenten: je rijbewijs (licencia de conducir) en autopapieren (tarjeta de circulación). Door ermee weg te lopen doen ze even belangrijk en proberen ze jou zenuwachtig te maken.

Er zijn twee mogelijke verklaringen voor je aanhouding: je hebt een echte overtreding gemaakt of de aanhouding is nergens op gebaseerd.

Je hebt echt iets fout gedaan

De kans is groot dat je echt iets verkeerd hebt gedaan. In dat geval wordt er een officiële bekeuring uitgeschreven en krijg je een ingevuld formulier mee waar de details op staan. Afhankelijk van het vergrijp kan je rijbewijs worden ingenomen. Je krijgt deze weer terug wanneer je de boete hebt betaald, waarvoor je bij het politiebureau terecht kan. Tot die tijd kun je gewoon doorrijden zonder rijbewijs, zolang je de boete kunt laten zijn bij een eventuele staandehouding.

Tijdens een roadtrip in Baja California hebben wij een vrachtwagen ingehaald waar dit niet mocht. Helaas voor ons stond de Policía Federal om de hoek. Daar kreeg de bestuurder een boete voor, maar zijn rijbewijs mocht hij houden.

De boetes zijn in Mexico gebaseerd op het persoonlijke inkomen, maar omdat je geen lokale burger bent wordt er gerekend met een gemiddelde. Betaal een boete snel, want binnen de eerste termijn krijg je een flinke korting op het boetebedrag. Op het formulier staan de betaalinstructies.

Probeer niet om de boete af te kopen tijdens de aanhouding. Als je een niet-corrupte agent probeert om te kopen ben je veel verder van huis.

Auto huren in Mexico, snel en eenvoudig geregeld.

Ik wil een auto huren

Je deed niets verkeerd

Word je aangehouden met een reden die nergens op lijkt te slaan, of doet de agent heel moeilijk in plaats van een boete uit te schrijven? Dan bestaat de kans dat je met een corrupte agent te maken hebt. Het gebeurt regelmatig dat toeristen op deze manier worden aangehouden, maar het kan ook Mexicanen zelf overkomen. Zo werden wij in de buurt van Tulum aangehouden met de reden dat we te hard reden, terwijl we 40 km/u reden in een 50 km/u zone.

Vaak probeert de agent je te intimideren en probeert je rijbewijs in te nemen. Er wordt aangegeven dat je die binnen een aantal dagen op kunt halen van het lokale politiebureau. Vertel nooit dat je een vlucht hebt en daarom je rijbewijs moet hebben, want daar wordt dan slim op ingespeeld! Ook kunnen er bizarre boetebedragen van duizenden pesos worden genoemd.

Als oplossing voor de “onmogelijke situatie” kan de agent aangeven dat je de boete ter plekke contant kunt betalen. Je krijgt dan ook gelijk je rijbewijs weer terug. In Mexico kunnen boetes niet ter plekke contant worden afgerekend, dus je hebt dan te maken met een corrupte agent.

Ga er niet in mee, op die manier houd je de corruptie in stand. De agent neemt zelf ook een risico door corrupt te zijn. Maak het de agent daarom op jouw beurt moeilijk. Gebruik de volgende argumenten:

  • Vraag om de boete uit te schrijven (“Me da el ticket, por favor.”);
  • Zeg dat je niet veel geld bij je hebt (“No tengo mucho dinero.”);
  • Geef aan dat je meegaat naar het politiebureau om de boete daar te betalen (“Puedo pagar la multa en la estación de policía”).

Heb je echt geen andere keuze dan een bedrag te betalen aan de agent? Betaal dan zo min mogelijk. Bewaar maximaal een paar honderd peso samen met je rijbewijs in een aparte portemonnee en betaal daarmee. Doe dit alleen als er geen enkele andere optie meer is, want meegaan in corruptie blijft link.

Wie houdt je aan?

Let goed op door welke soort politie je wordt aangehouden. Dit zal de Policía Municipal (lokale politie) of de Policía Federal (federale politie) zijn. De Policía Federal patrouilleert op de grote wegen en zijn beter uitgerust en hebben een beter salaris. Meestal zijn agenten van de Policía Federal dan ook niet corrupt. De kans is groot dat je echt iets verkeerd hebt gedaan als je door de Policía Federal wordt aangehouden.

Policía Municipal is slechter betaald en patrouilleert in de dorpen en weggetjes eromheen. Als je met corruptie te maken krijgt, is de kans groot dat het een agent van deze lokale politie is. Soms proberen ze je mee te nemen naar een plek waar je minder goed te zien bent, zodat zij je vervolgens makkelijker kunnen intimideren. Ga daar dus niet in mee!

Policía Federal in Mexico

Policía Federal.

Policía Municipal in Mexico

Policía Municipal.

Waarom zijn sommige agenten corrupt?

Een gemiddelde agent van de Policía Municipal heeft een salaris van enkele euro’s per dag. Ze weten dat ze met één aanhouding van een huurauto met toeristen een veelvoud hiervan in hun zak kunnen steken. Als toerist ben je al gauw geïntimideerd door de grote wagens, strakke uniformen en wapens. Daar maken die agenten soms gebruik van.

Oplichtingspraktijken

Het inkomensverschil tussen Mexicanen en toeristen is gigantisch, waardoor de politie niet de enige beroepsgroep is die er een slaatje uit probeert te slaan. Vooral bij de tankstations moet je altijd goed je aandacht erbij houden, want er zijn verschillende manieren waarop je kunt worden opgelicht.

Daarnaast zijn er enkele verhuurders die moeilijk kunnen doen, vaak wanneer jij net een vermoeiende vlucht achter de rug hebt en gewoon naar je hotel wilt. Ga goed voorbereid op reis en betaal niet extra aan de pomp of het verhuurbedrijf. Wij hebben er alles over geschreven in de lijst met de beste tips voor het huren van een auto.

Auto huren in Mexico?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
5 minuten
Datum
18 jan 2023

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Een auto huren in Mexico

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Mexico?

Zonder creditcard een auto huren in Mexico?

Hoe verzeker je een huurauto in Mexico

De beste tips voor het huren van een auto in Mexico

Waar gaat jouw rondreis door Mexico beginnen?

Aangehouden door corrupte agent in Mexico

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog