De beste tips om een auto te huren in Spanje

Een auto huren in Spanje wordt zo veel gemakkelijker nadat je gelezen hebt over onze tips en ervaringen. Spanje is een land met een uitgebreid en goed onderhouden netwerk van wegen. Tel daarbij de zonnige kuststreken, de ruige berggebieden, de verscholen lieflijke dorpjes en de verscheidenheid aan grote steden bij op en je kunt al bijna niet meer wachten om dit land per auto te gaan verkennen.

Wij delen graag onze tips en ervaringen met het huren van een auto in Spanje met jou. Zo ga jij goed voorbereid de weg op met de huurauto die het beste bij jou past.

Tips voor zorgeloze en betaalbare autohuur in Spanje.

Waar moet je op letten als je een auto huurt in Spanje?

In dit artikel geven we je tips waar je op moet letten als je een auto huurt in Spanje. Natuurlijk zijn er ook een aantal belangrijke tips waar je altijd aan moet denken bij autohuur. Daarover heeft Reisauto.nl een apart artikel geschreven én een handige checklist voor je gemaakt.

Navigeer op deze pagina:

 1. Welke auto kies je?
 2. Waar huur je een auto in Spanje?
 3. Alcoholpromillage en andere belangrijke verkeersregels als je in Spanje een auto huurt
 4. Het huren van een auto in Spanje en daarmee de grens passeren
 5. Wat is de prijs van een huurauto in Spanje?
 6. Het huren van een cabrio in Spanje
 7. Tips voor het zorgeloos huren van een auto
 8. Meer weten? Check ook deze pagina's

Een auto huren , snel en makkelijk geregeld.

Welke auto kies je?

Je bent van plan een auto te huren in Spanje, maar weet nog niet welke auto je moet kiezen. Deze tips helpen je op weg:

 • Ben je van plan om vanaf je vakantieadres wat rond te rijden in de omgeving en dorpjes te bezoeken? Dan is een kleinere auto met een sterke motor een aanrader. In dorpjes zijn de wegen vaak maar smal. Om de bergen op te komen is een sterke motor onmisbaar.
 • Bestaat jouw vakantie uit een stoere roadtrip? Dan is wat meer comfort welkom. Ga je het binnenland en de bergen in, dan zul je veel plezier beleven aan een SUV. Het nadeel van een SUV is dat je langer zoekt naar geschikte parkeerplekken. Als je van stad naar stad reist, dan is een wat minder grote auto handiger. TIP: Sevilla, Granada, Córdoba en Madrid zijn prachtige steden om aan te doen tijdens een roadtrip.
 • Heb je een trip langs de kust gepland in het voorjaar? Misschien is een cabriolet dan wat voor jou. In het voorjaar is een cabrio ideaal. In de krachtige zomerzon is het minder fijn om in een cabrio te zitten.
 • Als je met je gezin of een aantal vrienden een auto huurt, dan wordt het belangrijk om ook rekening te houden met de ruimte in de auto. Vier mensen en vier koffers passen nou eenmaal niet in die kleinere auto. Een auto met meer ruimte doet er dan zeker toe.
 • Ga je een roadtrip maken met meer dan vier mensen en bagage? Ga dan op zoek naar een busje mét sterke motor, voor een prachtige reiservaring.
Een auto huren in Spanje met tips voor een stedentrip.

Spaanse steden hebben grote, drukke straten.

Een auto huren in Spanje met tips voor dorpjes of het strand.

Maar er zijn ook genoeg smalle straatjes!

Tip

Leg nooit waardevolle spullen in het zicht in de auto! Net als in andere landen wordt ook in Spanje een ruitje zo ingetikt.

Waar huur je een auto in Spanje?

Een auto kun je het beste online huren, ruim voor het begin van je vakantie. Je hebt dan de breedste keuze uit modellen en tijd om de aanbiedingen van verschillende bedrijven te vergelijken.

Heb je een creditcard? Informeer dan bij de creditcardmaatschappij of zij samen werken met bepaalde autoverhuurbedrijven. Dat kan je een financieel voordeel opleveren.

Een auto huren in Spanje kan met creditcard of pinpas.

