Home>Auto huren portugal>Huurauto tol betalen

Tol betalen met een huurauto in Portugal

Hoe betaal je met een huurauto de tol in Portugal?

Leestijd:
3 minuten
Datum:
18 jan 2023

Ook wanneer je met een gehuurde auto Portugal gaat verkennen krijg je te maken met tolwegen. Er zijn tolwegen waar je met een bankpasje, creditcard of contant geld kunt betalen. Sinds 2011 is daar de mogelijkheid van elektronisch betalen bijgekomen. Inmiddels zijn er in Portugal tolwegen waar je alleen nog elektronisch kunt betalen en hun aantal neemt toe.

Auto huren in Portugal?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

Wij hebben nogal eens te horen gekregen dat mensen die in Portugal een auto huurden, na thuiskomst een gepeperde rekening ontvingen voor niet betaalde tol. Daarom hebben we besloten hier een apart artikel aan te wijden. We leggen uit hoe het systeem van elektronische tolheffing werkt, welke keuze je hebt als huurder van een auto en hoe je kunt voorkomen dat je achteraf een extra hoge rekening krijgt.

Hoe werkt elektronische tolheffing?

De meeste huurauto’s in Portugal zijn uitgerust met een kastje voor registratie van het gebruik van elektronische snelwegen. Op het moment dat je de huurauto ophaalt kun je de keuze maken of je hier gebruik van wilt maken of niet.

De snelwegen met elektronische tol hebben geen tolpoortjes. Je herkent ze aan aankondigingen met de tekst Electronic toll only of Portagem electronica. Of bij de oprit van snelwegen aan dit bord:

Een auto huren en op tolwegen in Portugal rijden

Dit bord geeft aan dat je een elektronische tolweg betreedt.

Auto huren in Portugal, snel en eenvoudig geregeld.

Ik wil een auto huren

Je wilt geen gebruik maken van het kastje of de huurauto heeft dit systeem niet

De elektronische tolwegen registreren de gebruikers op kenteken. Hoe betaal je de tol op deze wegen als jouw huurauto niet is uitgerust met het kastje voor elektronische registratie of als je geen gebruik wilt maken van dat kastje?

De kosten voor het gebruik van de elektronische tolweg kun je betalen bij een Payshop of bij een CTT (een plaatselijk postkantoor). Je betaalt de werkelijke tolkosten vermeerderd met €0,25 per tolheffing (max €3). Neem altijd je ondertekende huurcontract mee, om te voorkomen dat je kosten moet betalen van een vorige huurder van de auto.

De betaling kan pas gedaan worden vanaf 2 werkdagen na het passeren van het registratiesysteem. De betaling moet binnen maximaal 5 werkdagen na het passeren van het registratiesysteem worden gedaan. In de praktijk blijkt dat het voorkomt dat de gegevens na 2 werkdagen nog niet in te zien zijn. Dan sta je dus voor nop aan de balie en moet je nog een keer terugkomen, maar wel uiterlijk op de 5de werkdag.

Tol betalen op de brug Ponte 25 de abril

Om over deze beroemde Portugese brug te mogen rijden, moet je ook tol betalen.

Een ander, groter, nadeel van het niet willen/kunnen gebruik maken van een kastje, doet zich voor aan het einde van je vakantie. Het gebruik van een elektronische tolweg tijdens de laatste twee dagen van je vakantie kun je niet meer gaan betalen. Dat levert je een rekening op van de tolkosten plus een boete van maximaal 10 maal de tolkosten plus administratiekosten plus de kosten die het verhuurbedrijf rekent voor de administratieve afhandeling van jouw boete.

Wil je weten hoe je deze domper na thuiskomst én alle rompslomp tijdens je vakantie kunt voorkomen? Dát vertellen we je hieronder.

Je kiest ervoor om de elektronische tol te betalen via het kastje

De huur van het kastje bedraagt ongeveer €2 per dag en maximaal €21 incl de plaatselijke belasting per huurperiode. Die kosten plus de daadwerkelijke tolkosten worden door de vestiging waar je de auto hebt opgehaald verrekend met je creditcard. Hierbij worden geen administratiekosten in rekening gebracht.

Zolang er voor gebruikers van een huurauto geen andere oplossing is voor het betalen van de tol op wegen met een elektronisch tolsysteem adviseren wij je om gebruik te maken van het registratiekastje.

Tip

Kaarten van de tolwegen en de actuele tarieven vind je op: https://www.portugaltolls.com/en#pontos-cobranca

Auto huren in Portugal?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht
Leestijd
3 minuten
Datum
18 jan 2023

Beste huurauto prijs?

Vergelijk jouw opties

Complete vergelijking

Beste verzekering

Check het aanbod

Andere interessante artikelen voor jou

Een auto huren in Portugal

Hoe betaal je de tol in Portugal met een huurauto?

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Portugal?

Zonder creditcard een auto huren in Portugal?

Hoe verzeker je een huurauto in Portugal

De beste tips voor het huren van een auto in Portugal

De beste tips voor autohuur

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog