De beste tips voor het huren van een auto in Portugal

Met welke specifieke verkeersregels moet je rekening houden in Portugal? Hoe betaal je de tol in Portugal? Van hoeveel glazen port kun jij genieten tijdens een etentje, als je daarna nog moet rijden? Als je wilt kunnen genieten van een zorgeloze vakantie, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

De beste tips voor het huren van een auto in Portugal

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Hieronder geven we de antwoorden op onder andere deze vragen. En nog meer: met onze ervaring hebben we een lijst van tips samengesteld om rekening mee te houden als je een auto gaat huren. Reisauto heeft ook een handige checklist opgesteld, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste punten naloopt wanneer je de huurauto ophaalt. Je kunt hem gratis downloaden via hetzelfde artikel!

Ben je op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Klik dan op de link in het overzicht hieronder om rechtstreeks naar dat onderwerp te gaan. Wil je alle informatie lezen op deze pagina, scroll er dan gewoon doorheen.

 1. De wegen in Portugal
 2. Hoe kun je tol betalen in Portugal?
 3. Verkeersregels in Portugal
 4. Welke auto kies je voor je vakantie in Portugal?
 5. Wat is de prijs van een huurauto in Portugal?
 6. Een roadtrip door Portugal mogelijk met One-way
 7. Met de huurauto van Portugal naar Spanje
 8. Waar huur je een auto in Portugal?
 9. Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?
 10. Meer weten? Check ook deze pagina's

De wegen in Portugal

Autorijden in Portugal is goed te doen. De verkeersregels en borden wijken niet veel af van die elders in Europa en de doorgaande wegen zijn goed. Op secundaire wegen kun je beter wel bedacht zijn op hobbels en kuilen en gaten in het wegdek. Ga je echt ‘off the beaten track’, dan zul je onverharde en zeer smalle weggetjes tegenkomen.

Tip

De groene rijstroken die je kunt tegenkomen op autosnelwegen zijn bestemd voor auto’s met een electronisch tolsysteem (waarover hieronder meer).

Hoe kun je tol betalen in Portugal?

Vrijwel alle huurauto’s in Portugal zijn uitgerust met een elektronisch tolsysteem. Het huurbedrag hiervoor ligt tussen de €1,50 en €2,10 per dag met een maximum van €18,50 tot €21 per huurperiode. Daarnaast betaal je de tolkosten. De rekening wordt door het lokale verhuurbedrijf via je creditcard in rekening gebracht.

Benieuwd naar meer informatie over tol in Portugal? Reisauto heeft op een andere pagina informatie voor je verzameld over manieren om tol te betalen en meer zaken over tol die belangrijk zijn.

Een auto huren en op tolwegen in Portugal rijden

Dit bord geeft aan dat je een elektronische tolweg betreedt.

Verkeersregels in Portugal

De verkeersregels in Portugal zijn vrijwel hetzelfde als in de rest van Europa. Toch zijn er een aantal regels waarvan het goed is om ze te kennen, voordat je met een huurauto op pad gaat.

De maximumsnelheid voor personenauto’s

In Portugal gelden de volgende maximumsnelheden:

 • Op autosnelwegen 120 km per uur
 • Op autowegen 100 km per uur
 • Buiten de bebouwde kom 90 km per uur
 • Binnen de bebouwde kom 50 km per uur

Voor de Portugezen zelf lijken deze maximumsnelheden niet te gelden. Laat je niet opjagen door bumperklevers en onverwachte inhaalmanoeuvres, dit is de Portugese rijstijl. En geven ze je een lichtsignaal, dan betekent dit niet dat je voor mag gaan: ze willen dan juist zelf voor.

Handsfree bellen

Het gebruik van een mobiele telefoon is voor bestuurders alleen toegestaan als je gebruik maakt van een headset die geschikt is voor het gebruik in één oor. Een headset met twee oortjes waarvan je er maar één in hebt, is niet toegestaan.

Inhalen

Het is alleen toegestaan om links in te halen. Een stilstaande tram mag je enkel passeren als er een vluchtheuvel aanwezig is.

Op tweerichtingswegen wordt wel eens gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘wisselstrook’. Je herkent die strook aan dubbele onderbroken strepen aan beide kanten. Deze stroken zijn te gebruiken door verkeer in beide rijrichtingen. Matrixborden boven de weg geven aan welke rijrichting gebruik mag maken van die extra rijbaan op dat moment. Je bent verplicht om hier je dimlichten te gebruiken, ook overdag.

Met huurauto tram inhalen in Portugal

Parkeren

In Portugal is het niet toegestaan om aan de linkerkant van de weg (dus tegen de rijrichting in) te parkeren. In de grote steden wordt er in de binnenstad betaald geparkeerd, veelal in parkeergarages.