Alle bekende grote verhuurbedrijven verhuren auto’s in Spanje. Welk bedrijf voor jou de beste keuze is, hangt mede af van de wensen die je hebt. Over vrijwel ieder verhuurbedrijf kun je wel slechte recensies lezen.

Laat je hierdoor niet afschrikken. Sommige slechte recensies zijn gegrond, maar vaak zijn ze geplaatst door mensen die hun nare ervaring hadden kunnen voorkomen door wat beter na te denken. Ze hebben dan bijvoorbeeld online een auto gehuurd met een all-risk verzekering en tekenen vervolgens bij de afhaalbalie toch nog bij voor een andere (onnodige) verzekering.

Lees eerst de tips op deze pagina en ons artikel over cruciale tips bij autohuur, kies wat voor soort auto je wilt huren en welke verzekeringen jij belangrijk vindt. Dan kan jouw zoektocht naar de juiste huurauto beginnen. Als je de tips in onze artikelen goed leest en opvolgt, dan is de kans dat jij een nare ervaring opdoet bij het huren van een auto minimaal.

Alcoholpromillage en andere belangrijke verkeersregels in Spanje een auto huurt

Voordat je in Spanje achter het stuur stapt, is het belangrijk om van een aantal regels op de hoogte te zijn:

 • Het maximaal toegestane alcoholpromillage voor ervaren bestuurders is in Spanje vastgesteld op 0,5 gram per liter. Als je korter dan 2 jaar je rijbewijs hebt, is 0,3 gram per liter het maximum. Gemiddeld komt dat ongeveer neer op twee glazen bier/wijn of whisky voor ervaren bestuurders of 1 glas voor beginners. Rijden onder invloed van verdovende middelen is helemaal verboden;
 • Krijg je een boete voor een snelheidsovertreding of foutparkeren? Probeer die dan binnen 20 dagen te betalen, dat levert je namelijk een korting van 50% op. Laat je het via het verhuurbedrijf regelen, dan komt er tussen de €20 en €50 aan kosten bij;
 • Spanje kent een algemene regel die voorschrijft dat je tijdens het autorijden altijd controle moet hebben over de auto, vrij zicht, volledige bewegingsvrijheid en constant de aandacht bij het autorijden moet hebben. Hierdoor kún je een boete krijgen als je tijdens het rijden teenslippers aan hebt of op blote voeten rijdt, in je zwemkleding achter het stuur zit, eet, drinkt of rookt, iets uit je tas pakt, je scheert of make-up opdoet, een apparaat bedient of je telefoon vasthoudt. Dit geldt trouwens ook als je stilstaat voor het stoplicht of in de file;
 • Het dragen van een headset, koptelefoon, oortjes of gehoorbeschermers is niet toegestaan voor bestuurders. Handsfree bellen mag wel;
 • Bestuurders van rechts hebben voorrang op een kruising, tenzij anders wordt aangegeven door verkeerstekens. In Spanje wordt door middel van een dikke onderbroken streep aangegeven dat er voorrang moet worden verleend. Voor deze onderbroken streep staat er vaak een driehoekig verkeersbord met de tekst “Ceda el paso” en een omgekeerde driehoek op de weg;
 • In de steden is niet altijd duidelijk of je op bepaalde plekken mag parkeren. Parkeer daarom in een parkeergarage om een dure boete te voorkomen. Houd er bij het parkeren in dorpjes rekening mee dat er nog verkeer langs moet kunnen. Verder mag je in dorpjes en in het binnenland overal parkeren;
 • In Spanje mag je niet tegen de rijrichting in parkeren, alleen in een eenrichtingsstraat is het toegestaan om aan beide zijden te parkeren als er geen verbodsbord staat;
 • Pech onderweg? Trek dan altijd een veiligheidsvestje aan en gebruik een gevarendriehoek, dit is verplicht in Spanje;
 • Minderjarige kinderen die niet groter zijn dan 136 cm mogen niet op de voorstoelen zitten Op de achterbank moeten ze altijd in een kinderzitje zitten. Kinderen mogen niet op schoot mee reizen;
 • Zie je een bord met “Area de prioridad residencial”, dan is dit een milieuzone en daar mag je meestal met een huurauto niet in;
 • Houdt altijd 1,5 meter afstand van fietsers bij het passeren.

