Home>Tips huren auto

De beste tips voor het huren van een auto.

Tips voor het zorgeloos huren van een auto

Leestijd:
10 minuten
Datum:
4 mei 2022

Tijdens een reis of vakantie de beschikking hebben over een auto maakt de ervaring compleet. De meeste mensen zijn echter huiverig voor het huren van een auto in het buitenland. Wij hebben tijdens onze reizen tientallen auto’s gehuurd in verschillende landen op diverse continenten, zonder ook maar één probleem! Op deze pagina vind je onze beste tips bij het huren van een auto, zodat jij ook zorgeloos op roadtrip kunt.

Auto huren op reis?

Gebruik het online platform van Reisauto om autoverhuurders te vinden die het beste bij jouw reis passen.

start zoekopdracht

1. Controleer de auto goed bij ophalen (checklist)

Als je de huurauto gaat ophalen, controleer je hem samen met de medewerker van de verhuurder. Doe dit grondig en laat de medewerker blijken dat je de auto erg goed bekijkt. Medewerkers van de verhuurmaatschappijen doen hier vaak wat onverschillig of lacherig over, maar laat je hier niet door afleiden.

Ieder krasje vastgelegd met een foto.

Let ook goed op de lampen.

Film of fotografeer de auto tijdens het controleren, met name de schades. Doe dit opzichtig, zodat de medewerker weet dat je beeldmateriaal hebt. Check de volledige buitenkant, dus ook de onderkant van de bumpers, velgen en het dak. Controleer ook het interieur van de auto.

Check tijdens het ophalen ook hoe de auto stationair loopt en of er geen lampjes gaan branden op het dashboard. Als dit het geval is, meld het dan bij de medewerker van het verhuurbedrijf. Als je geen vervangende huurauto krijgt, zorg er dan voor dat de meldingen worden genoteerd op het ophaalbewijs van de huurauto en maak foto's.

Er zijn heel wat punten die je moet nalopen bij deze controle. Het ophalen van de auto kan een druk moment zijn en je bent waarschijnlijk vermoeid van je reis. Daarom hebben wij een zeer complete checklist opgesteld die je bij de hand kunt houden. Download de volledige checklist bij het ophalen van een huurauto via deze link.

Controleer de huurauto altijd grondig wanneer je deze ophaalt. Een filmpje is snel gemaakt en kan je achteraf veel gedoe besparen.

2. Controleer de auto samen bij inleveren

Wanneer je de huurauto gaat inleveren, heb je weinig tijd meer of ben je moe van je reis. Je vindt het goed geweest en loopt niet samen met de medewerker een rondje om de auto heen. Dit is een beginnersfout!

Controleer altijd samen met de medewerker de huurauto en laat hem de inleverbevestiging aftekenen. Verlies voordat dit gedaan is de auto niet uit het oog. Het klinkt misschien achterdochtig, maar het scheelt potentieel veel gedoe. Om helemaal zeker te zijn, kun je ook nu weer foto’s van het interieur en exterieur van de auto maken. Maak ook een foto van de brandstofmeter.

Ga je de huurauto inleveren en is het kantoor van het verhuurbedrijf gesloten? Maak een foto van de geparkeerde auto en de tankstand. Stuur deze foto's met een mail of appje naar het verhuurbedrijf met het bericht dat de auto op dat moment is achtergelaten.

Met onze handige checklist is de kans kleiner dat je tijdens het inleveren van de auto iets over het hoofd ziet en voor onverwachte kosten komt te staan. Download hem via de link.

3. Creditcard en verzekering

Heb je een creditcard met een huurauto verzekering? Ga dit na bij de creditcardverstrekker en vraag of er specifieke voorwaarden gelden in het land waar je een auto wilt huren. Als je creditcardverstrekker de huurauto automatisch all-risk verzekert, hoef je aan de verhuurder alleen de kale huur te betalen.

Wees extra alert bij het ophalen van de auto. Doordat je geen verzekeringsopties bij ze afneemt, verdienen ze minder geld. Het kan zijn dat de medewerkers van de verhuurder je proberen om te praten om extra opties af te nemen. Dezelfde truc proberen ze soms als je bij een tussenpersoon al all-risk geboekt hebt.