Bij de blauw gemarkeerde zones kun je parkeren met een parkeerschijf. Mocht die niet in je huurauto liggen, dan kun je die ophalen bij een politiebureau.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar die kleiner zijn dan 1.35 meter mogen alleen achterin de auto zitten. Zij moeten dan zitten op een goedgekeurd kinderzitje of een goedgekeurde stoelverhoger met veiligheidsgordels.

Kinderen jonger dan 3 jaar mogen onder voorwaarden op de voorstoel vervoerd worden: tegen de rijrichting in en in een goedgekeurd kinderzitje.

Alcohol in het verkeer

In Portugal is een maximum promillage van 0,5 gram per liter toegestaan. Gemiddeld komt dat ongeveer neer op twee glazen bier/wijn of whisky. Heb je minder dan drie jaar je rijbewijs dan is het verboden om een auto te besturen als het promillage boven de 0,2 gram per liter uitkomt. Rijden onder invloed van verdovende middelen is helemaal verboden.

Tanken in Portugal

Het goedkoopst tank je in Portugal meestal bij tankstations die bij een supermarkt horen. Bij alle tankstations kun je over het algemeen met een bankpas of creditcard betalen. Is het tankstation gesloten, dan is er vaak wel een betaalautomaat aanwezig. Houd er rekening mee dat bij die laatste nederlandse bankpassen en creditcards niet altijd worden geaccepteerd.

Tip

Vergis je bij het tanken niet in de brandstof, de namen lijken namelijk nogal op elkaar. Benzine is gasolina en diesel is gasóleo.

Tijdens roadtrip in Portugal naar Lissabon

Welke auto kies je voor je vakantie in Portugal?

Voor een vakantie in Portugal is in principe ieder model geschikt, hoewel wij voor onze vakantie gebruik hebben gemaakt van een compacter model. Waarom? Dat lichten we hieronder toe aan de hand van een aantal modellen.

 • Wanneer je met meer dan 4 personen reist die ook nog allemaal hun eigen koffer hebben, dan ontkom je er niet aan om een Mpv te huren. Ga er niet zondermeer vanuit dat alle personen en het aantal koffers in ieder busje passen. Je speelt op safe door vooraf in Nederland in een garage de binnenruimte van het model dat je kiest te checken;
 • Een SUV geeft comfort tijdens het rijden. Weet je vooraf dat je tijdens je vakantie kleine plaatsjes gaat bezoeken, vraag je dan af of deze auto wel de beste keuze is. De binnenwegen én de wegen in de oude stadjes zijn vaak héél smal, waardoor je lastige manoeuvres uit moet halen bij tegenliggers. Je kunt dit deels voorkomen door buiten die stadjes te parkeren;
 • Ben je alleen of met z’n tweeën dan is een kleine of compacte auto perfect voor je vakantie in Portugal. Ook wanneer je met z’n vieren bent en je wilt vanuit het hotel wat tripjes maken, voldoen deze modellen heel goed. Tijdens onze vakantie in Portugal hebben wij veel plezier gehad van onze kleine auto in de smalle bergwegen en de smalle straatjes in de dorpen;
 • Een kleine compacte auto is er natuurlijk ook in het model van een cabrio. Met de leuke Fiat 500 de omgeving ontdekken voegt een extra gevoel van vrijheid aan je vakantie toe.
Welke auto kun je het beste huren voor je vakantie in Portugal

Wat is de prijs van een huurauto in Portugal?

Het liefst wil je een auto huren in Portugal voor een voordelige prijs. Natuurlijk zijn de kosten van een huurauto afhankelijk van jouw wensen. Goedkoop huren is fijn, maar vaak zijn er verborgen kosten waardoor je uiteindelijk toch meer geld kwijt bent.

Reisauto.nl heeft een breed onderzoek uitgevoerd naar de kosten en voorwaarden van verhuurders.

Bij ons onderzoek vergelijken we huurauto’s die volledig verzekerd zijn en een eigen risico van €0 hebben. De huurtermijn was 14 dagen in het laagseizoen, de huurlocatie Faro.

De kosten, bij een huurtermijn van 14 dagen, van een huurauto in Faro, bij de goedkoopste verhuurder met all-inclusive verzekering:

 • €12 per dag voor een kleine auto, zoals een Volkswagen Up;
 • €15 per dag voor een middelgrote auto, zoals een Renault Megane;
 • €36 per dag voor een grote auto, zoals een Renault Capture;
 • €54 per dag voor een Mpv, zoals een Mercedes Vito Mini.