Het huren van een auto in Spanje en daarmee de grens passeren

Met je huurauto naar Portugal tijdens je trip hoeft geen probleem te zijn. Net zoals het mogelijk is om de grens met Frankrijk te passeren en daar de Pyreneeën te bedwingen.

Een goedkope huurauto in Spanje vind je met de hulp van Reisauto.

De meeste verhuurbedrijven geven geen toestemming om per boot met de huurauto naar Marokko of één van de Spaanse eilanden te gaan. Huur je een auto op een van de Balearen? Dan wordt er vaak wel toestemming verleent om met de auto per boot tussen de eilanden te reizen.

In autoverhuurtermen heet het passeren van een landsgrens: grensoverschrijding. Lees voordat je boekt bij de auto van je keuze de voorwaarden van het verhuurbedrijf door, daarin zal onder het kopje “GRENSOVERSCHRIJDING” worden aangegeven of je met de betreffende auto de grens over mag en welke kosten er eventueel aan verbonden zijn. Bij deze optie wordt ervan uit gegaan dat je de auto op het einde van je reis weer inlevert in het land waar je hem ook hebt opgehaald.

Oneway – huurauto inleveren op andere locatie

Is de inleverlocatie wel in hetzelfde land maar op een andere plek dan kun je dat tijdens de boeking aangeven. Er wordt dan een “ONEWAY” tarief in rekening gebracht, die je bij het ophalen van de auto moet voldoen. Neem vooraf contact op met het verhuurbedrijf om te vragen naar de hoogte van de kosten voor Oneway, vaak staan die niet vermeld in de voorwaarden. Dit is omdat de kosten afhangen van de afstand tussen de twee locaties.

Wil je internationaal gebruik maken van Oneway, dus huren in Spanje en afleveren in Portugal, Frankrijk of zelfs in Nederland? Dan zul je altijd vooraf contact moeten opnemen met het verhuurbedrijf om te informeren naar de mogelijkheden en de kosten.

Wat is de prijs van een huurauto in Spanje?

De prijs die je betaalt voor een huurauto in Spanje hangt af van een aantal factoren. Bedenk dat zeker in de autoverhuur vaak de regel geldt: goedkoop is duurkoop.

De huurprijs van een auto hangt van de volgende factoren af:

 1. Wil je een vrij nieuwe auto, een auto met een lage kilometerstand of maakt het je niet uit om in een oudere reeds veel gebruikte huurauto te rijden;
 2. In welke categorie valt de auto van jouw keuze, hoe groter of specialer des te prijziger;
 3. Een auto met een automatische versnellingsbak is duurder dan schakelen met de hand;
 4. Hoe belangrijk vind jij het om goed verzekerd te zijn tegen schade;
 5. Is er sprake van een beperkt aantal vrije kilometers per dag of onbeperkt;
 6. Wil je de auto op de luchthaven ophalen of vind je het geen probleem om dat elders te doen;
 7. Wil je een extra bestuurder opnemen in de huurovereenkomst;
 8. Heb je behoefte aan bijvoorbeeld een kinderzitje of gps in de auto;
 9. Ben je jonger dan 25 jaar en/of heb je je rijbewijs korter dan 1 jaar;
 10. Wil je de auto ophalen buiten kantooruren;
 11. Wil je een andere inleverlocatie;
 12. Ga je met de auto een grens passeren;
 13. Hoeveel dagen wil je de auto huren.

Zelf vinden wij het een fijn gevoel om tijdens een vakantie in een vrij jonge en betrouwbare auto te rijden en goed verzekerd te zijn zonder eigen risico. De all inclusive formule van Sunnycars sluit daar perfect op aan. Daarom kiezen wij er vaker voor om onze auto via hen te huren.

Kosten van een huurauto in Spanje met all-inclusive verzekering.