4. Bestedingslimiet creditcard/debitcard

Controleer voor vertrek de bestedingslimiet van je creditcard en de benodigde borg voor je huurauto. Bij het ophalen van de auto blokkeert de verhuurder dit bedrag op de kaart en geeft dit pas weer vrij na het inleveren. De gereserveerde ruimte kun je dus niet besteden tijdens je vakantie of roadtrip.

Als je limiet niet hoog genoeg is om aan de borg te voldoen, kan het zijn dat je met een probleem zit. De verhuurder kan je dan verplichten om een extra verzekeringsoptie af te nemen, waardoor het bedrag van de borg wordt verlaagd. Hierdoor wordt de totale huur hoger.

De verhuurder vereist dat de eerste bestuurder ook de eigenaar van de creditcard is. De eerste bestuurder wisselen op het laatste moment kan kosten met zich meebrengen. Vooral als je daardoor een extra bestuurder nodig hebt in het contract.

Een auto huren kan met creditcard of pinpas.

5. Vergeet de autolader en muziek niet

Bij een leuke rit in het buitenland hoort goede muziek. De meeste huurauto’s hebben een AUX of USB-verbinding. Neem dus een AUX-kabeltje voor je telefoon en USB-stick met je muziek mee.

Waarschijnlijk ken je de weg in het buitenland niet, dus het is vervelend als je de telefoon gebruikt voor navigatie en deze onderweg leeg raakt. Neem een autolader en telefoonhouder mee, zodat je onderweg je telefoon kunt opladen en de navigatie gemakkelijk kunt aflezen. Kleine gadgets, maar erg waardevol!

Auto huren op reis, snel en eenvoudig geregeld.

Ik zoek een huurauto

6. Reis je met een groep? Controleer de ruimte

Reis je met 3 personen of meer? Controleer dan de ruimte van de auto die je wilt reserveren. Zoek de auto op internet op of ga langs bij je lokale dealer. Weet hoeveel bagage je ongeveer meeneemt. Backpacks passen vaak makkelijker in de auto dan harde koffers.

Wij hebben in Mexico eens een auto gehuurd met 5 personen en dachten dat een grote SUV zou volstaan. We hadden het geluk dat we een gratis upgrade kregen naar een minivan, want anders had niet alle bagage gepast.

Voor een roadtrip met een groep en bagage kun je beter eerst de huurauto passen.

Een SUV is misschien minder ruim dan verwacht.

Tips bij een huurauto voor groepen: check de ruimte voordat je boekt.

Ruimte kritisch? Pas voordat je boekt.

7. Bespaar geld, check de luchthaven taks

Meestal hebben verhuurders enkel een loket op de luchthaven, maar is het kantoor met de auto’s een aantal kilometer verderop of in de stad zelf. Daardoor worden er soms extra kosten in rekening gebracht voor het ophalen van de auto op de luchthaven.

Check dit van tevoren door online de prijzen van de verschillende ophaallocaties te controleren. Een taxiritje naar de goedkoopste ophaallocatie is meestal diverse malen goedkoper dan de extra kosten voor de duurdere locatie.

8. Print je reservering en laat je niet ompraten

Verhuurders van auto’s verdienen geld door alle extra’s in het contract, zoals een GPS of een betere verzekering. Op het moment dat je de auto ophaalt, proberen de medewerkers je soms extra dingen te verkopen. Typische voorbeelden hiervan zijn:

  • Een extra verzekering die zogenaamd wettelijk verplicht is. Soms wordt gezegd dat je borg een hoog bedrag is (hoger dan de limiet van je creditcard) en dat je deze kunt verlagen door de extra verzekering af te nemen;
  • Een upgrade naar een duurdere klasse, maar je krijgt deze niet gratis. Het komt ook voor dat de medewerker die upgrade probeert te ‘verplichten’, omdat ze geen huurauto meer beschikbaar hebben van de klasse die jij hebt gereserveerd;
  • Je hebt via Sunnycars gehuurd met all-inclusive verzekering, maar bij het ophalen vereist de verhuurder dat je extra verzekeringsopties betaalt;
  • Je hebt een huurauto gereserveerd met een specifieke maximale km-stand of leeftijd, maar je krijgt een auto met een hogere km-stand of een huurauto die te oud is.