Let op:

Bovenstaande prijzen zijn de uitkomst van ons onderzoek op dat moment. Prijzen kunnen zowel naar boven als naar beneden heel erg afwijken, afhankelijk van bijvoorbeeld:

 • Hoe lang van tevoren je boekt
 • Binnen welk seizoen de huurperiode valt
 • Of er een vliegveldlocatie toeslag van toepassing is
 • De leeftijd van de bestuurders

Wees altijd op je hoede bij aanbiedingen die heel erg afwijken van de andere aanbiedingen onder dezelfde voorwaarden.

Een roadtrip door Portugal met One-way huren auto

Een roadtrip door Portugal mogelijk met Oneway

Een roadtrip maken door Portugal is een bijzonder mooie vakantiebeleving. Portugal is niet heel groot, waardoor je op je gemak in 14 dagen van noord naar zuid het land kunt verkennen. Bij alle grotere autoverhuurders is het namelijk mogelijk om de auto op een andere locatie in te leveren dan waar hij is opgehaald.

Deze zogenaamde Oneway service is altijd mogelijk op aanvraag vóórdat je boekt. Soms zonder extra kosten en soms met een toeslag die tussen de €100 en €200 ligt.

Bij de verhuurders die wij onderzocht hebben is het bij één verhuurder mogelijk om de auto in te leveren in Spanje: Tui Cars. Ook hierbij geldt dat je dit moet aanvragen vóórdat je boekt.

Met de huurauto van Portugal naar Spanje

Tijdens je vakantie in Portugal met de huurauto ook Spanje bezoeken en de auto weer inleveren in Portugal? Geen probleem!

Alle bij ons onderzoek betrokken verhuurbedrijven staan dat toe. Mits van tevoren aangevraagd. Niet iedere auto heeft namelijk de juiste papieren voor grensoverschrijding. Wanneer je tijdig jouw aanvraag doet kan het verhuurbedrijf de geschikte auto voor grensoverschrijding voor jou reserveren.

Met je huurauto van Portugal naar Spanje rijden

Waar huur je een auto in Portugal?

Portugal staat in de top 5 van landen waar Nederlanders een auto huren voor hun vakantie. En het is groeiend, zeker nu steeds meer mensen Portugal ontdekken als bestemming voor een roadtrip.

Op iedere luchthaven vind je de kantoren van autoverhuurders. Wil je er zeker van zijn dat een auto van jouw keuze beschikbaar is? En vind je het belangrijk dat je niet onder- of over-verzekerd een prijzige huurovereenkomst ondertekent?

Ook in Portugal is het in dat geval aan te raden om een auto online en ruim voordat je vakantie begint te boeken. De meeste grote verhuurbedrijven verhuren auto’s in Portugal. Voor welke verhuurder je kiest, hangt af van wat voor soort auto je wilt huren en welke verzekeringen je belangrijk vindt.

Bij welke verhuurbedrijven kan ik terecht?

Nu je op de hoogte bent van onze tips wil je waarschijnlijk graag zo snel mogelijk de Portugese wegen op met de perfecte huurauto. Bij Reisauto hebben we dit een stuk makkelijker voor je gemaakt.

Met onze online tool kun je een overzicht samenstellen van verhuurders waar je met jouw wensen een auto kunt huren. Binnen enkele minuten heb jij de ideale verhuurder gevonden.

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Zoek je meer informatie over autohuur in Portugal? Lees verder:

Auto huren Portugal

Een auto huren in Portugal

Ben je van plan om een auto te huren in Portugal? In deze complete gids vind je alle informatie die je nodig hebt en een handig overzicht van verhuurders.

Huurauto tolwegen Portugal

Hoe betaal je met een huurauto de tol in Portugal?

Ook wanneer je met een gehuurde auto Portugal gaat verkennen, krijg je te maken met tolwegen. Deze informatie moet je beslist gelezen hebben, voordat je je huurauto reserveert.

Tips autohuur

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Portugal?

We maken duidelijk welke mogelijkheden je hebt om een auto te huren in Portugal, afhankelijk van je leeftijd. Van modellen en toeslagen tot rijbewijsvereisten.

Auto huren zonder creditcard in Portugal

Zonder creditcard een auto huren in Portugal?

Wil je een auto huren maar heb je geen creditcard? Geen nood, er zijn andere mogelijkheden!

De beste verzekering van je huurauto in Portugal

Alles over verzekeringen van een Portugese huurauto

Het verzekeren van je huurauto is soms lastig, dankzij de onduidelijke voorwaarden. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe jij je auto moet verzekeren.

De beste verzekering van je huurauto in Portugal

De beste tips voor het huren van een auto in Portugal

Waar huur ik een auto, wat is de prijs van een huurauto, wat zijn de belangrijkste verkeersregels om te weten…Met onze tips vergroot je de kans op een goede huurervaring!

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.

Omhoog