Het huren van een cabrio in Spanje

Vooral in het voorjaar is het een aanrader om een cabrio te huren in Spanje, ook wel convertible genoemd door verhuurbedrijven. Heerlijk om met de zon op je bol en de wind in je haren door het mooie Spanje te rijden. Je betaalt meer dan voor een andere auto, maar het is dan ook een speciale ervaring. Een aantal voorzorgsmaatregelen:

 • Neem een sjaaltje/petje mee;
 • Smeer je goed in;
 • Als je de auto parkeert met open dak, bereiken de zittingen héle hoge temperaturen. Een handdoek op de zitting is dan wel zo prettig;
 • Bonus tip: wil je het interieur van de auto na je pauze niet kletsnat aantreffen? Check dan voordat je parkeert de omgeving op sproei-installaties!

De meeste verhuurbedrijven hebben cabrio’s in hun aanbod opgenomen. Wil je een grens passeren met de gehuurde cabrio, dan geldt daarvoor vaak een toeslag die je betaalt bij de boeking. Een gehuurde cabrio moet meestal worden ingeleverd op de locatie waar je hem opgehaald hebt. Een enkele keer is het mogelijk om ‘op aanvraag’ toestemming te krijgen om hem op een andere locatie in te leveren.

Tips voor het zorgeloos huren van een auto

Tijdens een reis of vakantie de beschikking hebben over een auto maakt de ervaring compleet. De meeste mensen zijn echter huiverig voor het huren van een auto in het buitenland. Wij hebben tijdens onze reizen tientallen auto’s gehuurd in verschillende landen op diverse continenten, zonder ook maar één probleem!

We delen onze ervaring graag met je om de kans op nare ervaringen tot een minimum te beperken. Op deze pagina vind je onze beste tips bij het huren van een auto, zodat jij ook zorgeloos op roadtrip kunt.

Veel Plezier

Geen Zorgen

Een huurauto voor op vakantie of je road trip? Via de tool op Reisauto.nl vind je de juiste auto voor jou!

Ik wil een auto huren

Logo reisauto kleur

Wat is Reisauto.nl?

Reisauto.nl bestaat uit een team van gepassioneerde reizigers. Wij vinden dat een vakantie of reis veel waardevoller wordt wanneer je een auto tot je beschikking hebt.

We weten echter ook dat een huurauto voor veel gedoe kan zorgen. Over de hele wereld hebben we auto's gehuurd en delen deze ervaring graag met je. Met onze tips is het huren van een auto geen stress-moment meer, maar de start van een mooi avontuur op wielen!

Ebook handige checklist huurauto zonder problemen.

Download de gratis checklist

Met deze handige checklist word jij een huurauto expert! Door de stappen bij het ophalen en terugbrengen van de auto na te lopen, verklein je de kans op een nare ervaring met het verhuurbedrijf.

Download gratis

Haal het meeste uit jouw roadtrips!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve tips en kortingsacties.

Zoek je meer informatie over autohuur in Spanje? Lees verder:

Auto huren Spanje

Een auto huren in Spanje

Ben je van plan om een auto te huren in Spanje? In deze complete gids vind je alle informatie die je nodig hebt en een handig overzicht van verhuurders.

Tips Spanje huurauto

Tips bij het huren van een auto in Spanje

Smalle bergweggetjes, andere verkeersregels en grensoverschrijding. Dit zijn de belangrijkste tips voor het huren van een auto in Spanje.

Spanje autohuur leeftijd

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Spanje?

We maken duidelijk welke mogelijkheden jij hebt om een auto te huren in Spanje, afhankelijk van je leeftijd. Van modellen en toeslagen tot rijbewijs vereisten.

Spanje creditcard huurauto

Zonder creditcard een auto huren in Spanje

Wil je een auto huren, maar heb je geen creditcard? Geen nood, er zijn andere mogelijkheden!

Verzekeringen huurauto Spanje

Alles over verzekeringen van een Spaanse huurauto

Het verzekeren van je huurauto is soms lastig, dankzij de onduidelijke voorwaarden. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe jij je auto moet verzekeren.

Tips autohuur

De beste tips voor autohuur

Onbetrouwbare verhuurders, oplichtpraktijken, hoge kosten en meer... Met onze top-tips loop je het minste risico bij autohuur, zodat je een fijne reis kunt hebben.