Laat je in bovenstaande gevallen niet ompraten. Lees je van tevoren goed in over de geldende regels, print je reservering en blijf bij wat je gehuurd hebt. Je staat in je recht en vaak probeert de verhuurder je te laten betalen voor een probleem dat zij zelf hebben (zoals geen beschikbare auto’s in de gereserveerde klasse).

9. Let op de brandstofregeling

Er zijn diverse brandstofregelingen die verhuurders hanteren. Zorg ervoor dat je je aan de regeling houdt, zodat je niet voor vervelende naheffingen komt te staan.

Veel voorkomende brandstofregelingen van autoverhuurders:

  • Vol-vol brandstof. Bij de vol-vol regeling krijg je de auto met een volle tank mee en moet je hem ook weer vol inleveren. Maak een foto van de brandstofmeter als bewijs wanneer je de auto inlevert bij de verhuurder;
  • Vooraf betaalde tank. Bij deze regeling betaal je bij ophalen van de huurauto een volle tank brandstof en maakt het niet uit hoe vol de tank is bij inleveren. Soms krijg je geld terug wanneer je de auto inlevert met een tank die niet leeg is. Dit staat dan in de voorwaarden;
  • Zelfde niveau. Bij deze regeling lever je de huurauto met dezelfde hoeveelheid brandstof in als waarmee je hem hebt opgehaald. Bonus tip: probeer niet te zuinig te zijn en net genoeg te tanken om op hetzelfde niveau uit te komen. Bij sommige auto’s stijgt de brandstofmeter langzamer, waardoor de meter niet goed staat bij het inleveren.

10. Let op oplichting aan de pomp

Er zijn landen waar je niet zelf hoeft te tanken, maar dit voor je wordt gedaan door een pompbediende. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Jordanië, Costa Rica en Mexico. Er zijn trucs die pompbedienden weleens gebruiken om nietsvermoedende toeristen op te lichten.

Let op dat de pomp op nul staat wanneer er wordt begonnen met tanken. Soms reset de medewerker de pomp niet, waardoor jij meer betaalt.

Laat je in het buitenland met je huurauto niet oplichten bij de brandstofpomp.

Bij een andere truc verwisselt de medewerker snel een biljet tijdens het betalen. In Mexico kan bijvoorbeeld een 200 peso biljet voor een 20 peso biljet worden verwisseld. Dit gebeurt ontzettend snel en als je niet alert bent, denk je dat je te weinig hebt betaald.

Deze truc voorkom je door je ogen niet van het geld af te laten voordat je je wisselgeld ontvangt. Als je dat wel hebt gedaan, maar zeker weet welk bedrag je hebt gegeven, helpt het soms om direct boos te worden en het juiste bedrag aan wisselgeld te eisen. Dit blijft een risico, dus het is beter om gewoon op je hoede te zijn tijdens het tanken.

11. Controleer het contract voordat je tekent

Teken niet zomaar het huurcontract zonder te controleren. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat er plotseling bij het ophalen van de auto een vreemd, afwijkend contract werd voorgelegd, maar dubbelchecken kan nooit kwaad.

Soms is het wettelijk verplicht dat het contract in de lokale taal wordt ondertekend. Als dit het geval is, kun je vragen om een Engelse versie van het contract ter controle.

12. Laat je niet afschrikken door slechte recensies

Verhuurmaatschappijen hebben een slechte reputatie en soms is dit gegrond. Het internet staat vol met slechte recensies over iedere verhuurder. Vaak zijn slechte recensies geplaatst door mensen die met wat beter nadenken een nare ervaring hadden kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het inleveren van de auto met een lege tank, terwijl deze vol had moeten zijn.

Als je onze tips in dit artikel goed leest en opvolgt, dan is de kans dat jij een nare ervaring opdoet bij het huren van een auto minimaal. Wij hebben zelf op deze manier al veel auto’s zonder problemen gehuurd!

Tip

Op zoek naar een huurauto?

Wij hebben per land uitgezocht hoe het zit met autohuur en waar je het beste kunt huren. Zoek op jouw bestemming en vind de juiste huurauto.

13. Boek online

Boek ruim van tevoren online de huurauto. Als je op de bestemming aankomt en je hebt geen auto gereserveerd, ben je aan de verhuurmaatschappijen overgeleverd. Dit betekent hoge prijzen, weinig keuze uit modellen en onduidelijke verzekeringen.

Ons team heeft we voor verschillende landen en locaties onderzoek gedaan naar verhuurders. We hebben lijsten gemaakt van verhuurmaatschappijen met informatie over prijs, voorwaarden, leeftijden en meer. Gebruik het platform op onze website om de beste verhuurder te vinden voor jouw bestemming.

14. Onrechtmatige kosten in rekening gebracht

Als je al onze tips opvolgt, zal het niet snel gebeuren dat de verhuurder onrechtmatige kosten in rekening brengt. Doen zich toch dit soort problemen voor en probeert de verhuurder je te belazeren? Dan kun je de volgende acties ondernemen:

  1. Schrijf een email waarmee je een klacht indient over het incident. Vermeld in de email dat je een slechte recensie achterlaat of een advocaat in de arm neemt als ze het probleem niet oplossen. Vergeet niet om een termijn in de email te zetten waarin de verhuurder het probleem moet oplossen.
  2. Als er binnen de genoemde termijn geen reactie komt, dien je een officiële klacht in via de lokale consumentenorganisatie. Zorg ervoor dat het kantoor van de verhuurder deze klacht ook ontvangt. Dreig weer met een slechte recensie en dat je aangifte doet en een advocaat inschakelt als het probleem niet wordt opgelost. Als de verhuurder in Europa is gevestigd kun je het Europese Consumentenbureau benaderen via deze link.
  3. Neem binnen een maand nadat er ongeoorloofde afschrijvingen zijn gedaan contact op met je bank of creditcardverstrekker. Laat hen weten dat de afschrijvingen frauduleus zijn. In het geval van een creditcard word je extra beschermt door de verstrekker.

15. Dashboardlampje gaat branden of er is een defect

Als er een dashboardlampje gaat branden of er treedt een defect op is het verstandig om direct contact op te nemen met de verhuurder. Zet de auto natuurlijk wel eerst even aan de kant. Als je belt met de verhuurder, noteer je de naam van de medewerker en wat er is afgesproken.

Laat nooit zomaar reparaties uitvoeren zonder eerst contact op te nemen met het verhuurbedrijf! De auto blijft hun eigendom, dus defecten en reparaties zijn ook hun verantwoordelijkheden. Als je zelf actie onderneemt, zonder dit met de verhuurder afgesproken te hebben, dan kun je vervelende problemen krijgen met het verhuurbedrijf.

16. Wat te doen bij schade

Het kan gebeuren dat er tijdens je reis schade ontstaat aan een auto. Zo hebben wij helaas weleens een aanrijding gehad met een dier. De belangrijkste dingen om niet te vergeten wanneer er schade ontstaat:

  • Zorg ervoor dat jijzelf en anderen in veiligheid zijn. Ontferm je eerst over de gezondheid van de betrokken personen;
  • Indien nodig bel je het alarmnummer;
  • Neem vervolgens contact op met de alarmcentrale van de verhuurder en leg de situatie uit. Noteer de naam van de medewerker en vraag of er een politierapport van het ongeluk moet worden opgemaakt. Dit kan het verhalen van de schade vergemakkelijken. De alarmcentrale helpt je met het regelen van een vervangend voertuig om je reis voort te zetten en vertelt je welke stappen je moet ondernemen;
  • Noteer de gegevens van de tegenpartij, indien er een tegenpartij betrokken is;
  • Maak foto’s van de situatie en de voertuigen. Dit komt vaak van pas als bewijsmateriaal. Doe dit ook als je de auto all-risk hebt verzekerd.
Voor vertrek foto's maken van je huurauto.

Huurauto vóór de aanrijding.

Maak foto's van de schade aan je huurauto, zodat je bewijs hebt.

Huurauto na de aanrijding.

Vul bij schade aan je huurauto altijd een schadeformulier in.

Vul bij schade altijd een schadeformulier in.

Andere interessante artikelen voor jou

De beste tips voor autohuur

Download de gratis checklist

Vind een huurauto via ons platform

Waar wil jij meer over weten?

Door het bericht te verzenden, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Omhoog